Ratele la Prima Casă, mai scumpe și cu 75%. Broker, sfat pentru a scădea ratele cu până la 25%. Nu e vorba despre trecerea la IRCC

foto pexels
foto pexels

Ratele la bănci au copleșit cei mai mulți români care s-au îndatorat până la nivelul maxim al limitei pentru a avea o casă. Acum, odată cu ROBOR-ul care crește, dar și cu un IRCC pentru care este previzionat același traseu, ratele la creditele imobiliare devin de nesuportat pentru foarte mulți români. Și, totuși, există o soluție, alta decât IRCC.

”Debitorii care au credite Prima Casă contractate înainte de luna mai a anului 2019, ale căror rate se recalculează săptămâna aceasta, vor intra pentru viitoarele 3 luni pe o dobândă de peste 9%. Astfel, într-un an de zile, ratele creditele Prima Casă au devenit MAI SCUMPE chiar și cu 70% - 75%.

Acest lucru se întâmplă deoarece ROBOR și-a accelerat ritmul de creștere, iar în câteva zile va depăși pragul istoric de 7% (prag depășit între timp n.r).

Până la sfârșitul lunii septembrie IRCC rămâne la 2.65%, însă începând cu 1 octombrie 2022, IRCC va avea o valoare de 4.06%.

Așadar, momentan cea mai bună și mai sigură opțiune sunt creditele cu dobândă FIXĂ.

Este adevărat, dobânzile variabile scad sau cresc în funcție de indicii ROBOR sau IRCC. La un moment dat atât ROBOR, cât și IRCC vor atinge un prag maxim, apoi vor intra pe o pantă descendentă și vor scădea. Însă încă nu putem previziona dacă ritmul de scădere va fi la fel de accelerat ca cel de creștere.

În concluzie, toți debitorii care astăzi au contractate credite Prima Casă, credite ipotecare sau credite de nevoi personale cu dobânda variabilă, POT refinanța în credite cu dobândă FIXĂ pe o perioadă de 3, 5, 7, 8, 10, 30 de ani sau pe toată perioada creditului, dacă permite vârsta debitorului.

Atât creditele Prima Casă, cât și creditele ipotecare POT FI REFINANȚATE ÎN CREDITE IPOTECARE CU DOBÂNDA FIXĂ dacă sunt îndeplinite de către debitor câteva condiții minime:

- Venitul lunar să permită refinanțarea, altfel se poate refinanța cu ajutorul unui codebitor;

- Vechimea în câmpul muncii să fie optimă;

- Istoric pozitiv în Biroul de Credit (fără întârzieri sau restanțe active la credit/e).

Dobânzile FIXE la creditele ipotecare sunt încă FOARTE BUNE și sunt considerabil MAI MICI decât actualele dobânzi variabile.

În funcție de profilul clientului, dobânda FIXĂ pe 5 ani pentru un credit ipotecar variază între 5.7% și 6.68%, iar din anul 6 dobânda devine variabilă și va fi formată din marja fixă a băncii + IRCC. Deci dobânzile fixe de acum sunt mult mai mici decât ceea ce au debitorii în prezent ca dobânzi variabile la creditele lor vechi.

Chiar și cu o dobândă FIXĂ de peste 6% debitorul este PROTEJAT FINANCIAR de creșterile ROBOR sau IRCC pentru viitorii 5 ani.

Refinanțarea din dobândă variabilă în dobândă FIXĂ conduce la o scădere a ratei lunare chiar și de 25%.

Într-adevăr, ratele nu vor fi la fel de mici pe cât erau anul trecut, însă cel mai important este faptul că dobânda îngheață în timp, iar ratele NU mai cresc pe perioada de dobândă fixă.

Așadar, dacă mai există vreun dubiu, soluția pentru micșorarea ratelor lunare sunt REFINANȚĂRILE ÎN DOBÂNZI FIXE!” a scris Valentin Anghel, CEO și fondator al unei companii de brokeraj, pe Facebook

Citește și: Românii care și-au luat locuințe prin Prima Casă, copleșiți de rate: ”Am început cu 800 de lei și acum e 1400”. Prof. Coșea, despre ROBOR și IRCC

Te-ar putea interesa și: 10 puncte-cheie pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a-ți face CREDIT pentru CASĂ. Iată cum calculezi ce sumă îți permiți, dar și cât și cum să te îndatorezi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel