România avea o rată a angajării temporare involuntare de 85,4% în 2015 şi o angajare part-time involuntară de 51,1%, potrivit studiului "World Employment and Social Outlook: Trends 2017", realizat de Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO). Totodată, rata șomajului va rămâne la același nivel cu anul precedent.
Publicitate
Steven Tobin, şeful echipei Departamentului de cercetare a tendinţelor de pe piaţa muncii (Labour Market Trends and Policy Evaluation Unit Research Department) din cadrul ILO, susţine că angajarea temporară involuntară reprezintă ponderea persoanelor angajate temporar şi care ar fi preferat un contract permanent. Similar, angajarea part-time involuntară reprezintă ponderea persoanelor care lucrează part-time şi ar fi vrut să lucreze cu normă întreagă, scrie Agerpres.
Potrivit studiului, niveluri mai ridicate ale angajării temporare sau part-time involuntare înregistrau Spania şi Cipru.
Steven Tobin afirmă, pe baza celor mai recente informaţii disponibile, că rata şomajului va rămâne, pe medie, similară cu cea din 2016, în România, din cauza încetinirii creşterii economice şi a faptului că rata de ocupare a forţei de muncă se va reduce.
Pe plan mondial, nivelul şi rata şomajului sunt de aşteptat să rămână ridicate pe termen scurt. Rata şomajului este de aşteptat să crească modest în 2017, la 5,8% (de la 5,7 % în 2016), procent care reprezintă 3,4 milioane de şomeri mai mult la nivel global (aducând şomajul total la puţin peste 201 milioane de persoane în 2017). De asemenea, ritmul de creştere a forţei de muncă va depăşi crearea de locuri de muncă, rezultând într-o suplimentare de 2,7 milioane persoane fără loc de muncă la nivel global.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu