Răsturnare de situație cu donarea sistemului Patriot către Ucraina. Avocatului Poporului i se cere să atace legea la Curtea Constituțională

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) îi solicită Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională legea privind donarea sistemului Patriot către Ucraina. 

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) își argumentează cerința prin faptul că Legea Fundamentală a României interzice înstrăinarea (vânzarea sau donarea) bunurilor proprietate publică, precum sistemul de apărare Patriot.

În opinia acestei asociații, legea fundamentală interzice înstrăinarea (vânzarea sau donarea) bunurilor proprietate publică, aşa cum este şi acest sistem de apărare.

„APADOR-CH a transmis Avocatului Poporului solicitarea de a ataca la Curtea Constituţională legea votată rapid de Parlament şi promulgată la fel de rapid de preşedinte, prin care România a donat Ucrainei un sistem de apărare Patriot (Legea nr. 246/2024). Aşa cum am semnalat public şi în timpul celor 48 de ore în care legea a fost „dezbătută” şi aprobată în Parlament, Constituţia interzice înstrăinarea (vânzarea sau donarea) bunurilor proprietate publică, aşa cum este şi acest sistem de apărare Patriot“, transmite Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

Asociația consideră că Parlamentul României putea să ajute Ucraina prin transmiterea în folosință gratuită, temporară, a sistemului de apărare. Astfel, România ar fi rămas proprietarul acestui sistem.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) consideră în primul rând că legea este neclară

„Prin articolul unic din Legea 246/2024 au fost introduse la art. 1 al Legii 222/2017 trei noi alineate. Primul dintre ele este redactat neclar, aproape la limita logicii, neîndeplinind condiţiile de claritate şi previzibilitate cerute pentru o prevedere legală, în sensul art. 1 al. 5 din Constituţie. Astfel, în art. (3/1) se prevede că: Un sistem de rachete sol-aer PATRIOT… face obiectul unor acte de donaţie către terţi, în condiţiile legii, prin hotărâre a Guvernului.” Din redactarea acestui articol nu se înţelege clar dacă sistemul Patriot a fost deja donat sau urmează să fie, întrucât se foloseşte un verb la timpul prezent „face obiectul” şi nici dacă e vorba despre un singur act de donaţie sau mai multe, întrucât se foloseşte pluralul „acte de donaţie”, pentru un singur sistem”, spune asociația.

În al doilea rând, „proprietatea publică este inalienabilă“, se mai arată în argumentarea Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

„Prevederea din Constituţie că bunurile proprietate publică sunt inalienabile înseamnă că bunurile proprietate publică nu pot fi nici vândute şi nici donate. Ele pot fi doar: închiriate, concesionate sau date în folosinţă gratuită. Dar, statul nu poate renunţa la proprietatea asupra lor, sub nicio formă (vânzare, donaţie etc.). Pentru ca statul să poată dona bunul proprietate publică (sistemul de rachete Patriot) nu era suficientă modificarea unei legi (în speţă, a Legii 222/2017), ci şi a Constituţiei, respectiv a art. 136 al. 4 din Constituţie. Dacă nu s-ar fi grăbit să adopte această lege în numai 48 de ore (2-3 septembrie 2024), parlamentarii ar fi avut răgazul să recitească Constituţia şi să afle că ea permite transmiterea spre folosinţă gratuită a bunurilor proprietate publică, prin urmare ar fi putut să facă această faptă bună către Ucraina în mod legal şi constituţional“, mai spune asociația.

Reprezentanții APADOR-CH consideră că alineatul nou introdus (3/1) la art. 1 din Legea 222/2017, potrivit căruia un sistem de rachete Patriot ar putea fi donat, contravine Constituției României.

„Această prevedere, redactată confuz, este contrară atât art. 1 al. 5 din Constituţie (care se referă la condiţia de claritate a textului legal), cât şi art. 136 al. 4 din Constituţie, care interzice ca un bun proprietate publică să fie vândut sau donat“, explică Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel