Intrarea României în Schengen, subiect ce presupune un mesaj unitar din partea României, a creat un conflict deschis între Președinție și Guvern. Titus Corlățean a declarat vineri că aderarea României la Schengen nu suportă amânare, mai departe de Consiliul JAI din 7-8. Traian Băsescu a reacționat imediat, delimitându-se de poziția ministrului român de Externe, considerând-o o alegere personală. Acest lucru a fost infirmat de Victor Ponta, care a confirmat că poziția lui Corlățean e cea a Guvernului. Europarlamentarii USL susțin că Traian Băsescu împiedică România să intre în Schengen, iar un eventual refuz la JAI va fi doar o decizie politică a unor țări.
”PDL și Băsescu nu vor ca România să intre în Schengen. Oamenii lui Băsescu vorbesc de numirea procurorilor-șefi și de ceea ce ei numesc lovitura de stat din iulie, iar la JAI se discută aderarea României. Băsescu nu vrea să intrăm în Schengen și folosește muniția numită Mihai Răzvan Ungureanu și alții”, a declarat pentru DeCe News europarlamentarul Cătălin Ivan.
El a precizat că o nouă amânare va însemna un blocaj politic al unor state și nimic mai mult, existând țări conduse de populari care se opun fără motiv.
Corina Crețu: S-au îndeplinit toate criteriile. Scrisoarea lui Ponta ar fi cântărit foarte mult la JAI
Europarlamentarii USL susțin la unison că România îndeplinește din punct de vedere tehnic toate criteriile cerute de uniunea europeană, meritul nostru fiind confirmat și de înalții funcționari ai UE care ne-au arătat sprijinul.
”Scrisoarea propusă de Victor Ponta pentru șefii Camerelor și Președinte ar fi trebuit transmisă înainte de JAI. Mesajul e unul singur: merităm să intrăm în zona de liberă circulație. Corlățean a fost puțin mai tăios, e doar o chestiune de abordare”, ne-a declarat social-democrata Corina Crețu.
PDL: E revoltătoare poziția Guvernului. România era pregătită din timpul guvernării Boc, Ponta a adus regresul
De cealaltă parte, PDL rezonează cu declarațiile președintelui Băsescu și cer măsuri împotriva lui Titus Corlățean și a Guvernului. ”Declarații lui Titus Corlățean sunt revoltătoare și șocante, ar fi cazul ca Guvernul să devină responsabil. Acum un an se reușise să nu mai existe decât opoziția Olandei. Rațiunea principală este legată de corupția și Justiția din România. Trebuiesc îndeplinite recomandările din MCV. Tehnic, noi îndeplinim condițiile de integrare din timpul guvernării Boc, 2010-2011. Ponta ne-a adus înainte de 2011”, a declarat pentru DeCe News democrat-liberalul Adrian Papahagi.
România nu poate trece de Germania în drumul spre Schengen
Analistul politic Bogdan Chirieac susține că poziția lui Titus Corlățean e una justificată, dar din cauze pur politice, există anumiți oponenți, cel mai vocal fiind Germania.
”Îndeplinim toate criteriile și asta n-o spune doar Guvernul, ci controalele și echipele tehnice de evaluare. Dacă tehnic am îndeplinit condițiile, ce caută factorul politic aici? Dacă nu putem fi primiți măcar cu aeroporturile, România să-și retragă cererea până când va pleca Băsescu de la Cotroceni. Se opune în continuare Germania, orie ar face Guvernul României. Nu poți să treci de Germania. Se poate face o altă cere după plecarea lui Băsescu, dacă Germania se opune nu pe baza tratatului semnat , dacă nu ne stabilește un calendar, care să ne spună clar: intrați cu aeroporturile acum, iar mai târziu, în 2015, intrați și cu granițele terestre”, explică Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu