„Pe vremea lui Ceaușescu era mai bine. Aveam fabrici și uzine. Făceam de toate... mașini... Și acum nu mai avem nimic. Unde sunt furnalele? Unde sunt holdele?”, a fost întrebarea unui român pentru senatorul USR Radu Mihail.
Senatorul USR Radu Mihail i-a spus că producția industrială a României, în 2022, a fost de 15 ori mai mare decât producția industrială din orice an de pe vremea lui Ceaușescu.
„I-am spus să stea puțin și să ne calmăm. Producția industrială a României, în 2022, a fost de 15 ori mai mare decât producția industrială din orice an vreți dumneavoastră de pe vremea lui Ceaușescu. De 15 ori s-a multiplicat producția industrială. Faptul că nu mai vedem furnale și monștri de combinate este pentru că acum inițiativa privată face lucruri care au sens economic.
Oamenii nu mai fac fabrici de procesat mere de patru kilometri lungime și cu nu știu câte mii de angajați. Nu. Fac o fabricuță unde să se asigure că producția la care au acces merge. Angajez 30-40-50 de oameni, merge treaba, fac profit, vând poate și afară”, a zis senatorul USR Radu Mihail.
„Dacă vrem, cu adevărat, platforme industriale ca pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, haideți să ne gândim: cine își permite să investească masiv în astfel de platforme? Multinaționalele. În acest caz, nu încerci să le sperii cu tot felul de taxe. Haideți să vedem cum lucrăm cu multinaționalele astfel încât să vină în țară, să investească aici. Să vedem cum facem ca multinaționalele care sunt în România să reinvestească profitul în țară. Așa vom avea locuri de muncă bine plătite și bunăstare pentru români”, a mai zis parlamentarul USR la emisiunea Diaspora în direct de pe DC News și Știridiaspora.ro.
VEZI ȘI: Românii din diaspora, umiliți când vin să ceară pensie. Radu Mihai (USR): Își pierd un procent semnificativ din speranța de viață pe care o mai au - https://www.dcnews.ro/romanii-din-diaspora-umiliti-de-statul-roman-cand-vin-sa-ceara-pensie-radu-mihai-usr-isi-pierd-un-procent-semnificativ-din-speranta-de-viata-pe-care-o-mai-au_932536.html
În 2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 1,8% faţă de 2021, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,4%), industriei extractive (-2,8%) şi industriei prelucrătoare (-0,4%), relevă datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit INS, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali pe ansamblu anul trecut, comparativ cu 2021, cu 18,4%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+21,1%), industria bunurilor intermediare (+20,1%), industria bunurilor de uz curent (+18,3%) şi în industria bunurilor de capital (+17,1%).
De asemenea, datele INS arată că cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, în perioada analizată, pe ansamblu, cu 24,5%, datorită creşterii industriei extractive (+77,6%) şi industriei prelucrătoare (+22,8%). Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (+85,4%), industria bunurilor de uz curent (+21,7%), industria bunurilor intermediare (+21,3%), industria bunurilor de capital (+20,0%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,2%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu