Rata de ocupare în zona euro a crescut peste aşteptări în trimestrul al treilea, iar economia a înregistrat un avans decent, ceea ce menţine în viaţă speranţele unei aterizări line după mai mult de un an de stagnare, arată datele publicate joi de Eurostat, transmite Reuters.
Potrivit acestor date, rata de ocupare a forţei de muncă în zona euro a crescut cu 0,2% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul anterior, dublu faţă de estimările analiştilor.
În ritm anual, rata de ocupare a forţei de muncă în zona euro a crescut cu 1% în trimestrul al treilea, după un avans de 0,9% în perioada iulie-septembrie.
În cazul Uniunii Europene, rata de ocupare a forţei de muncă a crescut cu 0,1% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul anterior şi cu 0,8% în ritm anual.
De asemenea, Eurostat a informat că Produsul intern brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,4% în perioada iulie - septembrie 2024, comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,2% în trimestrul al doilea.
În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, datele Eurostat arată că economia blocului comunitar a înregistrat un avans de 0,3% în trimestrul al treilea, la fel ca în trimestrul al doilea.
În ritm anual, Produsul intern brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,9% în perioada iulie - septembrie 2024, în timp ce economia blocului comunitar a înregistrat o creştere de 1%. Aceasta după ce, în trimestrul aprilie-iunie 2024, economia zonei euro a înregistrat u avans de 0,6% iar economia UE a crescut cu 0,8%.
În cazul României, datele Eurostat arată că Produsul intern brut a stagnat în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul precedent, şi s-a contractat cu 0,2% în ritm anual.
În ambele cazuri este vorba de o performanţă mai slabă decât în trimestrul al doilea, când PIB-ul a crescut cu 0,1% comparativ cu trimestrul precedent şi cu 0,8% în ritm anual.
Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că Produsul intern brut nu s-a modificat în trimestrul trei al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, pe serie ajustată sezonier, în timp ce faţă de acelaşi trimestru din anul 2023, PIB a scăzut cu 0,2%.
"Produsul intern brut în trimestrul III 2024 nu s-a modificat, în termeni reali, comparativ cu trimestrul II 2024. Produsul intern brut a înregistrat o creştere de 1,1% faţă de acelaşi trimestru din anul 2023 pe seria brută şi o scădere de 0,2% pe seria ajustată sezonier", se arată în comunicatul INS.
În primele nouă luni ale anului, economia României a crescut cu 0,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe seria brută, şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier, notează Agerpres.
INS precizează, de asemenea, că seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul III 2024, fiind revizuită faţă de varianta publicată în 10 octombrie, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News