Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre ţările care ar fi în spatele grupării Hamas după atacul de sâmbătă asupra Israelului, dar şi despre posibilitatea ca alte state să intre în războiul declanşat de extremiştii din Fâşia Gaza.
Întrebat ce urmează, analistul politic Bogdan Chirieac spune că "nu este un război între Israel şi Hamas, ci va fi o ciocnire a civilizaţiilor. E.S. Reuven Azar, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Israelului în România, spunea sâmbătă că în spatele Hamas este Iranul. Fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, ne spunea luni că alături de Iran se află Moscova şi probabil Beijingul. Mâine înţeleg că preşedintele Ligii Arabe, care cuprinde 22 de state, merge la Moscova. Israelul nu are cum, în acest moment, luptând cu Hamas, să rezolve cu adevărat problema, câtă vreme în Iran există un regim care are ca obiectiv distrugerea statului Israel.
Toate acordurile abrahamice semnate până acum de Israel cu state arabe sunt suspendate. Plus cele mai importante negocieri cu liderii lumii musulmane, cu Arabia Saudită. Sunt 300.000 de militari israelieni care vor intra în Gaza, unde sunt 2 milioane de palestinieni. Lucrul ăsta va însemna lupte de gherilă, fiecare clădire, fiecare bloc, fiecare şosea, victime colaterale. Egiptul a închis graniţa cu Gaza, după ce Benyamin Netanyahu le spusese ieri să plece din Gaza. Unde să plece, în mare? Egiptul nu vrea să importe terorism.
Ne temem şi din cauza războiului din Ucraina. Joe Biden nu a rostit un cuvânt despre Ucraina în această seară".
"A făcut o chestie, totuşi. A lăsat, pe surse, că în pachetul pe care Casa Albă îl susţine pentru Israel şi care va trece prin Congres va fi şi sprijinul pentru Ucraina", a intervenit Mihai Gâdea.
"În speranţa că Congresul nu se va opune sprijinului pentru Ucraina, aşa cum a făcut acum o săptămână. Acum vor să le împreuneze, în speranţa că vor trece. Deocamdată, pentru Israel SUA este stâncă. Dar suntem cu două războaie uriaşe, enorme. E o ciocnire a civilizaţiilor. Speram că nu se mai întâmplă aceste lucruri niciodată, dar viaţa arată că cele mai pesimiste profeţii, prevederi, analize care se făceau se împlinesc", a mai spus Bogdan Chirieac.
Mihai Gâdea a întrebat ce şanse sunt ca Iranul să intre în acest război pe faţă.
"Dacă ayatollahul hotărăşte, asta se va întâmpla. Problema e că Iranul este de 10 ori mai mare ca Israel, ca populaţie. Şi nu mai este singur, este alături de Rusia lui Putin. Dronele care intră în Delta Dunării, partea românească, sunt iraniene. (...) Există acest risc, ca în nordul Israelului, să vină Hezbollah, adică braţul înarmat al Iranului", a concluzionat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu