Ratele cresc din nou. Suma pe care o va plăti în octombrie un român care a luat credit de 250.000 de lei pe 30 de ani

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ratele românilor cresc din nou, după ce indicele IRCC a ajuns marți aproape de 6%.

Ratele românilor care au împrumuturi cu dobândă variabilă cresc din nou, după ce de marți, indicele IRCC, folosit la calcularea ratelor pentru creditele luate din 2019 încoace, a crescut de la 5,86% la 5,99%, transmite Pro TV.

De exemplu, o persoană care are un credit de 250.000 de lei, luat pentru o locuință pe 30 de ani a plătit în septembrie o rată de 2.077 de lei. Totuși, după creșterea indicelui IRCC, în octombrie rata crește cu 23 de lei, până la 2.100 de lei. Așa se face că față de acum doi ani, această persoană plătește cu 20% mai mult. Rata a ajuns să fie mai mare cu aproape 90 de lei față de același credit cu rată calculată în funcție de indicele mai vechi ROBOR, care a avut o creștere fulminantă în anii trecuți. În contextul actual, specialiștii spun că abia de anul viitor am putea spera la reduceri ale dobânzilor pe care să le și simțim în portofele.

Avantajul celor care au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC

„Dacă e să facem comparație cu acum 3 ani, când aveam indicii bancari undeva la 1-2%, acum sunt la 6% încă din decembrie 2022. Acolo sunt și acolo vor sta și anul viitor - undeva între 5 și 6%, atât IRCC, cât și ROBOR. Cei care au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC din timp au avut numai de câștigat, pentru că ROBOR-ul a fost și 8,20%, acum IRCC este 6%, în acești 2-3 ani au economisit foarte mult”, a declarat Irina Chițu, director platformă financiară, pentru Pro TV.

Reamintim că în octombrie 2022, indicele ROBOR a atins nivelul maxim de 8,2%, în vreme ce IRCC se afla atunci la sub 6%. Din acest motiv mulți români au cerut atunci să treacă de la ROBOR la IRCC. La momentul actual, potrivit datelor BNR, în cazul persoanelor fizice sunt mai puțin de 200.000 de credite cu ROBOR și de peste două ori mai multe cu IRCC. Specialiștii spun că se observă un trend de scădere al dobânzilor, dar efectul se va simți abia la anul viitor.

„Vedem un trend de scădere a dobânzilor, care va ajuta consumul”, a declarat Claudiu Cazacu, specialist financiar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel