Război între BOR și catolici pe tema incinerării

daniel
daniel

Incinerarea regizorului Sergiu Nicolaescu a redeschis rănile dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano-Catolică. Într-un comunicat al Biroul de Presă al Patriarhiei Române se arată că Biserica Ortodoxă "rămâne fidelă tradiţiei de neacceptare a practicii incinerării", acesta fiind o replică oferită anunţului Arhiepiscopiei Romano-Catolice de la Bucureşti despre organizarea unei slujbe religioase pentru pomenirea regizorului Sergiu Nicolaescu.

"Patriarhia Română nu doreşte să se angajeze într-o polemică inutilă cu Biserica Romano-Catolică pe această temă", arată Patriarhia, într-un comunicat.

 Potrivit Patriarhiei Române, în tradiţia romano-catolică incinerarea a fost interzisă şi sancţionată cu excomunicarea vreme de secole până în anul 1963, când papa Paul al VI-lea, sub presiunea secularismului contemporan, a cedat şi a acceptat slujbă funebră pentru credincioşii catolici care urmau să fie incineraţi.

 "Prin urmare, este explicabil faptul că unii credincioşi romano-catolici au cerut Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti să facă o slujbă de pomenire pentru sufletul regizorului Sergiu Nicolaescu. În schimb, Biserica Ortodoxă Română rămâne fidelă tradiţiei sale bimilenare de neacceptare a practicii necreştine a incinerării", precizează Patriarhia.

 În comunicat se menţionează că "în hotărârile Sfântului Sinod referitoare la incinerare se face distincţie între slujba ortodoxă de înmormântare, care nu se oficiază celor care au optat pentru incinerare, şi pomenirea, în anumite condiţii, a sufletului omului care a decedat şi a fost incinerat din motive independente de voinţa sa, distincţie care nu se face în Biserica Romano-Catolică".

 "Patriarhia Română nu doreşte să se angajeze într-o polemică inutilă cu Biserica Romano-Catolică pe această temă", arată Patriarhia, într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel