Cu o lună înainte de a-și termina mandatul de președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a adoptat o atitudine fermă împotriva planurilor conservatorilor britanici de a impune restricții împotriva liberei circulații a cetățenilor din statele membre UE.
David Cameron face o "greșeală istorică" prin adoptarea unei abordări defensive față de Uniunea Europeană, care riscă să crească șansele unei ieșiri a britanicilor din Uniunea Europeană, va avertiza Barroso, luni, potrivit The Guardian.
Ieșirea de luni a lui Barroso va fi a doua din ultimele zile, determinată de pirueta politică a lui David Cameron, care și-ar dori plafonarea numărului imigranților necalificați din UE care vin să lucreze în Marea Britanie. Premierul britanic își dorește astfel să răspundă îngrijorărilor cetățenilor britanici privind un flux intensificat de imigranți din Estul Europei, în special din România și Bulgaria.
Președintele Comisiei Europene crede că planul lui Cameron încalcă legea europeană și va aliena aliații naturali ai Marii Britanii.
Portughezul Barroso, cel mai anglofil președinte al Comisiei Europene din ultimele două decenii, își va exprima frustrarea profundă față de tactica britanicilor, aventurându-se în problemele interne ale Insulei. El îi va avertiza pe conservatori să învețe din referendumul pentru independența Scoției și să nu înceapă o campanie pozitivă de-abia pe ultima sută de metri.
"Experiența mea este aceea că nu poți niciodată să câștigi o dezbatere dintr-o poziție defensivă. Am văzut în cazul Scoției că trebuie să faci o campanie pozitivă. În același mod, dacă veți susține apartenența continuă la UE va trebui să subliniați ce înseamnă UE și de ce este în interesul britanicilor să fie parte a ei", va spune Cameron.
Barroso a fost stupefiat când noul ministru de Externe al Marii Britanii, Philip Hammond, le-a declarat legislatorilor că plănuiește un referendum pentru ieșirea din UE care urmărește "să aprindă un foc" sub Uniunea Europeană.
Premierul David Cameron, care inițial și-a intruit parlamentarii să voteze împotriva unei ieșiri din UE înainte de a se răzgândi, în 2012, pentru ca în ultima perioadă să expună planuri privind limitarea liberei circulații.
Sunday Times a relatat că David Cameron plănuiește să plafoneze numărul asigurărilor naționale ale imigranților necalificați din UE. Dorința lui Cameron de a limita turismul social va lovi cele 11 state din Estul Europei care s-au alăturat Uniunii Europene din 2004. Între ele, Polonia, România și Bulgaria.
"Este o iluzie să crezi că spațiu pentru dialog poate fi creat dacă tonul și substanța argumentelor folosite pun la îndoială chiar principiul despre care vorbim și ofensează celelalte state membre. Ar fi o greșeală istorică dacă referitor la aceste probleme Marea Britanie va continua să-și alieneze aliații naturali din Centrul și Estul Europei, când a fost unul dintre cei mai puternici avocați ai accederii lor", va mai arăta Barroso.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu