„Ce se tot vaită profesorii? Unii dintre noi nu avem nici măcar 2.500 lei, cât câștigă un profesor debutant, și tot nu ne plângem atât”.
Am văzut acest comentariu la o postare în care un profesor... „să văicărea” că are salariul mic și că iese în stradă. Doar că între un chelner, operator call-center, agent vânzări care câștigă 2.500 lei și un profesor este o mare diferență. Și nu mă refer la faptul că un profesor și-a tocit coatele prin facultăți mai mult decât altcineva.
Ci la faptul că o mărire de salariu pentru un dascăl este, de fapt, pentru toată România. Da, pentru fiecare dintre noi. Că dacă îi mărește sau nu salariul unui chelner, nu prea ne afectează direct. Până la urmă... și pe chelner îl ajuți și-i faci leafa mai mare cu un bacșiș. Dar unui profesor nu poți să-i dai bacșiș.
Dacă unui profesor nu îi mărește salariul, ne afectează pe toți. De ce? Pentru că toți vrem să iasă copii deștepți din școală. Nimeni nu-și dorește să lucreze cu analfabeți funcțional. Și asta riscă să ajungă un elev care a avut un profesor nemotivat: analfabet funcțional. Profesorilor le încredințăm ce avem mai de preț. Până la urmă, le încredințăm pensia noastră. Că dacă ies din școală copii analfabeți, învățați de profesori nemotivați și blazați, cel mai probabil nu vor rămâne în România. Și adio și pensie.
Când aud pe cineva că se plânge că are salariul mic, mereu mă întreb de ce nu pleacă în altă parte. Dar pe profesori nu avem cum să-i întrebăm așa ceva pentru că de ei depindem. Dacă ei pleacă în altă parte, vom avea doar profesori depășiți care, de exemplu, la engleză nu vor trece de predarea conjugării verbului „to be”. Parcă nu prea vrei să-i predea copilului tău un profesor cu salariu comparabil cu al unui vânzător la Lidl. Și la Lidl e muncă grea, dar de un vânzător nu depinde o generație. Iar, în definitiv, ca angajatul de la Lidl să aibă o viață mai bună este nevoie de profesori buni. Fără profesori nu se poate.
Știu o profesoară care găsise un post, cu limba engleză, mult mai bine plătit, într-o corporație. Până la urmă a rămas la catedră. Și nici nu face meditații, deși ar putea, că pe engleză este bătaie mare. Astăzi a ieșit în stradă. Și nu pentru ea neapărat, ci pentru fetele ei care sunt eleve și au nevoie de profesori motivați. Și își dorește ca fetele ei să rămână în România și să fie oameni cu școală. Școală adevărată.
Am întrebat-o azi cum este după protest. Mi-a zis doar atât: „Guvernanții trebuie să își asume creșteri de salarii, nu prime și vouchere. Asta vorbeau clar toți la miting: bani la salariu, nu floricele pe câmpii!”
Iar noul Guvern, dacă se face rotativa conform protocolului, chiar are interes să crească salariile profesorilor. Este chiar recomandat să investească în educația copiilor. Copilul de azi este votantul de mâine. Iar politicienii sper că vor tineri votanți deștepți, nu tineri care să voteze în funcție de ce job li se promite pe undeva, nu tineri care să fie constrânși să voteze într-un anumit fel doar pentru că nu au alte șanse să-și câștige pâinea și așteaptă un loc de muncă de la partid.
VEZI ȘI: PSD, greșeală cu rotativa. Cum să aibă profesorii încredere în promisiuni din moment ce PSD nu respectă nici măcar protocolul făcut de social-democrați înșiși? - https://www.dcnews.ro/psd-greseala-cu-rotativa-cum-sa-aiba-profesorii-incredere-in-promisiuni-din-moment-ce-psd-nu-respecta-nici-macar-protocolul-facut-de-social-democrati-insisi_917614.html
VEZI ȘI: Grevă. Mai mulți profesori, mobilizare împotriva Danei Budeanu. Au lansat și o petiție - https://www.dcnews.ro/greva-mai-multi-profesori-mobilizare-impotriva-danei-budeanu-au-lansat-si-o-petitie_917470.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci