Rareș Bogdan pune presiune pe Austria și explică cel mai optimist scenariu de „full Schengen”: Sunt curios ce vă va răspunde Nehammer când ajunge în România

Foto: Presidency
Foto: Presidency

Cancelarul austriac Karl Nehammer urmează să ajungă în aceste zile la București unde se va desfășura congresul formațiunii europene PPE. Iar aderarea României la Schengen, atât cu granițele terestre, e din nou în atenția publică.

În cea mai bună variantă România poate intra în spațiul Schengen chiar de anul acesta, din 2024, susține europarlamentarul Rareș Bogdan, în cadrul unei emisiuni difuzate de postul de televiziune Antena 3 CNN.

„În cel mai bun scenariu va fi în anul 2024 cu un anunț prietenos făcut de liderii partidului de guvernământ din Austria, chiar la congresul de la București (n.r. - congresul Partidului Popular European, cea mai mare formațiune politică europeană, congres care va avea loc la București între 6 și 7 martie). Dar asta nu înseamnă că lucrurile se vor întâmpla așa, nu vreau să creez așteptări. Dar în fața jurnaliștilor români care vor pune întrebări șefilor de stat și de guvern la intrarea în Romexpo la Congresul PPE ei vor răspunde întrebărilor. 

Sunt foarte curios să-l văd pe domnul Nehammer ce va răspunde când va fi întrebat de Schengen și posibilitatea intrării terestre în spațiul Schengen de către România și Bulgaria”, a precizat Rareș Bogdan, care și-a manifestat optimismul că un scenariu în 2024 în care România să intre și cu granițe terestre în Schengen e posibil.

Aderarea și terestră ar aduce beneficii financiare uriașe țării noastre, de aproximativ 1% din PIB.

„În decembrie 2023 nimeni nu mai avea încredere. Adevărul e că pe 29 decembrie până și mie mi-a scăzut încrederea. Cu greu am mai putut vorbi foarte mult (...) M-am bucurat să văd votul forțat de președinția spaniolă pentru a obține acel acord chiar și aerian. Momentan e doar aerian și naval, dar acest acord înseamnă că noi suntem deja membri Schegen”, a adăugat Rareș Bogdan care a amintit că de-a lungul timpului mai multe state au intrat în Schengen întâi parțial, de regulă terestru și apoi aerian, inclusiv Austria.

„E și o chestiune de costuri și de bani. În spațiul terestru câștigul pentru România ar fi semnificativ, de aproape 1% din PIB”, a mai adăugat Rareș Bogdan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel