Răspuns pentru Ponta: Am găsit clinica de dezalcolizare unde l-au tratat pe Orban.
Ponta nu a mai revenit, după atacul de la moțiune, dar un răspuns la întrebare am primit marți, 25 februarie. Clinica în care a fost tratat liderul PNL de beția puterii este CCR, iar metoda prin care i-au scos aburii din cap se numește democrație.
Ludovic Orban, supranumit Orban cel bun de către propagandiștii diviziei media, a procedat la fel ca Orban cel rău. Desigur, n-a fost în stare să demareze mari proiecte de infrastructură, ca în Ungaria, nici nu a taxat oligopolurile (bănci, firme de telecomunicații sau companii petroliere). Dimpotrivă, le-a băgat bani în conturi.
Însă, în ceea ce privește iliberalismul premierului de la Budapesta, a tras tare să-l ajungă din urmă și să-l depășească. Am putea spune că și-a mințit partenerii de guvernare, că a băgat pumnul în gura Opoziției, că nu a ținut cont de niciun amendament al acesteia, că nu au existat dezbateri în Parlament? Nici vorbă, așa proceda iliberalul de Dragnea, asumările au fost un procedeu democratic, popular european, ca și epidemia de ordonanțe, emise noaptea, ca hoții, fără avize legale și în disprețul partenerilor sociali (sindicate, patronate, ong-uri).
Modul dictatorial în care conduce PNL, ca și cel discreționar în care a făcut sute de numiri în administrație, multe fără urmă de competență sau moralitate, dar extrem de utile pentru consolidarea propriei sale puteri, erau un semnal că, departe de a fi vreun mandolinist care guvernează după ureche, Orban încerca să introducă și la noi orbanismul (populism de dreapta, anihilarea Opoziției, subordonarea massmedia, pervertirea mecanismelor electorale, ajustate permanent în funcție de interesul guvernării).
Societatea, vlăguită de lupta cu Ciuma roșie, n-a înțeles amenințarea venită din partea vechiului aliat, sau nu și-a consumat încă resentimentele la adresa vechiului dușman, așa că nu a reacționat la derapajele Puterii.
Uite că democrația, așa fragilă cum este la noi, a găsit anticorpii necesari pentru vindecarea victimei. Evident că PSD n-a amânat votul ca să apere democrația, ci ca să nu-l omoare ”Febra galbenă”. Firește că UDMR a votat moțiunea pentru a-și păstra primăriile și nu pentru a apăra principii. Că USR abia așteaptă ca liberalii să se facă de râs, ca să le ia din voturi. Iar CCR nu va accepta să devină nerelevantă, odată cu Constituția pe care o interpretează ca pe un concert la 18 mâini, dat fiind că sunt 9 judecători.
Rezultatul contează: târâș-grăpiș, sistemul checks and balances a funcționat și nu a permis unui conducător îmbătat de propria ascensiune să scoată mașina în décor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News