EXCLUSIV  Răspunsul Ministerului Educației la abuzurile suferite de copiii din școlile României: Părinții trebuie să țină cont de „doar” 19 pași

Pexels.com
Pexels.com

Cum ar trebui să procedeze părinții atunci când suspectează cazuri de violență asupra propriilor copii din partea cadrelor din învățământ? Ce spun documentele oficiale?

România a cunoscut multiple cazuri de abuzuri în rândul elevilor de toate vârstele. De la violențe fizice și mustrări corporale până la hărțuire sexuală.

DC News a solicitat Ministerului Educației câteva răspunsuri la întrebări pe care mulți dintre părinții români și le pun.

Cum reacționezi când afli că propriul copil a fost victima unor agresiuni din partea cadrelor didactice? Cum afli dacă e cazul să-ți faci griji? Cum se procedează ulterior? - sunt doar câteva dintre întrebările pe care mii de părinți și le pun mai ales în momentul faptului împlinit.

Zilele trecute, unul dintre titlurile care a cucerit toată media este reprezentat de cazul din Popești-Leordeni, cu învățătoarea de la o grădiniță care a fost surprinsă prin mijloace tehnice audio că țipa la copii, fiind suspectată și de agresiuni fizice față de aceștia.

Ministerul Educației ne-a direcționat către o pagină internă a site-ului oficial a instituției pe care o puteți vizualiza aici și este intitulată drept „Managementul cazurilor de violență”. Documentul în cauză, privitor la violența asupra elevilor din partea cadrelor de învățământ, îl puteți accesa aici

În cazul ultimului document precizat, deși este prezentată o notă informativă chiar sub titlu ( „Află mai multe informații pe edu.ro/anti-violenta”), accesarea linkului duce către o pagină inexistentă a site-ului instituției. Pentru o accesare corectă, puteți intra aici: edu.ro/anti-violenta.

Potrivit celor 19 pași pe care îi indică Ministerul Educației, se constată că un părinte care se află într-o astfel de situație trebuie să sesizeze imediat directorul UIP (Ceea ce, considerăm noi, ar fi abrevierea de la Unitate de Învățământ Public - chiar dacă în urma cercetării site-ului Ministerului Educației nu se confirmă denumirea concretă), care la rândul său trebuie să anunțe DGASPC, dacă e cazul de un minor, în caz contrat acesta va suna la 112.

După mulți alți pași, conducerea școlii este obligată să pună în vedere părinților victimei „integrarea în Planul de reabilitare și/sau reintegrare socială coordonat de DGASPC”, pentru a acorda asistență. (Nota Redacției: Am întrebat Ministerul Educației dacă este oferită asistență psihologică gratuită victimelor, însă nu am primit o confirmare oficială).

Dacă un asemenea caz începe cu directorul UIP, el se termină cu managerul de caz DGASPC care închide dosarul după cei 19 pași administrativi.

Întrebări fără răspuns

Am întrebat Ministerul Educației dacă este corectă metoda folosită și în cazul grădiniței din Popești-Leordeni, de a folosi aparatură tehnică în cadrul incintei de învățământ. După studierea documentului, nu este nimic precizat în acest sens. Însă, părinții ar trebui să apeleze la directorul UIP ca prim pas.

De asemenea, o altă întrebare a fost despre cum pot preveni părinții astfel de cazuri, mai ales dacă proprii copii nu sunt foarte comunicativi sau dacă, de frică, evită să vorbească despre astfel de subiecte. Nici în acest caz nu am găsit vreo lămurire în documentul indicat de instituție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel