Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a răspuns scrisorii transmise de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, legată de PNRR şi statul de drept în România. Răspunsul şefei Comisiei Europene vine cu o lovitură dură pentru premierul Cîţu.
"Scrisoarea dvs atinge probleme legate de democraţie şi statul de drept, care sunt prioritare pentru Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, întărirea respectului pentru statul de drept şi valorile comune ale Articolului 2 al Tratatului Uniunii Europene reprezintă priorităţi pentru Comisia Europeană, care monitorizează toate evenimentele legate de statul de drept în statele membre, inclusiv România.
Astfel, pe 30 septembrie 2020, Comisia a adoptat primul raport legat de statul de drept ca parte din noul mecanism european. Raportul se concentrează pe sistemele de justiţie, pe lupta împotriva corupţiei, libertatea presei şi alte probleme instituţionale.
(...) Scrisoarea dvs ridică probleme privind adoptarea bugetului, care ar trebui să respecte regimurile fiscale ale Uniunii, dar şi ale ţării. Activarea unor clauze speciale nu suspendă procedurile din Pactul de Creştere şi Stabilitate. Asta se aplică în mod special României, care este în procedură de deficit excesiv. În acest context, politica fiscală ar trebui să continue să sprijine revenirea financiară în 2021, în timp ce ar trebui să pună şi la adăpost sustenabilitatea pe termen mediu.Toate statele membre ar trebui să treacă gradual de la un răspuns de urgenţă la măsuri care să sprijine revenirea economică. Politicile fiscale pe termen mediu ar trebui să aibă ca scop revenirea la o o economie prudentă, cu investiţii crescute", se arată în scrisoarea semnată de Ursula von der Leyen.
"În ceea ce priveşte PNRR-ul, pregătirea acestor planuri este în curs în toate statele membre, inclusiv în România, iar dialogul dintre Comisie şi Ministerul Investiţiilor Europene este în desfăşurare. În acelaşi timp, Facilităţile de Rezilienţă şi Recuperare cer de la statele membre să explice cum au fost consultaţi şi implicaţi în plan partenerii sociali, autorităţile locale sau regionale, societatea civilă, dar şi organizaţiile de tineret.
Rolul Parlamentului naţional în PNRR depinde de fiecare mod de guvernare din statele membre. Înainte de implementare, însă, succesul PNRR-ului în România şi alte state depinde de ratificarea Deciziei Resurselor Proprii de toate statele membre. Aceasta este o cerinţă a Comisiei pentru a putea fi finanţat acest efort de recuperare. Orice întârziere în acest proces se va traduce în întârzierea trecerii peste pandemie şi într-un picaj economic şi social în Europa. Aşteptăm ratificarea acestei decizii şi în Parlamentul României cât mai repede.
Comisia va urmări, cu siguranţă, evenimentele din România, indiferent dacă vorbim de măsuri fiscale, de fonduri europene sau de PNRR, ori de mecanismul statului de drept sau de MCV", a mai scris Ursula von der Leyen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu