Atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite ale Americii sunt pe deplin angajate să obţină un Acord de liber schimb între SUA şi UE 'cuprinzător, ambiţios şi cu standarde de protecţie ridicate', afirmă reprezentantul Comisiei Europene Signe Ratso, director în cadrul Direcţiei Generale Comerţ.
'Chiar în această săptămână se desfăşoară cea de a 15 rundă de negocieri la New York. Este adevărat că negocierile nu sunt tocmai în faza finală, însă CE are sprijin complet din partea liderilor europeni pentru a continua negocierile şi ambele părţi rămân pe deplin angajate să obţină un Acord cuprinzător, ambiţios şi cu standarde de protecţie ridicate. Dat fiind însă contextul, ştim că urmează alegeri în SUA şi că probabil negocierile vor încetini, cu toate astea ambele părţi vor să consolideze progresul înregistrat până acum, iar CE este pregătită să înceapă un nou dialog cu noua administraţie din SUA de îndată ce va fi posibil', a declarat aceasta, joi, la Senat, în timpul dezbaterii 'Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) - o abordare europeană', organizată de Comisia pentru afaceri europene.
Cetățenii vor să știe ce se discută la negocieri
”Partenerii noştri comerciali din Asia sau din alte colţuri ale lumii urmăresc cu mare atenţie ce negociem noi la TTIP pentru că ei ştiu că dacă ne îmbinăm eforturile vom avea împreună un rol mult mai important în arena mondială', a mai spus aceasta. Oficialul european a adăugat că există destul de multă sensibilitate în rândul cetăţenilor care doresc ca aceste negocieri comerciale să fie transparente. 'Oamenii vor să ştie despre ce negociem de fapt. Comisia Europeană a făcut eforturi considerabile pentru a îmbunătăţi gradul de înţelegere şi percepţia legate de TTIP pentru că, de multe ori, percepţiile nu sunt bazate pe date, ci pe zvonuri şi impresii care distorsionează faptele. CE a luat iniţiativa de a publica poziţia sa atunci când obţine o închidere a negocierilor, deci vom publica ceea ce se discută şi de îndată ce se ajunge la un acord, publicăm ceea ce am obţinut', a punctat Signe Ratso. Ea a subliniat şi faptul că IMM-urile reprezintă cam 99% din actorii economici atât din SUA, cât şi din UE. 'De aceea avem nevoie şi de o componentă de reglementare în aceste negocieri pentru că IMM-urile nu au capacitatea marilor corporaţii de a respecta două seturi de standarde în acelaşi timp. Dacă barierele care le împiedică să pătrundă de partea cealaltă a Atlanticului sunt mult prea prohibitive, nu vor beneficia de pe urma Acordului', a mai spus reprezentantul CE. Comisia pentru afaceri europene a Senatului şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri au organizat, joi, la Parlament, evenimentul intitulat 'Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) - o abordare europeană', scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News