Armata națională a Etiopiei a lansat un atac puternic împotriva forțelor din regiunea Tigray.
Armata națională a Etiopiei a lansat luni o ofensivă terestră împotriva forțelor din regiunea nordică Tigray, a declarat Frontul de Eliberare Populară Tigray (TPLF) al regiunii devastate de război.
Purtătorul de cuvânt al TPLF, Getachew Reda, a declarat că armata, alături de forțele aliate din regiunea nordică Amhara, a început atacul pentru a împinge forțele din regiune. Oficiul pentru afaceri externe Tigray a precizat într-o declarație că sunt în curs atacuri aeriene, raiduri cu drone și bombardamente puternice.
Nu a fost posibilă verificarea independentă a declarațiilor TPLF.
Amhara și Tigray au o dispută de zeci de ani asupra teritoriului după ce Tigray și-a extins granițele în urmă un sfert de secol pentru a include terenuri agricole fertile revendicate și de regiunea Amhara.
În iunie, forțele din Tigray au preluat controlul asupra majorității regiunii, forțând armata națională să se retragă. Ulterior, au invadat regiunea vecină Amhara în iulie.
Purtătorul de cuvânt regional din Amhara a semnalat săptămâna trecută pe Twitter o ofensivă iminentă împotriva forțelor din Tigray, iar de vineri au fost raportate raiduri aeriene grele în mai multe zone din Amhara deținute de Tigray, scrie AlJazeera.
Etiopienii au sărbătorit sâmbătă, 11 septembrie, trecerea în anul 2014, în ciuda războiului și crizei alimentare din nord, dar și a inflației galopante care se înregistrează în țara africană, scrie BBC.
Calendarul etiopian este cu 7 ani și 8 luni în urma celui gregorian, deci sâmbătă țara africană a intrat în 2014. Acest lucru se petrece deoarece este calculat diferit anul nașterii lui Iisus Hristos. Când Biserica Catolică a modificat anul după noi calcule, în anul 500 d.Hr., Biserica Ortodoxă Etiopiană n-a făcut acest lucru. Astfel, noul an etiopian cade pe 11 septembrie după calendarul gregorian (12 septembrie în ani bisecți).
Totodată, un an are 13 luni în Etiopia: 12 luni a câte 30 de zile și a 13-a, ultima, de 5 zile (6 zile în anii bisecți). Timpul se calculează și el diferit, ziua de 24 de ore fiind împărțită în 12 bucăți de câte 12 ore, începând cu 6 dimineața. Astfel, mijlocul zilei și mijlocul nopții sunt la ora 6 în Etiopia.
Etiopia se mai remarcă prin câteva particularități: este singura țară africană care n-a fost niciodată colonizată, păstrează Chivotul Legământului (cufărul auriu din lemn despre care se spune în Vechiul Testament că ar găzdui tabletele de piatră cu Cele 10 porunci), a găzduit primii mulsulmani în afara Arabiei Saudite (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News