Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre posibilitatea ca serviciul militar să redevină obligatoriu în România.
Bogdan Chirieac a fost întrebat în cadrul unei emisiuni prezentate de Violeta Romanescu, la România TV, dacă armata ar putea redeveni obligatorie în România, în contextul declarațiilor Șefului Statului Major al Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad, care a vorbit despre extinderea războiului de la granițele României în cazul în care Rusia va învinge în Ucraina.
'Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici pot să menționez că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, în care de ani - zic, destul de buni - încercăm să schimbăm acest sistem un pic', a zis șeful Statului Major al Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad.
'S-a pus în discuție, dar, în acest moment, România nu își permite așa ceva! Să luăm exemplul Elveției, o țară neutră. Acolo toată lumea face armata, dar, atenție, nu este cum era la noi în vremea comunismului, unde făceai 9 luni sau 16 luni sau 24 de luni, la marină. Eu am făcut stagiul militar la „termen redus” (TR), 9 luni. Însă, mă rog, nu sunt formule agreabile în lumea de astăzi. Acolo, în Elveția, faci o lună pregătire militară și, apoi, 2 săptămâni pe an concentrarea, ca să spun așa. În toată această perioadă ești plătit de stat, cu salariul corespunzător. Pentru asta îți trebuie baze militare, armament, posturi. Armata noastră este foarte mică, ca și număr de posturi. Ea este profesionistă și profesionalizată, dar este mică în acest moment.', a spus Bogdan Chirieac.
'De asemenea, este și cu o rată de ieșire la pensie ridicată. Și, într-adevăr, militarii români au servit cu mare cinste România și drapelul României a fost lângă cel american în Irak, Afganistan și în multe alte zone de conflict, precum în Europa, în Kosovo. Dar nu este suficient. Or, discuția se pune astfel: Poate economia României să suporte așa ceva? Eu cred că nu, văzând cum stau lucrurile acum.', a declarat Bogdan Chirieac.
'Și, atenție, economia României a crescut spectaculos. De la intrarea în Uniunea Europeană am avut cea mai mare creștere a Produsului Intern Brut. Anul trecut, conform FMI, am avut 349 miliarde de dolari, a doua economie din Europa de Est. Bloomberg spune că la PIB-ul per capita în prețuri comparabile vom fi locul 1 în Europa de Est, înaintea Poloniei, în 2025. Dar, tot nu ajunge, din cauza cheltuielilor pe care le face statul. Din acest motiv spun că, pe actuala structură a statului, ce propune generalul Gheorghiță Vlad, fapt normal din perspectiva dânsului că el este cu armata și cu apărarea țării, dar nu se poate înfăptui. De asta a liniștit lucrurile și a turnat un pic de apă rece generalul Nicolae Ciucă și bine a făcut.', a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac.
'România nu a beneficiat niciodată de garanții de securitate mai puternice decât avem astăzi, dar dincolo de aceste garanții este nevoia fiecărei țări în parte și aici vorbim de țara noastră pentru a-și actualiza și pentru a-și ridica toate problemele și a analiza toate ipotezele, astfel încât să putem să fim pregătiți în orice situație.
Aici este vorba de mesajul profesional. Cred că generalul Vlad a transmis un mesaj care vizează nevoia de legiferare, de reglementări, astfel încât să putem să avem un mecanism care să ne asigure consolidarea capabilităților de apărare ale țării. În ceea ce privește riscurile, suntem totuși o țară la granița unui conflict, nu putem să stăm nepăsători. În acest context trebuie să luăm toate măsurile, iar în acest moment vă asigur că au fost luate toate măsurile la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a țării, la nivelul instituțiilor pentru a putea ca împreună cu aliații noștri să facem față oricărei provocări', a declarat Nicolae Ciucă în cadrul unei conferințe de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News