Proiectata grilă a salarizării unice îi plasează pe medici de aproape 2,5 ori mai jos decât pe magistrați. Camera Medicilor (sindicatul) din București a trimis un protest Parlamentului și Ministerului Muncii. Constatând că medicii au o valoare medie a coeficienților de salarizare de 3,83, faţă de magistraţi, care sunt plătiți cu 9,21 puncte în medie, CMB amenință că va sesiza discriminarea unor organisme internaționale. Care sunt argumentele doctorilor ce susțin că ar trebui să fie mai bine plătiți ca magistrații.
În primul rând, investiția mai mare în pregătire. Un absolvent de Facultate de medicină studiază 6 ani, deci trebuie să aibă cu 25% mai mult în grilă decît un absolvent care termină Dreptul în 4 ani. În opinia ministrului Șeitan, un medic stagiar are 1,9, iar un absolvent de drept are 3,79, în vreme ce sindicatul cere pentru un medic ieşit de pe băncile facultăţii coeficientul de 4,55.
Pentru a lucra într-o judecătorie, un absolvent de drept trebuie să facă un curs de 1 an la Institutul de Magistratură; aceasta este puţin mai puţin decît a trece un concurs precum rezidenţiatul şi a fi în primul an de rezidenţiat. De aceea, un rezident de anul 2 (linia 6, coeficient 3,7) trebuie să aibă oricum mai mult ca un rezident de anul 1, adică ca un judecător de judecătorie cu 2-3 ani vechime (coeficient 4,98).
Din listingul pentru judecători şi procurori, rezultă că a fi judecător sau procuror de judecătorie fără funcţii de conducere presupune coeficienţi de la 3,79 la 7,96 (între 3 şi peste 20 ani vechime). În toată această perioadă, judecătorul sau procurorul de la judecătorie nu mai este obligat să dea concursuri şi să treacă alte praguri profesionale, precum medicii, care sunt sunt obligaţi la perfecţionare continuă (vezi Statutul Colegiului medicilor).
Trecerea de la medic rezident la specialist nu este numai o creştere de vechime, ci şi de un nou şi important examen; astfel un medic specialist începător trebuie să aibă coeficient minim 5.
Fiindcă judecătorii primesc salarii diferite dacă lucrează în locuri diferite (judecătorii, curţi de apel, tribunale etc), ceea ce reflectă dificultatea muncii ar trebui ca şi medicii cu doctorat să fie diferenţiaţi de cei fără doctorat.
În acest mod, procurorul şef secţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (linia 6) ar tebui să fie echivalent cu un şef de secţie într-un spital mare.
În sistemul de sănătate, pe lîngă a fi medic primar, poţi fi şi profesor universitar, la fel cum judecătorii de la Curtea Supremă au coeficenţii mult mai mari decît colegii lor; de aceea, pentru astfel de profesionişti propunem să aibă gradele corepunzătoare ale judecătorilor de la Curţile Superioare, adică între 13,45 şi 14,63 (liniile 1-4).
De la aceşti coeficienţi pot fi calculaţi coeficienţii pentru asistenţii medicali, biologi, farmacişti, se mai susține în protestul semnat de dr. Dan Perețianu, președinte CMB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News