Citește în articol ce declarații a făcut liderul opoziției parlamentare indiene, Rahul Gandhi.
Noul şef al opoziţiei parlamentare indiene, Rahul Gandhi, a denunţat marţi la Washington ”războiul ideologic” din India care se confruntă cu dominaţia partidului naţionalist hindus Bharatiya Janata (BJP) al premierului Narendra Modi, scrie AFP, conform Agerpres.
”Există un război ideologic în curs de desfăşurare în India între Partidul Congresului şi partenerii noştri şi BJP cu viziuni radical opuse”, a declarat Gandhi în faţa Clubului presei din capitala americană, denunţând ”atacurile” împotriva democraţiei indiene şi inegalităţile.
”Ne străduim să apărăm instituţiile din India, să-i apărăm pe cei mai slabi şi castele inferioare”, a spus el.
Rahul Gandhi, 54 de ani, provine dintr-o dinastie a vieţii politice naţionale şi a fost desemnat să conducă opoziţia în Parlament, după ce a depăşit aşteptările la alegerile legislative din iunie.
El este fiul, nepotul şi strănepotul unor foştilor prim-miniştri, printre care liderul independenţei, Jawaharlal Nehru.
În ultimul deceniu, Narendra Modi a guvernat India singur, bucurându-se de o majoritate solidă în Parlament pentru a-şi adopta reformele fără dificultate.
Dar la alegerile legislative din iunie, BJP nu a reuşit să obţină majoritatea absolută şi a fost constrâns să formeze o coaliţie pentru a guverna.
La Washington, şeful opoziţiei a evidenţiat în special ”problema participării castelor inferioare în India”, în special ”paria”, aceşti membri marginalizaţi şi ”de neatins” ai populaţiei, denunţând faptul că ”un număr mic de oameni controlează toată infrastructura”.
El a pledat, de asemenea, pentru industrializarea gigantului indian în faţa Chinei. ”O ţară precum India nu poate ignora industria manufacturieră”, a spus el.
Întrebat despre politica lui Modi faţă de China, Gandhi a vorbit despre un ”dezastru”.
”Sunt trupe chineze care ocupă un teritoriu mare cât Delhi. Cred că este un dezastru”, a spus opozantul, adăugând: ”Nu cred că Modi a gestionat bine relaţia cu China”.
India şi China împart o frontieră de 3.500 de kilometri care rămâne o sursă constantă de tensiune, cu ciocniri sporadice.
Rahul Gandhi face o vizită de câteva zile în Statele Unite, în principal la importanta diaspora indiană, şi s-a întâlnit cu parlamentari americani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci