Rareș Hopincă, prefectul Capitalei, a făcut noi declarații, vineri dimineață, privind protestul fermierilor și transportatorilor, care are loc lângă București, nefiind lăsați să intre în Capitală.
Update 3
Fermierii au blocat și Vama Nădlac în semn de protest
Update 2
Protestatarii au pornit de la Afumați spre Centura Capitalei.
Update
Transportatorii și fermierii continuă vineri manifestațiile. Un protestatar susține că nu este nevoie de autorizație deoarece este un protest spontan.
În acest moment, ei se regrupează la intrarea în Capitală, la Afumaţi, a declarat vineri, pentru Agerpres, Alex Perţea, reprezentantul transportatorilor care participă la protest.
'Suntem la intrare în Capitală. Suntem în curs de regrupare pentru a ne continua protestul. Ca şi locaţie nu suntem foarte hotărâţi care este direcţia din acest punct. Momentan suntem în regrupare. Suntem în zona Afumaţi, chiar la intrare, pe centură', a spus Alex Perţea. Întrebat dacă protestatarii se îndreaptă spre Guvern, el a menţionat că transportatorii nu s-au hotărât în această direcţie şi că 'există o posibilitate, nu au nimic organizat în acest sens'.
El a mai spus că în acest moment la protest participă 70-80 de persoane, 30-40 de tractoare şi aproximativ 50 de camioane. Transportatorii au declanşat miercuri proteste spontane, fiind nemulţumiţi de evoluţia preţului la RCA. De asemenea, reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor.
Știrea inițială
'Până la momentul la care discutăm nu s-a depus, după cunoștința mea, vreo cerere pentru autorizarea unui protest de orice natură, pe raza municipiului București. Din câte observăm, avem de-a face cu aceleași adunări, în două puncte, la intrarea în București, respectiv în Afumați și Chiajna. Sunt persoane care protestează, revendicându-se transportatori, agricultori sau fermieri.', a declarat Rareș Hopincă.
*Inquam Photos / Cosmin Enache
'Sigur că noi respectăm dreptul persoanelor de a protesta. Apărăm acest drept, dar protestele trebuie să se desfășoare în conformitate cu legea, pentru că trebuie să asigurăm un climat de ordine publică, deopotrivă pentru locuitorii municipiului București, dar și pentru persoanele care manifestează. Am văzut și aseară că există pericolul ca aceste proteste, poate din rațiuni justificate, să fie deturnate politic de către anumite partide extremiste!', a mai spus prefectul Capitalei Rareș Hopincă, la Antena 3 CNN.
Prof. Mircea Coșea, analist economic, a vorbit despre protestele fermierilor, dar și despre greșelile pe care le-a făcut Guvernul în cazul sectorului agricol.
Analistul economic, prof. Mircea Coșea, a făcut câteva precizări cu privire la situația prezentă la intrarea în București, unde fermierii sunt blocați să pătrundă în Capitală, situații despre care a tras semnale de alarmă încă din perioada în care se discuta bugetul pentru 2024.
”Era normal să gândesc așa pentru că lucrurile au ajuns într-un moment foarte dificil pentru anumite categorii socio-profesionale și aici, în primul rând agricultorii, că îi numim fermieri, că îi numim agricultori sau proprietari de pământ.
Agricultura este resursa cea mai importantă a României, suntem pe locul 4 în Europa, ca producție, din punct de vedere agricol, iar Guvernele nu au avut niciodată grijă de acest sector, al agriculturii, pe care puteau să îl transforme într-un mijloc important de ridicare al acestei țări.
Criza mondială care bate la ușă este evidentă și cine are mâncare în viitor este în aceeași poziție ca cei care au petrol, acum. Deci trebuiau să facă ceva, nu s-a făcut nimic, absolut nimic”, a explicat prof. Mircea Coșea la Realitatea Plus. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News