Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, vineri, în Bucureşti, de 14,11 cazuri la mia de locuitori, conform Direcţiei de Sănătate Publică.
În ziua precedentă, incidenţa a fost de 12,79 cazuri la mia de locuitori.
Rata de incidenţă COVID a crescut accentuat de la începutul acestui an şi până în prezent. Astfel, dacă pe 1 ianuarie gradul de infectare cu SARS-CoV-2 era 0,72 cazuri la mia de locuitori, în 12 ianuarie a trecut de 3 (3,32), iar de atunci a crescut accelerat.
În 18 ianuarie incidenţa a ajuns la 6,15 şi a tot crescut, joi înregistrându-se o rată de infectare de 12,79. Cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2 în Capitală a fost atinsă pe 22 octombrie 2021 - 16,54 cazuri la mia de locuitori.
VEZI ȘI : GCS bilanț, Covid-19. 28 ianuarie 2022. Se menține numărul mare de infectări
„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 28 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 31.724 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 60 decese, dintre care 1 deces anterior. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat din nou, pentru a treia oară de la începutul acestui an, definiţiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19).
* caz posibil - orice persoană care întruneşte criteriile clinice
* caz probabil - orice persoană care întruneşte criteriile clinice şi care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat sau orice persoană care întruneşte criteriile de diagnostic imagistic
* caz confirmat - orice persoană care întruneşte criteriile de laborator Testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile, arată INSP.
* caz probabil de infecţie cu VOC Omicron - persoana cu rezultat pozitiv la NAAT sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2 şi una dintre următoarele: eşec la detecţia genei S sau rezultat pozitiv la screening de variantă pentru mutaţiile caracteristice VOC Omicron sau este contact al unui caz probabil sau confirmat cu VOC Omicron
* caz confirmat de infecţie cu VOC Omicron - persoana cu rezultat confirmat prin secvenţiere pentru VOC Omicron Contactul direct este definit ca:
*** persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
*** persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
*** persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă);
*** persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 metri şi cu o durată de minimum 15 minute;
*** persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri;
*** persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecţie.
"Orice persoană care a purtat masca/ echipamentul de protecţie corespunzător şi a respectat distanţarea fizică nu este considerată contact direct", reaminteşte INSP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News