Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la 'BBB minus' cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria 'investment-grade' (recomandat pentru investiţii). Profesorul de economie Mircea Coșea a explicat, în exclusivitate pentru DCNews, ce înseamnă acest lucru pentru cetățeanul de rând.
Publicitate
”Ratingul pe care aceste agenții îl dau este, în general, orientativ și poate să fie luat în considerare în măsura în care ai încredere în aceste site-uri. În cazul de față, trebuie să avem încredere. Sunt niște profesioniști, care lucrează foarte bine. Faptul că ne dă un rating negativ înseamnă că cei din exterior, care analizează economia României, sunt îngrijorați de faptul că dezvoltarea, mersul economiei românești, nu este în direcția cea bună și nici nu are perspectivă pe termen mediu ca să se îmbunătățească. Este o atenționare pe care ei o transmit decidenților politici, în special Guvernului.”, a menționat Mircea Coșea.
”Pentru omul de rând este un semnal că nu poate să aibă prea mare încredere în viitorul economiei românești, cel puțin pe termen mediu și scurt. Într-adevăr, ceea ce el simte pe pielea lui prin creșterea prețurilor, o instabilitate a locului de muncă, o incapacitate de a își menține nivelul de trai de dinaintea perioadei pandemice, o incapacitate a Guvernului de a rezolva problema energiei, și tot acest cumul de factori sunt semnale în baza cărora economia României nu este trecută în categoria celor care au posibilitate de îmbunătățire pe termen mediu și scurt.”, a spus Coșea.
”Pe de altă parte, este un semnal pe care cetățeanul trebuie să îl înțeleagă ca fiind o atenționare a celor care vor să investească în România, vorbim despre capitalul străin, în legătură cu faptul că, deocamdată, economia României nu prezintă capacitatea de a fi atrăgătoare. Cu alte cuvinte, pe spatele cetățeanului român apare încă o povară. Conștientizează că analiștii din exterior nu au încredere în felul în care merge economia românească.”, a declarat Coșea.
”Motivația de a rămâne în țară este din ce în ce mai mică. De obicei, când astfel de indici sunt precum cel din prezent, apetitul generației tinere de a părăsi țara este mai mare. Își dau seama că nu au viitor în această țară. Nu este un lucru pozitiv. Ar trebui ca cineva din Guvern să explice acest lucru, să încerce să arate că Executivul a înțeles semnalul și are în vedere măsuri care să îmbunătățească situația, adică să dea populației încredere, pe de o parte, că Guvernul a înțeles această analiză, pe de altă parte, că se pregătește să îndrepte lucrurile prin măsuri de politică economică, în direcția pe care ar trebui să o ia țara, în momentul de față.”, a subliniat Coșea.
”Este și o chestiune pe care trebuie să o avem în vedere. Pe ansamblul economiei globale, mondiale, și în Europa, cam toate țările se află în dificultate. Prin urmare, nici nu trebuie să dramatizăm, să prezentăm situația României ca fiind unică, un dezastru românesc, nu. Este o chestiune globală, criza afectează pe toată lumea, iar analizele care se fac pentru alte țări arată că nicăieri nu este o abordare pozitivă și încrezătoare în viitor.”, a spus Mircea Coșea.
”Există și niște aprecieri ale organizațiilor financiare internaționale care, în afară de aceste agenții de rating, arată și ele că vremurile care vin nu sunt deloc bune, avem și o atenționare din partea Băncii Mondiale. Ne-a scăzut ritmul de creștere. Atenție că în lume nu sunt lucrurile cum ar trebui să fie. Trebuie să ne pregătim pentru o perioadă dificilă, în care grija pentru ziua de mâine devine din ce în ce mai importantă. Sigur că decidenții politici trebuie să ia măsuri, dar și individul într-o manieră personală, adică noi cetățenii României trebuie să ne îngrijim de felul cum ne gospodărim veniturile pentru că, iată, peste tot semnalele sunt destul de îngrijorătoare.”, a concluzionat analistul economic Mircea Coșea, pentru DC News.
Citește și Fitch a confirmat ratingul României la 'BBB minus', cu perspectivă negativă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu