Guvernul Boc și, implicit, regimul Băsescu, au avut parte de atacuri permanente din partea actorilor, pe care i-au lovit cu legea salarizării. Guvernul Cioloș își ridică în cap numele mari ale scenei românești pentru o miză de orgoliu. Potrivit unei ordonanțe pregătite de Guvern, nu mai este nevoie ca directorii teatrelor din România să dețină o diplomă în domeniu (actor, regizor, critic, scenograf), ci doar dovada unor cursuri de management. Ordonanța se aplică și altor instituții de cultură. Cu alte cuvinte, un inginer sau un profesor de sport, dacă are și studii de management, se poate înscrie la concurs pentru a ajunge director al unei galerii de artă, al unui teatru sau muzeu de istorie. Absolvenții ASE-ului nici nu mai trebuie să aștepte masterul ca să conducă o instituție teatrală.
DCNews a intrat în posesia unei adrese pe care UNITER , condusă de Ion Caramitru, vrea s-o trimită Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. UNITER respinge ordonața propusă de Vlad Alexandrescu în termeni politicoși, cu argumente tehnice, dar sunt de așteptat proteste mult mai dure din partea actorilor și regizorilor.
Cum își susține ministrul propunerea legislativă
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, s-a întâlnit cu artiștii, la o dezbatere organizată de AICT (criticii și cronicarii de teatru). Relatarea profesorului Marian Popescu de la această întâlnire prezintă argumentele pentru adoptarea ordonanței.
Prof. Popescu atrage atenția asupra situației din spitale, unde managerul nu este trebuie să fie medic, pentru că există funcția de Director Medical și invocă situații de la concursurile pentru șefia teatrelor, când artiștii nu aveau habar de legislație. Riscul actualei legislații este de consolidare a feudei instituționale, mai arată prof. Popescu.
Textul postat de prof. Marian Popescu pe blog poate fi citit prin click aici.
UNITER: Autoritățile locale vor înlocui oamenii de cultură cu persoane manipulabile
UNITER se teme că ordonanța va permite autorităților locale să înlocuiască „pretențioșii" oameni de cultură cu persoane cu diplome de toate felurile, slab sau deloc pregătite pentru vreun sector de activitate și manipulabile. Pe termen mediu și lung, calitatea actului de cultură va fi pus sub semnul politizării și amatorismului cel mai discutabil, întrucât singura armă estetică a celor care vor propune strategiile instituțiilor de cultură va fi propriul gust și „gusturile" autorităților care îi vor recruta pe așa-zișii manageri ai instituțiilor publice de cultură.
Efectul ridicării restricției de a deține studii universitare din domeniul de activitate al instituției va avea un efect catastrofal la nivelul instituțiilor de cultură, dar și asupra învățământului universitar care se străduiește să pregătească manageri culturali, nemaiexistând niciun avantaj pentru supraspecializare, din moment ce poți obține oricând diploma necesară în orice universitate privată.
Caramitru: Ministrul este în contradicție cu propriile declarații, cu Legea Educației și cu programul de guvernare
Dacă adresa va fi redactată în forma în care circulă acum, UNITER îl acuză pe ministrul Vlad Alexandrescu că este în flagrantă contradicție cu spiritul și litera Legii educației naționale, dar și cu programul de guvernare:
"Sunteți, de asemenea, în opinia noastră, a membrilor UNITER, și într-o evidentă contradicție cu propriile dumneavoastră declarații. Astfel, în data de 06 ianuarie 2016, la Radio România Actualități, îi declarați jurnalistei Mihaela Helmis, printre altele, că: „Mi se parte foarte important ca managementul instituțiilor de cultură din subordinea Ministrului Culturii să fie predictibil, să vină cu proiecte durabile, cu viziune, să fie legitime și să beneficieze de prestigiu și autoritate în rândul angajaților și în rândul publicului".
Întrebarea, evident retorică, este: modificarea propusă va fi general valabilă, pentru toate instituțiile publice de cultură sau numai pentru cele din subordinea autorităților administrației publice locale? Și, de asemenea, cum poate beneficia de prestigiu și autoritate în rândul angajaților și în rândul publicului un așa-zis manager care, de orice profesie ar fi, ar urma să conducă activitatea unui teatru sau a unui muzeu ori a unei biblioteci publice?
Considerăm și mai grav faptul că, prin modificarea propusă, sunteți într-o flagrantă contradicție și cu Programul de Guvernare al Cabinetului din care faceți parte. Potrivit Programului, Guvernul Dacian Cioloș își propune „profesionalizarea administrației publice prin recrutare și evaluare pe bază de competențe și performanțe", „dezvoltarea și implementarea unui sistem de management al performanței personalului angajat în cadrul administrației publice".
Textul integral al adresei UNITER poate fi citit prin click AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News