Răsturnare de situație cu Ciolacu. Judecătorul Petre Lăzăroiu: 3 scenarii, după decizia istorică a CCR și posibila fraudare a alegerilor

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Evenimentele politice din ultimele ore riscă să arunce România într-un scenariu de distopie, prin repetarea turului 1 de la alegerile prezidențiale și punerea de presiune pe societate pentru a se prezenta din nou la urne.

CITEȘTE ȘI                     -                    EXCLUSIV  Repetarea turului 1 la prezidențiale. Ipoteza lui Bogdan Teodorescu: Candidatul care poate intra în turul doi / video

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în noaptea de joi spre vineri că, în cazul în care situația se va schimba după renumărarea celor aproximativ 9 milioane de voturi, după decizia Curții Constituționale a României de ieri, se va retrage și nu va accepta locul al doilea.

„Dacă se demonstrează în urma renumărării că am fost dezavantajat vă anunț că oricum mă retrag din cursa pentru președinția României. Nu vreau locul doi! Nu mă interesează. Vreau doar ca românii să afle adevărul, care este mai important decât candidatura mea.

Și apoi românii vor ști să îi pedepsească pe cei care au furat, mai repede decât o vor face instituțiile!” a scris Marcel Ciolacu, liderul PSD, pe Facebook, îndemnând ”La luptă” pentru alegerile parlamentare“, a susținut Marcel Ciolacu, candidatul partidului Social Democrat la alegerile prezidențiale din data de 24 noiembrie 2024.

Judecătorul Petre Lăzăroiu de la Curtea Constituțională a comentat, vineri dimineață, la Antena 3 CNN, anunțul premierului României, precizând că indiferent de mesajul lui Ciolacu, „se menține clasamentul care rezultă“ în urma renumărării voturilor. Fostul magistrat CCR a adăugat însă că acesta „se exclude singur din turul 2“.

CITEȘTE ȘI                     -                  EXCLUSIV  Greșeala făcută de Bolojan. Provocare fără precedent pentru PSD și PNL / video

Foto: Agerpres

Lăzăroiu a analizat și capacitatea Biroului Electoral Central de a număra toate voturile până la ședința Curții Constituționale de astăzi. Scenariul acestuia are în vedere un timp mai îndelungat de renumărare a voturilor și o amânare a deciziei Curții Constituționale, cel mai probabil pentru luni, după alegerile parlamentare.

„Pare greu de crezut că până astăzi se vor putea număra toate voturile. Chiar dacă rezultatul nu vine astăzi, Curtea nu poate lăsa toată procedura în aer. Curtea Constituțională va aștepta rezultatul transmis de BEC, iar apoi va valida sau nu primul tur de scrutin. Putem previziona că se va da un alt termen pentru luni, 2 decembrie 2024.

Dacă decizia Curții va fi luată luni și nu se va valida primul tur, se va organiza un nou turul 1 de scrutin, dacă îl va valida, se va merge mai departe (n.r. românii vor merge să voteze pe 8 decembrie la turul al doilea la prezidențiale“, a apreciat judecătorul Petre Lăzăroiu.

CITEȘTE ȘI                   -                  EXCLUSIV  Decizie istorică în România: Cine face noua numărătoare a voturilor la prezidențiale? Avocatul Drăgan explică procedura „titanică“ ce va avea loc

Cele trei scenarii posibile, în urma deciziei istorice a CCR

Judecătorul CCR a spus care sunt cele trei scenarii posibil care se vor întâmpla, după decizia istorică a Curții Constituționale a României. El s-a ferit să vorbească despre fraudarea voită a procesului electoral, dar a admis că ar putea să fie vorba de erori umane care să modifice într-o oarecare măsură numărul total de voturi al fiecărui candidat la alegerile prezidențiale.

„Dacă se renumără voturile și se confirmă scorurile de la primul tur, Curtea Constituțională va respinge contestațiile și va valida primul tur de scrutin. Dacă în urma renumărării se schimbă scorurile candidaților, dar nu se schimbă ordinea, atunci va fi la fel ca și la prima variantă. Ca să putem aduce în discuție frauda, trebuie să se schimbe fundamental clasamentul. Prin urmare, dacă se constată că frauda a fost de așa manieră astfel încât e viciat procesul de votare, turul 1 se anulează și se repetă.

Consecințe vor fi, dar eu mă feresc tot timpul de cuvântul fraudă pentru că frauda în sine reprezintă o intenție. Să nu plecăm de la premisa că s-a favorizat cineva cu intenție. În opinia mea suntem în ipoteza unor erori umane. Curtea Constituțională va decide singur, în funcție de amploarea fenomenului, ce va face. Sigur că nu e preferabil să anulezi alegerile, pentru că înseamnă urmări enorme, timp pierdut. Nu e simplu să dai o decizie și să te speli pe mâini cu ea“, a precizat judecătorul Petre Lăzăroiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel