Război Israel. Ce trebuie să știi chiar acum - Reuters

REUTERS/Mohammed Salem
REUTERS/Mohammed Salem

Israelul spune că a recăpătat controlul de la granița cu Gaza și plantează mine în zonele în care militanții Hamas au răsturnat bariera care se afla pe frontieră, după încă o noapte de raiduri aeriene în enclava palestiniană, ca răzbunare pentru atacul din weekend, conform Reuters.

Vă prezentăm, mai jos, cele mai importante informații ale zilei legate de războiul din Israel.

* Israelul a mobilizat 300.000 de rezerviști, într-o mișcare fără precedent, a instituit o blocadă asupra Fâșiei Gaza și pregătește un atac terestru.

* Canalele TV israeliene spun că luptătorii Hamas au ucis aproximativ 900 oameni în atacul lor din weekend, inclusiv 260 la un festival de muzică. Ministerul Sănătăţii din Gaza spune că numărul deceselor palestinienilor este de 687, după contraatacurile Israelului.

* Hamas a spus că va executa un captiv israelian pentru fiecare casă civilă bombardată fără avertisment și nu va negocia „sub foc”.

* Cu Israelul pe picior de război, un membru al cabinetului din Partidul Likud al ministrului Benjamin Netanyahu a declarat că s-ar putea înființa un guvern de unitate națională în câteva ore.

* Obuzele israeliene asupra Libanului au ucis cel puțin trei Militanții Hezbollah, a spus grupul.

* Diverse națiuni au raportat că au cetățeni care au fost omorâți sau capturați de Hamas. Thailanda a spus 18 au murit, Argentina 15,
S.U.A. 11. Este posibil ca peste 10 britanici să fie morți sau dispăruți, conform BBC.

* ONU a spus că Israelul a lovit clădiri rezidențiale, școli și clădiri ale ONU din Gaza.

Reacția globală față de conflict

* Autoritatea supremă a Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Teheranul nu a fost implicat în atacul Hamas, deși a declarat că „sărută mâinile” celor care provoacă pagube Israelului.

* SUA, care oferă deja Israelului 3,8 USD miliarde în asistență militară în fiecare an, oferă încă un ajutor de securitate, dar nu are intenția de a trimite trupe, potrivit oficialilor.

* Uniunea Europeană a anunțat că ajutorul acordat palestinienilor a fost suspendat.

* Președintele palestinian Mahmoud Abbas este așteptat la Moscova.

* Mediatorii din Qatar au susținut apeluri pentru a încerca să negocieze libertatea femeilor și copiilor israelieni capturați de Hamas în schimbul a 36 de femei și copii palestinieni care sunt închiși în Israel, a declarat pentru Reuters o sursă. Un oficial israelian a spus că până acum nu există negocieri.

* Statele Unite au avertizat Iranul să nu se implice în conflict.

* Pe fondul opiniilor puternice și protestelor din întreaga lume, Absolvenții de la Universitatea Harvard au denunțat o declarație pro-palestiniană de la studenți care dau vina pe „regimul de apartheid” al Israelului și pe „deceniile de ocupaţie” pentru explozia de violenţă. Autoritățile canadiene au condamnat demonstrațiile pro-Hamas drept a glorificarea violenței. De asemenea, și poliția din Australia investighează anumite incidente de la un concert.

* Hamas a purtat o campanie de dezinformare pentru a-i reuși atacul.

* Biden și Netanyahu, aliați incomozi, își pun relația la încercare.

* Criza amenință să expună limitele Chinei și ambiția de a fi o putere de mediere și greutate diplomatică în Orientul Mijlociu.

Piețe și afaceri

* Prețurile petrolului au scăzut după ce au crescut cu peste 4% în sesiunea anterioară, aurul a crescut, iar valoarea dolarului american a rămas strânsă lângă euro

* Companiile de tehnologie care operează în Israel urmează să-și crească securitatea.

* Principalii transportatori aerieni internaționali au suspendat zborurile către și din Tel Aviv.

Cele mai importante declarații

„Nu avem siguranță sau securitate. Ce este viața asta? Aceasta nu este o viață”, a spus Salah Hanouneh, rezident din Gaza, 73 de ani.

„Vom ajunge la ei (Hamas) peste tot”, a spus Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

„Propriile acțiuni ale regimului sionist sunt cauza pentru acest dezastru”, a spus ayatollahul iranian Ali Khamenei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel