Potrivit BNR, rata creditelor neperformante a urcat la 2,73% în martie 2023.
Publicitate
Rata creditelor neperformante a urcat în martie 2023 la 2,73%, faţă de 2,65%, atât cât era la finele anului trecut şi 3,31% în martie 2022, potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR).
În martie 2023, în România erau 32 de instituţii de credit, din care opt sucursale ale unor bănci străine. Activele totale se ridicau la 712,6 miliarde lei, cu 11,6 miliarde lei mai mari comparativ cu sfârşitul anului trecut, relatează Agerpres.
Activele instituţiilor cu capital privat reprezentau 87,8% în total active, iar activele instituţiilor cu capital străin 67,5%. Totodată, indicatorul de solvabilitate era, în martie 2023, de 21,65%, faţă de 23,4% la finele lunii decembrie 2022.
Discuţia despre scăderea dobânzii de politică monetară nu este pe masă deocamdată, fiind prea devreme să se declare că a fost câştigat războiul împotriva inflaţiei, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).
"Când vine vorba de lupta pe care o ducem împotriva inflaţiei, o voi spune direct: deşi am câştigat bătălii importante, iar alte victorii vor veni cu siguranţă anul acesta, nu pot spune că am câştigat întreg războiul împotriva inflaţiei: războiul va continua şi ar putea fi unul de durată. Nu vom reveni curând la dobânzile mici de acum 2 ani. Sunt schimbări structurale în economia globală care creează presiuni inflaţioniste", a spus Popa în cadrul conferinţei International Economic Conference of Sibiu.
Oficialul BNR a menţionat că, în cadrul celei mai recente conferinţe de presă, guvernatorul Mugur Isărescu a subliniat succesul reducerii inflaţiei într-o manieră prudentă, fără şocuri bruşte asupra economiei.
"Astfel, trebuie să continuăm să fim prudenţi, deoarece mediul în care operăm este caracterizat de o incertitudine semnificativă, şi este plin de provocări. Ca şi în sport, trebuie să rămânem cu ochii pe minge: mai este mult de parcurs până să readucem inflaţia la ţinta de 2,5% şi nu numai că drumul este lung şi dificil, dar poate fi şi denivelat. Ca şi în călătorii, ultima parte poate fi cea mai dificilă, poate sună contraintuitiv, dar efortul de a aduce inflaţia de la 5% la 2,5% poate fi mai mare decât cel de a o aduce de la 15% la 5%", a declarat Cristian Popa.
Potrivit acestuia, vestea bună este că, după o perioadă dificilă, sunt semne de normalizare, iar rata inflaţiei va scădea la o singură cifră în curând. Citește continuarea știrii AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu