Gelu Duminică a prezentat pe pagina de Facebook un nou caz de rasism, după cel de la Târgu Mureș. Despre ce este vorba.
"Că tot vorbeam despre rasismul de la Târgu Mureș, hai să vă spun una caldă-caldă: Școala din Vizurești, județul Dâmbovița, cu un număr semnificativ de elevi romi. Comunitate destul de săracă, însă cu oameni care transmit dorința de a învăța copiilor lor. Fiind vorbitori nativi de limbă romani, aceștia au îmbrățisat cu drag idea unui tânăr profesor rom de la ei din sat de a studia și în școală limba romani ca limbă maternă. Rezultatele nu au întârziat să apară, și foarte mulți elevi au ajuns chiar și la olimpida internatională de limba romani, de unde s-au întors și cu premii. Școala primește puncte în plus și este felicitată. Directiunea este, la randul ei, mulțumită", a scris Gelu Duminică pe pagina personală de Facebook.
"Tânărul profesor este admis la una din marile școli doctorale din Franța și pleacă să studieze acolo. În școala din Vizurești se schimbă și direcțiunea. În lipsa unui cadru didactic specializat, tinerii romi din Școala nu mai au cu cine studia limba materna. Noua directiune nu face niciun demers pentru a aduce un alt profesor.
În 2019, după ce termină cu doctoratul, tânărul profesor se întoarce în satul lui, cu dorința de a continua ce a început. Stă de vorbă cu toți părinții romi și nu i-a trebuit mult să-i convingă să facă acele cereri care sunt solicitate de lege pentru a putea studia limba maternă (limba maternă este studiata doar în baza unor cereri scrise, venite din partea părinților). În foarte scurt timp, adună 104 cereri semnate de către părinți prin care aceștia solicitau studierea limbii materne în școală. Cum legea nu spune că aceste cereri trebuie să fie depuse de părinte în persoană, ci doar că acestea trebuie să fie semnate de către ei, și având în vedere numărul mare de cereri, tânărul profesor se oferă să le ducă el. În luna august 2018, le depune la secretariatul școlii, cu o scrisoare de înaintare din partea unui grup de inițiativă comunitar de la nivel local. În antet, a trecut și datele de contact (adresa poștală, telefon, e-mail) unde a solicitat să primească răspunsul oficial", a adăugat sociologul.
"Cum răspunsul oficial nu a venit până când a început școala, oamenii s-au dus să întrebe ce se întamplă cu solicitarea lor. Directoarea le-a spus că "nu se mai poate" pentru că a început anul școlar, plus ca nu a luat în considerare cererile părinților "pentru că nu au fost depuse personal". În plus, i-a anunțat că nu a răspuns oficial, "pentru că nu știut unde să răspundă", a completat Gelu Duminică.
"Oamenii au început să protesteze și să o acuze pe directoare de faptul ca le îngrădește dreptul consfintit de lege de a studia în limba maternal, și au considerat de actiunile sale sunt generate de faptul că "nu-i plac țiganii". Nimeni nu a înțeles cum Dumnezeu nu a știut unde să trimită răspunsul oficial la scrisoarea adresată de Grupul de Inițiativă, în condițiile în care chiar domnia sa face parte din acesta, având chiar funcție de conducere. Fac scrisori la inspectoratul Școlar și la liderii politici care reprezintă minoritatea romilor la nivel județean, și, drept urmare, are loc o întâlnire la nivelul școlii. Nu știu care a fost rezoluția, pentru că ei nu au fost invitați, cert este că nu s-a rezolvat nimic", scrie el.
"În 13 ianuarie 2020, un număr de aproape de 20 de cereri pentru a studia limba romani ca limba maternă în anul școlar 2020-2021 este depus de părinți, de data asta, personal. Alții ar fi trebuit să vina zilele următoare. După ce aceștia au fost lăsăti să aștepte pe hol zeci de minute pentru a putea intra la secretary de genulat să depună cererile, dupa zeci de șicane și intrebări "de ce vreți sî invățați limba asta, că nu o să le folosească la nimic" , după ce sunt mințiți că "dacă vreți limba romani, o să vă tăiem din limba română și din limba franceză", la insistențelor lor reusesc să depună cererile", povestește sociologul.
"În 14 ianuarie, fiecare dintre familiile care au depus cereri de a studia limba maternă, a primit vizita primarului (da, a venit el în persoana) care i-a amenințat că dacă nu își retrag cererile de la școală "are el soluții pentru ei", și că pe cei care au casa sau o anexă construită fără autorizațiile legale, "vă demolez". De teamă, unii și-au retras cererile. Alții m-au sunat astăzi să-mi ceară ajutorul. În sprijinul celor afirmate, mi-au pus la dispoziție filmulețe, înscrisuri și poze.
Ceea ce se întamplă în acea școală și în acea localitate este mai mult decât o simplă discriminare. Acolo avem de-a face cu "white power", cu o încălcare flagrantă a legislației privind protectia minorităților naționale, a respectării demnității umane și a accesului la educație de calitate în limba maternă. Nu înțeleg de ce directoarea acționează așa și refuz să cred că cineva poate fi atât de impregnat de ură și rasism încât să fie deranjat de faptul că cineva vrea să-și studieze propria limbă", completează Duminică.
"Am început deja să fac demersurile ca aceasta speță să-și găsească cea mai buna rezolvare. Atât timp cât pîrintii și copiii doresc să-și studieze limba maternă, statul este obligat să le asigure acest drept!
Contez pe implicarea imediată a Ministerului Educației, Agenției Naționale pentru Romi, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Departamentului pentru Relații Interetnice și al Asociației Partida Romilor. Sunt sigur că toate instituțiile menționate se vor activa și vor acționa astfel incât legea să fie respectată și sistemul educational să fie curățat de astfel de cadre didactice și directori.
Oricine este dispus să ajute, este binevenit", scrie sociologul Gelu Duminică pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu