Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a afirmat că, din anul 2007, de când s-a început dezvoltarea sistemului de urgenţă, se poate observa o evoluţie favorabilă a serviciilor de ambulanţă, bugetul acestora crescând continuu în ultimii ani.
'Dacă ne uităm la evoluţia serviciilor de ambulanţă din 2007, de când am început dezvoltarea reală a sistemului de urgenţă pe plan naţional, şi până în acest an, nu pot observa o subminare ci o evoluţie favorabilă şi bună a serviciilor de ambulanţă. Bugetul serviciilor de ambulanţă a crescut continuu în ultimii ani iar crearea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost urmată şi de cea mai mare creştere din bugetul acestora din ultimii ani. Alocarea bugetară pentru anul 2015 faţă de cea a anului 2014 a înregistrat o majorare de 10,4% comparativ cu o creştere de doar 6,3% în cazul UPU, bugetul acestora asigurând şi partea medicală a SMURD', a afirmat Arafat.
Potrivit acestuia, în anul 2016, bugetul serviciilor de ambulanţă beneficiază din nou de o creştere de aproximativ 12% comparativ cu creşterea UPU de 18% care a trebuit să acopere şi preluarea la finanţarea din bugetul de stat, începând cu acest an, a 10 noi compartimente de primiri urgenţe.
Creștere a bugetului alocat sectorului medical de urgenţă
'Creşterea netă între 2014 şi 2016 a bugetelor alocate sectorului medical de urgenţă este în mod clar în favoarea serviciilor de ambulanţă al căror buget este şi ca valoare mai mare decât cel al unităţilor de primiri urgenţe respectiv SMURD. Pentru anul 2016, bugetul unităţilor de primiri urgenţă inclusiv cheltuieli legate de activitatea medicală SMURD este de 626.084.000 lei comparativ cu 874.971.000 lei acordaţi finanţării serviciilor de ambulanţă. Numărul persoanelor încadrate în UPU este de aproximativ 6.500 comparativ cu serviciile de ambulanţă care au, la rândul lor, un număr de 11.000 de angajaţi', a mai precizat secretarul de stat în MAI. El a susţinut că, dacă s-ar raporta aceste cifre precum şi numărul cazurilor care se prezintă la UPU, ar rezulta, 'în conformitate cu logica domnului dr. Grasu, că UPU sunt mai eficiente'. 'Acest gen de comparaţii realizate într-o manieră simplistă sunt similare cu o comparaţie între coşurile de mere şi cele de pere, neavând nicio semnificaţie ştiinţifică sau economică pentru că natura misiunilor şi activităţilor diferă', a arătat Raed Arafat.
El a spus că există o diferenţă a modului în care se realizează raportarea numărului intervenţiilor efectuate de către cele două instituţii şi anume la ambulanţă raportarea se face pentru fiecare echipaj ca o intervenţie iar la pompieri, raportarea se face ca o singură misiune chiar dacă au fost mai multe echipaje.
Potrivit lui Raed Arafat, calculul ar duce la un număr mai mare de intervenţii în cazul pompierilor numai că semnificaţia acestei analize este una 'minimă şi fără scop real'. 'Pompierii intervin la misiuni foarte diferite şi mult mai complexe şi riscante decât cele de prim ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă. Durata intervenţiei la un incendiu până la finalizarea şi închiderea intervenţiei poate fi de ore, uneori chiar zile dacă vorbim de inundaţii sau incendii de pădure. (...) Încă din 2007, de când am început să dezvoltăm sistemul de urgenţă pe plan naţional, majoritatea ambulanţelor achiziţionate au fost pentru serviciile de ambulanţă şi nu pentru SMURD, lucru, de altfel, normal', a explicat demnitarul. Acesta a subliniat că bugetul pompierilor a crescut semnificativ anul trecut datorită absorbţiei unei sume importante din fondurile europene pentru dotarea acestora. 'Ce nu înţelege autorul scrisorii este faptul că dotarea pompierilor este mult mai complexă şi mai variată decât cea a serviciilor de ambulanţă. (...) Tentativele de a porni anumite categorii de personal împotriva altor categorii nu fac decât să distrugă ceea ce am construit împreună. (...) Cu siguranţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă în cooperarea cu Ministerul Sănătăţii va continua activitatea de dezvoltare a sistemului de urgenţă ca unul integrat, fără a fi favorizate unele componente comparativ cu altele. (...) În concluzie criticile constructive sunt întotdeauna bine venite dacă au ca intenţie dezvoltarea sistemului şi nu revenirea la trecut', a mai afirmat Raed Arafat.
Cristian Grasu, scrisoare deschisă de protest
Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, şeful Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România, Cristian Grasu, protesta împotriva încercărilor 'repetate ale DSU, prin secretar de stat Raed Arafat, de a îngrădi activitatea SAJ din România'.
'Am înţeles şi am susţinut acţiunile integrate în situaţii de urgenţă timp de 8 ani. Serviciile de Ambulanţă Judeţene au asigurat 61% din intervenţii, indiferent de prevederile Indexului de cooperare medicală, care spun că, la majoritatea cazurilor ar trebuie să plece un PA. Noi am preluat fără să crâcnim Toate solicitările, mai proaspete sau mai vechi, fie că aveam resurse, fie că nu aveam. În felul acesta nu am putut respecta prevederile Titlului IV din Legea 95/2006, conform cărora Serviciile de Ambulanţă lucrează în regim de aşteptare. Este timpul să spunem adevărul : 28.000 de pompieri, cu un buget de 1,5 mld de lei rezolva anual aproape 900.000 de intervenţii, în timp ce 11.000 de angajaţi SAJ, rezolva 3.700.000 de intervenţii, cu un buget de aproape 800 de mil de lei. O minimă analiza de eficienta releva ce e mai bine pentru România', afirmat Cristian Grasu.
El spune că nu doreşte răul nimănui ci doar ca activitatea serviciilor de ambulanţă să fie evaluată corect şi recunoscută. 'Domnule ministru, pentru că sunteţi o persoană cu bună credinţă, suntem siguri că veţi realiza ce sistem este mai eficient. Nu dorim răul nimănui, ne dorim doar ca activitatea noastră să fie evaluată corect şi să fie recunoscută ca atare, iar în consecinţă, Ministerul Sănătăţii să asigure susţinerea logistică şi financiară corespunzătoare volumului de muncă şi gradului de eficientă. În această ordine de idei, vă rugăm, domnule ministru să evaluaţi şi să decideţi atitudinea corectă pentru România şi pentru cetăţenii romani', se arăta în scrisoarea deschisă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News