Vezi cele mai importante știri despre conflictul din Orientul Mijlociu, purtat între Israel și gruparea Hamas.
Scopul „suprem” al operațiunii este de „a învinge complet inamicul criminal și a ne garanta existența [ca stat]. Sunt momente în care un stat se confruntă cu două opțiuni – să existe sau să înceteze [a exista].”, a spus Netanyahu.
Israelul face „tot ce poate” pentru a evita victimele civile, a adăugat el, înainte de a acuza Hamas de crime de război.
Netanyahu le-a mulțumit liderilor din Vest, inclusiv Regatului Unit și SUA pentru că sunt alături de țara sa. Continuarea - AICI.
Ministrul israelian de externe spune că a rechemat în țară toți reprezentanții diplomatici din Turcia și că va reevalua relațiile dintre Israel și Turcia, conform Reuters. Continuarea - AICI.
În același timp, Israelul a anunțat că trece la următoarea fază a războiului.
Președintele turc Tayyip Erdoğan a declarat într-un miting masiv pro-palestinian la Istanbul că Hamas nu este o organizație teroristă.
„Reiterez că Hamas nu este o organizație teroristă. Israelul a fost foarte jignit de acest lucru. (...) Erdogan vorbește clar pentru că Turcia nu vă datorează nimic”, a spus el în fața a sute de mii de susținători.
Oficialul Hamas, Ghazi Hamad, a cerut sâmbătă implementarea imediată a deciziei Adunării Generale a Națiunilor Unite de a permite ajutor umanitar în Gaza, avertizând asupra unui dezastru în timp ce Israelul și-a extins atacurile aeriene și terestre în timpul nopții, transmite Reuters.
„Considerăm decizia o victorie pentru poporul nostru palestinian și cerem ca acest ajutor acumulat de partea egipteană să fie trimis și distribuit rapid în toate zonele și spitalele din Fâșia Gaza”, a spus Hamad într-o conferință de presă la Beirut.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a cerut vineri în mod covârșitor un armistițiu umanitar imediat între Israel și militanții palestinieni Hamas și a cerut ajutor pentru accesul în Fâșia Gaza asediată și protecția civililor. Rezoluția, elaborată de statele arabe, nu este obligatorie, dar are greutate politică.
Elon Musk a declarat sâmbătă că Starlink va sprijini legăturile de comunicare în Gaza cu „organizații de ajutor recunoscute internațional” - citește aici.
Ministerul de Externe al Arabiei Saudite a lansat sâmbătă o declarație prin care condamnă orice operațiuni terestre ale forțelor israeliene care ar putea amenința viața civililor palestinieni. Reamintim că anterior Israelul a emis o declarație în care le solicită civililor din nordul Gaza să se evacueze din regiune.
„Regatul condamnă și denunță operațiunile terestre desfășurate de armata israeliană în Fâșia Gaza și avertizează asupra pericolului de a continua să comită aceste încălcări flagrante și nejustificate ale dreptului internațional împotriva fraților noștri palestinieni”, se arată în comunicat.
Armata israeliană a relansat un apel către rezidenții din Gaza de a evacua nordul teritoriului înaintea unei operațiuni iminente.
Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat:
„Pentru siguranța dumneavoastră imediată, îndemnăm toți locuitorii din nordul Gazei și din orașul Gaza să se mute temporar în sud”, a spus el.
„Mutarea înapoi în nordul Gazei va fi posibilă odată ce ostilitățile intense se vor termina”, a adăugat acesta --- Citește mai mult aici.
Armata israeliană a anunţat că a oprit o rachetă sol-aer trasă din Liban asupra uneia dintre dronele sale. Se iau măsuri de precauție pe aeroportul din Beirut. Citește mai mult>>
Sute de clădiri au fost "complet distruse" în Fâşia Gaza în bombardamentele israeliene din timpul nopţii, a anunţat sâmbătă Apărarea Civilă palestiniană, citată de France Presse.
"Sute de clădiri şi case au fost complet distruse şi mii de alte locuinţe au fost avariate", a declarat pentru AFP Mahmoud Bassal, purtătorul de cuvânt al Apărării Civile din Gaza, teritoriu palestinian sub controlul Hamas.
Bombardamentele intense din timpul nopţii "au schimbat peisajul Gazei şi al guvernoratelor din nord", a adăugat el, potrivit Agerpres.
Într-un comunicat emis vineri, organizația a menționat că cel puțin 29 de jurnaliști au pierit în timp ce relatau despre conflictul dintre Israel și Hamas, de la declanșarea acestuia pe 7 octombrie. Aceștia includeau 24 de palestinieni, patru israelieni și un libanez. În plus, s-au raportat 8 jurnaliști răniți și 9 jurnaliști dispăruți sau reținuți, scrie AP.
CPJ a criticat, de asemenea, întreruperea serviciilor de comunicații în Fâșia Gaza, avertizând că blackout-ul reprezintă și un "blackout al știrilor" care a afectat capacitatea publicului de a "ști și înțelege ce se întâmplă în acest conflict".
Organizația a subliniat că jurnaliștii sunt civili care trebuie să fie respectați și protejați în conformitate, în baza dreptului internațional umanitar. De asemenea, a adăugat că "țintirea deliberată a jurnaliștilor sau a infrastructurii media poate constitui posibile crime de război".
Armata israeliană a anunțat, sâmbătă, că a interceptat o rachetă sol-aer lansată din Liban către una dintre dronele sale, iar în replică, a lovit locul de unde a fost lansată racheta.
"IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) au reușit să oprească o rachetă sol-aer lansată din Liban către unul dintre dronele IDF. În răspuns, IDF a lovit locul de unde a fost trasă racheta", se arată în comunicat.
"Bombardamentele israeliene care s-au intensificat aseară asupra Gazei au vizat din nou femei, copii şi civili nevinovaţi şi au adâncit criza umanitară în curs. Israelul trebuie să oprească imediat această nebunie şi să pună capăt atacurilor sale", a declarat liderul turc.
El a invitat turcii la un miting organizat de partidul său sâmbătă la Istanbul "unde vom afirma cu voce tare că suntem alături de poporul palestinian și împotriva persecuţiei Israelului".
Armata israeliană a anunțat, sâmbătă, că a intrat în nordul Fâșiei Gaza peste noapte și a extins operațiunile militare în această enclavă palestiniană asediată, pe măsură ce intensifică atacurile asupra grupului militant Hamas, transmite Reuters.
Un purtător de cuvânt al armatei a menționat că forțele israeliene se află încă "în teren", fără a oferi detalii suplimentare. Acesta a mai adăugat că Israel va permite camioanelor cu alimente, apă și medicamente să intre în Gaza sâmbătă.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, critică modul în care Israelul alege să poarte războiul din Fâșia Gaza, transmite Reuters.
Șeful OMS, Tedros Adhanom, spune că organizația este încă în imposibilitatea de a lua legătura cu personalul și cu facilitățile de sănătate din Gaza.
El afirmă că lipsa curentului electric în Gaza face, de asemenea, imposibilă ajungerea ambulanțelor la persoanele rănite și că evacuarea civililor nu este fezabilă în astfel de circumstanțe, nici găsirea unui adăpost sigur.
Forțele militare israeliene declară că au eliminat liderul Hamas responsabil cu atacurile aeriene, care a contribuit la planificarea atacului din 7 octombrie, scrie Reuters.
Vestea a venit după ce mii de persoane au manifestat din nou vineri în Cisiordania ocupată şi în mai multe ţări arabe în sprijinul palestinienilor din Fâşia Gaza, bombardată de Israel după atacul Hamas din 7 octombrie, relatează AFP.
'Eliberaţi Gaza!', au scandat sute de palestinieni la Ramallah, purtând steaguri ale Hamas, dar şi ale altor mişcări palestiniene.
Pe 7 octombrie, comandouri ale Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului din Fâşia Gaza, pe care o controlează, lansând un atac sângeros împotriva civililor de o amploare şi o violenţă fără precedent de la crearea statului Israel, în 1948.
Peste 1.400 de persoane au fost ucise, în majoritate civili, în ziua atacului, potrivit autorităţilor. În represalii, Israelul a declarat un război pentru 'anihilarea' Hamas, bombardând fără încetare teritoriul asediat. Peste 7.300 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste palestiniene.
Adunarea Generală a ONU a cerut vineri cu o mare majoritate de voturi un 'armistiţiu umanitar imediat', în cea de-a 21-a zi a războiului dintre Hamas şi Israel, care a denunţat o 'infamie' în timp ce armata sa a anunţat 'extinderea' operaţiunilor terestre în Fâşia Gaza, relatează AFP.
După patru eşecuri în zece zile ale Consiliului de Securitate de a acţiona, Adunarea Generală a preluat acest dosar care a scos în evidenţă diviziunile, în special în rândul occidentalilor.
'În timp ce asistăm la o invazie terestră a Israelului în momentul în care vorbim şi în absenţa unei acţiuni hotărâte din partea Consiliului de Securitate, (rezoluţia) are un obiectiv simplu dar vital, în conformitate cu motivul de a fi al Naţiunilor Unite: pacea', a declarat ambasadorul iordanian Mahmoud Daifallah Hmoud, a cărui ţară a redactat textul în numele unui grup din 22 de ţări arabe.
Rezoluţia, care 'cere un armistiţiu umanitar imediat, durabil şi susţinut care să conducă la încetarea ostilităţilor', a primit la New York, în aplauze, 120 de voturi pentru, 14 împotrivă (între care Israel şi Statele Unite) şi 45 de abţineri de la cei 193 de membri ai ONU.
Ambasadorul palestinian Riyad Mansour şi-a exprimat bucuria, mulţumind Adunării Generale pentru 'curajul' său de a spune 'suficient, acest război trebuie să înceteze, măcelul împotriva poporului nostru trebuie să înceteze'.
De asemenea, salutând rezoluţia, Hamas a cerut într-un comunicat 'punerea în aplicare imediat a acestei rezoluţii pentru a permite furnizarea de combustibil şi ajutor umanitar civililor'. Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie pe teritoriul israelian.
'Să vă fie ruşine!', a afirmat vineri ambasadorul Israelului la ONU, calificând drept 'infamie' votarea de către Adunarea Generală a ONU a unei rezoluţii prin care se cere un 'armistiţiu umanitar', dar fără să fie menţionată mişcarea palestiniană Hamas, în cea de-a 21-a zi de război dintre Israel şi Hamas, relatează AFP.
'Este o zi întunecată pentru ONU şi pentru umanitate', a declarat Gilad Erdan, dând asigurări că Israelul va continua să folosească 'toate mijloacele' pe care le are la dispoziţie pentru a 'scăpa lumea de răul pe care îl reprezintă Hamas' şi 'să aducă ostaticii acasă'.
Adunarea Generală a ONU a cerut vineri cu o mare majoritate de voturi un 'armistiţiu umanitar imediat', în timp ce armata israeliană a anunţat 'extinderea' operaţiunilor sale terestre în Fâşia Gaza. Rezoluţia cu caracter neobligatoriu, criticată de Israel şi Statele Unite, a fost votată cu 120 de voturi pentru, 14 împotriva şi 45 de abţineri de cei 193 de membri ai ONU.
Întreruperea telecomunicaţiilor şi a internetului în Fâşia Gaza, supusă unor bombardamente intense israeliene, riscă 'să servească drept acoperire pentru atrocităţi în masă', a avertizat sâmbătă organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), relatează AFP.
'Această întrerupere a informaţiilor riscă să servească drept acoperire pentru atrocităţi în masă şi să contribuie la impunitate în caz de încălcări ale drepturilor omului', a afitrmat un responsabil al HRW Deborah Brown, potrivit unui comunicat.
La rândul său, Amnesty International a declarat că a pierdut contactul cu personalul său din Gaza. 'Această întrerupere a comunicaţiilor înseamnă că va fi şi mai dificil să se obţină informaţii şi dovezi esenţiale privind încălcări ale drepturilor omului şi crime de război comise împotriva civililor palestinieni în Gaza şi să se audă direct de la cei care suferă aceste încălcări', a deplorat ONG-ul.
NetBlocks, un serviciu de monitorizare a accesului la internet, a raportat un 'colaps al conectivităţii în Fâşia Gaza'. Potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), mai multe agenţii ONU au pierdut contactul cu echipele lor din Gaza.
Operaţiunile umanitare şi activitatea în domeniul sănătăţii 'nu pot continua fără comunicaţii', a afirmat Lynn Hastings, coordonatoare umanitară a OCHA, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci