Răsturnare de situație. Lukașenko, prietenul lui Putin, cere pace între Rusia și Ucraina: Nu vrem război împotriva întregului NATO

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Președintele Belarusului și aliat cheie al lui Putin, Aleksandr Lukașenko, a cerut pace între Rusia și Ucraina, în contextul în care incursiunea Kievului în regiunea Kursk din Rusia intră în a treia săptămână.

Apelul său, difuzat de mass-media de stat din Belarus și publicat parțial pe site-ul său, urmează să fie prezentat duminică pe canalul de stat rus Rossia 1. Referindu-se la conflictul de doi ani și jumătate, care a început cu invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și care a lăsat în urmă sute de mii de morți, Lukașenko a spus: „Să ne așezăm la masa negocierilor și să punem capăt acestei încăierări", potrivit Politico.

„Nici poporul ucrainean, nici rușii, nici belarușii nu au nevoie de asta”, a continuat el în interviu. „Cei din Vest au nevoie de război. Nu pot dezvălui aceste fapte, sunt absolut clasificate. Dar uneori vorbesc deschis – persoane de rang înalt. Spunând, lăsați-i să se bată între ei – ucrainenii, rușii – lăsați-i pe toți să moară în acest cazan."

Sub conducerea lui Lukașenko, care este un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, Belarus a permis trupelor rusești să atace Ucraina prin teritoriul său. Rusia a amplasat, de asemenea, arme nucleare în Belarus, spre nemulțumirea Uniunii Europene.

Apelul său pentru pace vine în momentul în care cea mai semnificativă acțiune ofensivă a Ucrainei în războiul în mare parte defensiv de la invazia pe scară largă a Rusiei intră în a treia săptămână. Armata Ucrainei controlează acum peste 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc în regiunea Kursk.

Pe fondul operațiunii din Kursk, Lukașenko a trimis recent trupe la granița cu Ucraina pentru a „opri o posibilă pătrundere ucraineană.” În același timp, el susține că nu are resentimente față de Ucraina.

„Ucrainenii au văzut asta. Ne-au spus constant că nu au nevoie de război cu Belarus. Noi înțelegem acest lucru și spunem că nu ne vom lupta cu voi [ucrainenii]”, a declarat Lukașenko. Potrivit lui, Belarus și Rusia nu sunt interesate în extinderea liniei de contact.

„Întreaga frontieră are 1.200 de kilometri. Acum, sectorul de nord-est al frontului este de 1.000. Suntem pregătiți pentru mai mult? Nu. Și Kursk a arătat asta”, a adăugat Lukașenko. „Nu vrem escaladare și nu vrem război împotriva întregului NATO. Nu vrem asta.”

Cu toate acestea, Putin a declarat luni că nu există niciun sens în a discuta cu Kievul după ceea ce a făcut în Kursk.

„Despre ce fel de negocieri putem vorbi cu oameni care atacă în mod nediscriminat populația civilă, infrastructura civilă sau încearcă să creeze amenințări la adresa instalațiilor nucleare? Despre ce putem discuta cu ei?” a spus Putin în cadrul unei ședințe de urgență a guvernului din Rusia de luni.

Armata rusă a atacat orașele ucrainene, a ucis civili și a ținut centrala nucleară de la Zaporojie ostatică timp de mai bine de doi ani, în timp ce a cerut Ucrainei să cedeze teritoriu Rusiei dacă vrea ca discuțiile de pace să înceapă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel