Poluarea râului Săsar cu ape de mină este un fapt grav, însă nimeni nu răspunde în cazul unor accidente ecologice, deoarece compania Remin este în insolvenţă, au susţinut vineri, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii USR Maramureş.
"Poluarea cu ape de mină a râului Săsar, luna acesta, e un fapt cât se poate de grav, care poate afecta cetăţenii, comunitatea dar şi mediul ambiant. Râul Săsar mai poate fi poluat cu ape de mină şi-n viitor, pentru că, în apropierea Băii Mari, există mine care au fost închise, iar despre ecologizarea sau conservarea lor se cunosc foarte puţine amănunte", a spus seputatul USR Vlad Duruş.
De asemenea, preşedintele USR Maramureş, Dan Ivan, a subliniat că, în ultimii ani, s-a tot vorbit despre conservarea fostelor mine aflate în subordinea Companiei Naţionale a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin Baia Mare, însă nu se cunoaşte rezultatul acestor acţiuni.
Cine răspunde
"Despre acţiuni de ecologizarea şi conservarea minelor din Maramureş s-a tot vorbit în ultimii ani, însă prea puţin se ştie public ce anume s-a făcut sau care a fost rezultatul lucrărilor. Cert este că statul, prin Ministerul Economiei, a plătit sume mari de bani pentru conservarea minelor, iar în cazul producerii unui incident ecologic, nimeni nu răspunde, pentru că Remin se află în insolvenţă", a spus Dan Ivan.
Râul Săsar, care traversează municipiul Baia Mare, a fost poluat cu ape de mină în urmă cu o săptămână, ca urmare a prăbuşirii tavanului unei mine de pe tronsonul Cavnic-Baia Spre, cursul apei fiind colorat în oranj. Râul a fost puternic poluat cu ape industriale, inclusiv cu metale grele în ultimii 50 de ani, timp în care mineritul şi metalurgia au funcţionat pe raza municipiului Baia Mare, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu