H.D Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre posibilitatea unui conflict între Rusia şi Ucraina, în direct la DC NEWS TV. În ceea ce priveşte mutarea armatei ruse în apropierea graniţei Ucrainei, analistul a dat exemplul împărătăsei Ecaterina cea Mare.
"Mă întreba cineva la o emisiune de ce Putin i-a adus înainte de Crăciun pe soldaţi la graniţă. Am spus că este prototipul psihologic al armatei ruse să se folosească de marile evenimente religioase pentru a da un impuls. Părerea mea este că atacul, dacă va fi, nu va fi înainte de 10 ianuarie. Dar ţinerea în tabere militare a soldatului rus de Crăciun sau în perioada pre-Crăciun este ceva tipic armatei ruse. Şi Ecaterina cea Mare făcea la fel, declanşa războaie de Paşte şi Crăciun. Nu este nicio glumă! Acesta este de fapt elementul pe care trebuie să îl înţelegem.
Directorul CIA a fost la Moscova, a fost şi în Ucraina, surse spun că a fost şi în România. Este clar că acolo tensiunea este fundamentală.
Nu mă hazardez să spun dacă va fi sau nu război, ci doar că Rusia este extrem de iritată de o secvenţă de provocări, aşa cum le consideră ea, la adresa ei, începând cu celebrul crucişător britanic care s-a desprins de flotila sa, s-a apropiat periculos de Crimeea, iar avioanele au tras în el. Întâmplător, erau la bord şi nişte ziarişti", a completat, cu ironie la final, H.D. Hartmann.
"Referitor la ziarişti, probabil se aşteptau la o confruntare mai largă, să spună că uite ce ne-a făcut rusul rău şi imperialist. Nu a mers. Şeful statului major este foarte atent la modul de provocare. Începând cu acel incident britanic şi cu prezenţa celor 14 nave militare care tot împing linia roşie cu Crimeea permit Kiev-ului un discurs care este înfricoşător pentru un analist. Kiev-ul are un discurs războinic, nu e un discurs de pace", a mai spus analistul.
Rusia a întreprins exerciţii militare în Marea Neagră, cu implicarea a circa 10 avioane şi câteva nave maritime, a anunţat Flota Rusă din Marea Neagră, informează Agerpres, citând Interfax şi Reuters.
Exerciţiile survin într-o perioadă de puternice tensiuni cu Ucraina, în timp ce SUA au exprimat îngrijorări cu privire la un posibil atac din partea Rusiei asupra vecinului său sudic, supoziţie pe care Kremlinul a dezminţit-o ca fiind falsă.
Flota Rusă din Marea Neagră se află în Peninsula Crimeea, pe care Federaţia Rusă a anexat-o în 2014 de la Ucraina. Kievul vrea ca Rusia să-i restituie acest teritoriu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News