Răsturnare de situație. Decizia Germaniei în cazul imigranților

Guvernul german a adoptat miercuri un controversat proiect de lege care vizează grăbirea expulzărilor a mii de solicitanți de azil ale căror cereri au fost respinse, în timp ce o polemică se intensifică deja în Germania referitor la repatrierile către Afganistan, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Măsurile guvernului Angelei Merkel, care trebuie să fie aprobate de către parlament, au făcut obiectul unui acord prealabil de principiu în urmă cu două săptămâni între landuri, responsabile în țară cu punerea în practică a măsurilor de expulzare, și guvernul federal. Cancelarul încearcă astfel să dea dovadă de fermitate, în timp ce ea rămâne foarte criticată, chiar și în tabăra sa conservatoare, pentru că a deschis porțile pentru mai mult de un milion de migranți în perioada 2015-2016.

Textul de lege prevede grăbirea și facilitarea expulzărilor de solicitanți de azil ale căror cereri au fost respinse, cum a fost în cazul tunisianului Anis Amri (24 de ani), autorul atentatului jihadist cu camion-berbece din 19 decembrie de la Berlin, soldat cu 12 morți. Tânărul, a cărui cerere a fost respinsă, nu a putut fi extrădat din cauza — potrivit Berlinului — lipsei de cooperare din partea autorităților tunisiene.

Acum, Germania vrea să crească de la patru la zece zile durata de menținere în detenție a migranților cu cererile respinse și considerați de către poliție ca fiind potențial periculoși, în așteptarea expulzării lor.

Solicitanții de azil care vor minți în legătură cu identitatea lor sau care încalcă legea se vor confrunta cu sancțiuni mai severe, precum purtarea unei brățări electronice pentru a fi supravegheate plecările și venirile lor.

Un alt punct avut în vedere este posibilitatea pentru autorități de a avea acces la datele conținute de telefoanele mobile ale solicitanților de azil în cazul unor îndoieli privind identitatea lor.

Telefoanele mobile și calculatoarele țin de domeniul îndeosebi de sensibil al sferei private, a criticat miercuri partidul de opoziție Die Linke (stânga radicală), în timp ce șeful formațiunii liberale Partidul Liber-Democrat (FDP), Christian Lindner, a cerut garanții solide.

Situația din Afganistan s-a deteriorat în mod clar anul trecut, înregistrându-se o recrudescență a violențelor între forțele guvernamentale și insurgenții islamiști, a estimat miercuri Markus Beeko, secretarul general al filialei Amnesty International din Germania.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel