Bombă cu evaluările din cadrul teatrelor din București!
Unii dintre membrii Comisiei de evaluare pentru anul 2020 au făcut parte și din Comisia de evaluare a managerilor pentru anul 2021. Acest lucru încalcă legea. Articolul 3 din ORDINUL nr. 2.799 din 10 decembrie 2015 dă peste cap scandalul evaluării teatrelor din București. Mai exact, nu poate avea calitatea de membru în comisia de concurs persoana care se află, printre altele, în următoarea situație: a avut în ultimii doi ani sau are în perioada de derulare a procedurii de concurs raporturi contractuale încheiate cu instituţia publică de cultură pentru care se organizează concursul de proiecte de management. Este vorba despre Capitolul II - Organizarea şi funcţionarea comisiei de concurs.
Iar pentru teatrele din București, fix acest lucru s-a întâmplat! Unii dintre membrii Comisiei de evaluare pentru anul 2020 au făcut parte și din Comisia de evaluare a managerilor pentru anul 2021.
Sunt patru membri care au făcut parte din ambele comisii: Adrian Neacșu (actor la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu), Liliana Fedorca (Director al Direcției Cultură, Învățământ, Turism din PMB), Diana Pungă (Administratorul orașului București) și Andrei Rizea.
Într-un interviu acordat pentru DC News, Marinela Ţepuş, director Teatrul Nottara, ne-a confirmat o informație pe care o aveam pe surse.
Din informațiile noastre, unii dintre membrii Comisiei de evaluare pentru anul 2020 au făcut parte și din Comisia de evaluare a managerilor pentru anul 2021. Este reală informația? Puteți să ne precizați care a fost componența Comisiilor?
„Conform OUG 189/2008, cu toate modificările ulterioare și a Ordinul Ministerului Culturii nr. 2799/2015, componența comisiilor ar trebui să rămână ”secretă”, însă pentru că prima comisie a fost făcută publică de către Doamna Liliana Fedorca, prin intermediul unui articol de pe site-ul B1TV, iar pe cealaltă a făcut-o publică Domnul Primar General, pe pagina sa de facebook, ba mai mult, unele interviuri din cadrul evaluării s-au transmis online, sigur că pot spune componența celor două comisii:
„Pentru evaluarea pe 2020, specialiștii sunt: Adrian Neacșu (actor la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu), Alina Epîngeac (critic de teatru), Radu Apostol, Alexandru Berceanu (regizori), Andrei Marinescu (traducător și șef departament Secretariat literar din TNB) și Adrian Titieni, prof.univ.dr. și actor. (Singurul care știa și legea, și cum se face o evaluare este Domnul Adrian Titieni, despre care sunt convinsă că a nimerit fără să știe cum se vor petrece lucrurile și despre care nu mă îndoiesc că a dat notele pe care le-a crezut de cuviință). Din partea ordonatorului de credite: Liliana Fedorca (Director al Direcției Cultură, Învățământ, Turism din PMB), Diana Pungă (Administratorul orașului București) și Andrei Rizea (despre care nu știu exact cu ce se ocupă).
Pentru 2022, specialiștii sunt: Adrian Neacșu (actor la Teatrul Național Radu Stanca, Sibiu), Alexandru Boureanu (Directorul Teatrului Național Marin Sorescu, Craiova), Șerban Puiu (director artistic și regizor la Teatrul Elisabeta), Anca Sigartău (actriță), Daniel Cogălniceanu (directorul Teatrului Sică Alexandrescu, Brașov), Bogdana Darie (conf. Sau prof.univ.dr. la UNATC I.L.Caragiale, actriță) și, din partea autorității, cei trei menționați în comisia anterioară. Specialistul care a făcut punte între cele două comisii este Adrian Neacșu, despre care mărturisesc că habar nu am de ce a fost adus din nou tocmai de la Sibiu, pentru că a rămas ”mut ca o lebădă” la ambele evaluări”, ne-a spus Marinela Țepuș.
Așadar, nu este în regulă nici moral, nici legal să faci parte din două comisii succesive, în mai puțin de doi ani. În condițiile date, comisia de evaluare nu ar mai trebui să fie valabilă, iar evaluarea ar trebui să fie lovita de nulitate.
V-au fost prezentate metodologia și fișele de evaluare folosite de Comisiile numite de Primăria Capitalei pentru 2020 și 2021?
Metodologia, da, fișele de evaluare, nu, pentru niciuna din evaluări. Pentru evaluarea din ianuarie 2022, făcută pentru 2020 (cu nenumărate vicii de procedură), mi s-a trimis, într-un târziu, Raportul motivat, care e gol-gol-gol, cuprinzând doar nota (8,33), recomandarea de a-mi continua mandatul și semnăturile comisiei. Ar fi trebuit să cuprindă concluziile pentru o depunctare atât de ”drastică” și recomandări care să mă ajute să mă prezint onorabil la următoarea evaluare, adică la aceasta de acum. Mă gândesc la faptul că dacă aș fi ”beneficiat” de aceste concluzii/recomandări, aș fi putut să mă prezint mult mai bine la evaluarea pentru 2021. (Malițiozitate, firește!).
Membrii Comisiei au fost remunerați/au avut contracte cu teatrele pe care le conduceți la evaluarea pentru 2020?
Pentru evaluarea din 2020 nu vor putea fi ”remunerați” decât ilegal, pentru că am fost solicitați să ridicăm convențiile de la Direcția Cultură, Învățământ, Turism, la vreo două luni după ”eveniment”. Nu aveau niciun număr de înregistrare de la Primăria Capitalei. Numerele pe care le-au primit de la teatru au fost cu mult după finalizarea ”lucrărilor ” comisiei. Fără un contract de prestări servicii se presupune că prima comisie de evaluare (cea pentru anul 2020) nu exista la momentul evaluării managerilor.
Ați contestat evaluarea pentru anul 2020? În ce stadiu se află soluționarea contestației?
Da, și, firește, a fost respinsă de către o comisie a cărei componență o cunosc parțial, pentru că ni s-a comunicat (doar) modificarea acesteia. Membrii comisiei de soluționare a contestațiilor au fost numiți la data de 09.02.2022, prin Dispoziția Primarului General nr. 134, așa că oricum nu puteau soluționa retroactiv, respectiv la data de 08.02.2022, contestația formulată de subsemnata și depusă la Registratura PMB la data de 03.02.2022.
După respingerea contestației, de către o comisie nelegal constituită ( adică ulterior evenimentului), a urmat o plângere prealabilă, iar acum sunt în interiorul unui proces. Cel mai probabil, aceasta va fi calea și pentru evaluarea pe anul 2021. Zilele următoare voi depune contestația, care, cu siguranță, va fi respinsă. De această dată, există o comisie constituită conform uzanțelor.
V-au fost prezentate metodologia și fișele de evaluare folosite de Comisiile numite de Primăria Capitalei pentru 2020 și 2021?
Urmare a evaluarilor pe anii 2020 și 2021 și comunicării notelor, nu mi-au fost prezentate metodologia și fișele de evaluare care să justifice nota primită.
Membrii Comisiei au fost remunerați/au avut contracte cu teatrele pe care le conduceți la evaluarea pentru 2020?
Da. Comisia de evaluare, cât și secretariatul, conform dispoziției Primarului General 408/ 23.03.2016, au avut convenție cu teatrul pe care-l conduc. Până la această dată, nu am făcut plățile către aceștia.
Din informațiile noastre unii dintre membrii Comisiei de evaluare pentru anul 2020 au făcut parte și din Comisia de evaluare a managerilor pentru anul 2021. Este reală informația? Puteți să ne precizați care a fost componența Comisiilor?
Într-adevăr, din componența comisiei pentru evaluarea finală au făcut parte patru membri care au fost și în comisia de evaluare anuală pe 2020.
Ați contestat evaluarea pentru anul 2020? În ce stadiu se află soluționarea contestației?
Am contestat procedura de evaluare pentru anul 2020, deoarece consider nu au fost respectate dispozițiile OUG 189/2007 și OMC 2799/2015. Contestația a fost soluționată, fiind respinsă ca neîntemeiată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News