Ratingul de ţară al Rusiei, trecut în modul DEFAULT. Nu au putut să îşi plătească datoriile în valută

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

S&P Global a trecut ratingul de ţară al Rusiei pe modul DEFAULT în ceea ce priveşte datoria externă, după ce guvernul de la Kremlin a încercat să plătească obligaţiuni în dolari cu... ruble. 

Pe 4 aprilie, Rusia a încercat să plătească cu ruble o obligaţiune în dolari, dar plata a fost blocată pe fondul sancţiunilor impuse de SUA. Trezoreria SUA a refuzat să aprobe transferul de data aceasta, după ce în martie făcuse excepţii. 

Ruşii spun însă, prin vocea ministrului de finanţe, că plata în ruble echivalează cu îndeplinirea obligaţiilor de către Rusia. Rusia are o perioadă de graţie de 30 de zile pentru a face plata în dolari, sub termenii obligaţiunii. 

Cu toate astea, mutarea celor de la S&P Global nu este aşteptată să aibă un impact imediat asupra Rusiei sau a investitorilor. Dar mişcarea arată rapiditatea cu care Rusia este scoasă din sistemul financiar mondial, mai ales că ratingul pentru investiţii era unul pozitiv înainte de război. 

Conform wsj.com, trecerea în DEFAULT nu e una obişnuită, având în vedere că Rusia are 600 de miliarde de dolari în valută la rezervele de stat, ca parte din proiectul "Fortăreaţa Rusia", menit să protejeze economia după sancţiunile impuse în 2014, când Rusia a anexat Crimea. Dar şi acele rezerve au fost îngheţate sub noile sancţiuni. 

Acum, Rusia dă vina pe Occident şi spune că este blocată de la a-şi face plăţile. 

"Sancţiunile asupra Rusiei vor creşte, cel mai probabil, în următoarele săptămâni, afectând voinţa dar şi capacitatea ţării de a-şi onora termenii şi condiţiile obligaţiunilor către creditorii străini", a transmis SP Global. Din 15 aprilie, ratingul de ţară al Rusiei va fi retras oficial de către companie. 

Ruşii vor să dea Occidentul în judecată din cauza sancţiunilor: Nu va fi un proces uşor

Ministrul de Finanţe al Rusiei anunţă că Occidentul ar putea fi dat în judecată, pe fondul sancţiunilor impuse Rusiei. 

"Bineînțeles că vom da în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că investitorii își primesc plățile", a declarat Anton Siluanov într-un interviu acordat ziarului Izvestia, pro Kremlin.

"Vom prezenta în instanță documentele care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât și în ruble. Nu va fi un proces ușor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cazul, în ciuda tuturor dificultăților.", a mai spus el.

Siluanov nu a detaliat opțiunile legale ale Rusiei.

Rusia se confruntă cu prima sa incapacitate de plată externă suverană din mai bine de un secol, după ce la începutul acestei săptămâni a făcut aranjamente pentru a efectua o rambursare a unei obligațiuni internaționale în ruble, chiar dacă plata era scadentă în dolari americani. 

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel