Adrian Mocanu, parlamentar ALDE, a cerut intervenția ministrului interimar de la Interne, Mihai Fifor, să intervină la Buzău pentru a restructura din temelii Poliția din acest județ.
”Poliția trebuie restructurată din temelii și la Buzău. În vreme ce acumulează puteri nebănuite, făcând sluj la politicienii care conduc județul, cetățenii sunt lăsați de izbeliște. Grupările de infractori își reglează conturile pe străzi, asistăm la bătăi cu săbii și alte grozăvii, în timp ce protejarea siguranței cetățeanului de rând este trecută la "diverse".
Explicațiile pentru lipsa de interes și de competență a organelor legii de la Buzău? Servilism față de Stăpânii politici și o încrengătură incredibilă de rude angajate în Sistem.
Voi face publice în curând informații extrem de grave, care, sper, vor ajuta demersul noului Ministru de Interne de a face curățenie în acest sector vital pentru societatea românească”, a scris Adrian Mocanu.
Apoi, parlamentarul a vorbit despre câteva dintre relațiile de cumetrie din IPJ Buzău, o încrengătură care seamănă mai mult cu ”organizarea specifică grupărilor mafiote decât cu structura unei instituții a Statului”. De ce? Doar pentru că oamenii sunt fini, respectiv nași.
”Cer public ministrului MAI Mihai Fifor să trimită la Buzău Corpul de Control și să analizeze situația din IPJ. Dacă se dorește o curățenie reală în sistem, cred că nu trebuie să ne limităm la câteva demiteri la nivel central. Românii s-au săturat de minciuni și mușamalizări!”, a mai zis parlamentarul.
Comisarul-șef de poliție Mihai Tărtăreanu a reacționat după acuzațiile lansate în spațiul public de către deputatul ALDE Adrian Mocanu. Bărbatul a spus că polițiștii au devenit ”masa de ping-pong a diferitelor interese", oamenii legii fiind judecați, umiliți și linșați mediatic la cea mai mică greșeală.
”Mi-am tot spus ca trebuie sa tac... mi-am tot repetat ca oamenii sunt oameni și înțeleg, știu, gândesc, analizează, ca doar am depășit de ceva timp epoca de piatra... Nu pot însă sa îmi sufoc emoția, nu pot sa ma anihilez ca om și sa asist impasibil cum, pe apucate, fiecare își da cu părerea, emite teorii și etichetează, fără a avea responsabilitatea vorbelor aruncate in spațiul public, indiferent ca vorbim despre Facebook, presa scrisă, televiziune sau radio...
Mai mult decât atât, m-am trezit in vâltoarea unor acuzații stupide, precum ca mi-am permis sa rog un fost coleg de academie, actualmente coleg de munca, sa îmi creștineze copiii, devenind, se pare, mafioți! După anii '90 au existat acest gen de relații între unii polițiști și interlopi sau oameni politici cu probleme penale! Astăzi este o vina dacă ii ești alături unui coleg, deși sunt convins ca și doctorii, preoții sau cadrele didactice se înrudesc, iar a "nași" si a "boteza" devin simboluri sau acte de tip mafiot! Unde este de fapt adevarul și care din posturi este, de fapt, una "delicata"?
Ca sa începem de la Adam și Eva aceasta expunere, trebuie sa precizam de la capul locului ca Poliția, având prin legea de organizare și funcționare atribuții de coerciție (sancțiuni contravenționale, măsuri complementare, instrumentare dosare penale, etc) pe o scara de la 1 la 10, intr-o varianta utopica, ar putea obține cu greu o nota de 8, și asta din simplu fapt ca interacțiunea cu cetățenii in multe situații, presupune luarea unor măsuri in aplicarea legii care produc un "prejudiciu" celor ce săvârșesc diferite abateri.
Repet, asta intr-o varianta super-optimista, pentru ca noi nu suntem nici armata, nici biserica, nici scoala sau spital! Ignorând aceasta realitate, analiza fiecărei sincope de sistem pe zona Poliției, începe fără doar și poate cu generalizarea problemelor, hiperbolizarea lacunelor și etichetarea întregii categorii socio-profesionale, fără ca cineva sa se gândească la impactul pe care îl au "părerile nevinovate" ale unor pseudoprofesionisti ai tuturor domeniilor, mulți dintre ei certați cu legea, in planul autorității acestei instituții, șubrezite serios pe acest tip de reacții in ultimii ani!
Așa cum doctorii gresesc și avem sute de cazuri de malpraxis, așa cum in învățământ gasim și cadre didactice fara vocație pedagogica, ori in biserica mai sunt preoți fara chemare, nici Poliția nu face excepție și sunt lucrători care comit erori, greșesc sau și mai grav, încalcă legea! Sunt oare definitorii aceste deraieri individuale pentru întreaga instituție a Politiei? Putem generaliza, fara teama de a greși, pentru toți cei care au depus jurământ de credință, care ii apăra pe cetățeni și care stau pe strada 24/24 indiferent de condițiile meteo? Va spun sigur ca nu! Veți găsi in fiecare județ foarte mulți polițiști cu inima mare, oameni pasionați care nu contabilizeaza nici sacrificiile, nici beneficiile pe care ar trebui sa le obțină!
Am devenit încet-încet o minge pe masa de ping-pong a diferitelor interese! Suntem judecați când greșim profesional! Suntem criticați dacă ne creștinează copilul un amic cu veleități politice sau de businessman! Suntem la fel de criticati și dacă optam sa fim asistați in taina cununiei de un coleg de munca, pentru a rămâne in zona de casta și pentru a evita varianta 1 de posibile reproșuri! Poate cineva din cadrul Bisericii ar trebui sa explice public faptul ca taina cununiei sau a botezului nu sunt ritualuri de inițiere de tip mafiot, ci tradiții religioase de care ne bucuram și noi, ca toată lumea!
Poliția continua însă sa își facă datoria in ciuda încercărilor de intimidare, de "amanetare" instituționala! Suntem pe strada acum! Vom fi pe strada și la noapte și mâine și poimâine, conform jurământului de credință pe care l-am depus!”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News