LIVE  Război Israel vs. Hamas. Biden, discuție cu Netanyahu / SUA condamnă cu fermitate manifestările antisemite din Daghestan

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Ultimele evoluții ale războiului din Fâșia Gaza, declanșat de atacul Hamas în dimineața zilei de 7 octombrie 2023.

Știre în curs de actualizare cu cele mai „calde“ informații privitoare la războiul dintre Israel și Hamas.

SUA condamnă cu fermitate manifestările antisemite din Daghestan

Statele Unite au condamnat duminică manifestările antisemite care au zguduit un aeroport din republica rusă Daghestan, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, transmite luni AFP. 'Statele Unite condamnă cu fermitate protestele antisemite din Daghestan, Rusia', a scris Adrienne Watson pe X (fostul Twitter). 'Statele Unite susţin fără echivoc întreaga comunitate evreiască în timp ce asistăm la o creştere globală a antisemitismului', a adăugat ea. 

 

Lovituri israeliene în Siria după atacuri cu rachete

Armata israeliană a anunţat luni că a lovit mai multe ţinte în Siria ca răspuns la tirurile de rachete, transmite luni AFP. 'O aeronavă de luptă a atacat recent lansatoarele din care au fost trase tiruri din teritoriul sirian spre teritoriul israelian aseară', a declarat armata israeliană pe X (fostul Twitter).

Iordania a cerut SUA să desfăşoare rachete de apărare antiaeriană Patriot

Iordania, un aliat convins al Statelor Unite, a cerut Washingtonului să desfăşoare sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a-şi consolida apărarea frontierei într-un moment de tensiuni regionale şi conflicte sporite, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei iordaniene, transmite Reuters. Vezi detalii aici!

 

Noi tiruri spre Israel, tensiune în creştere la frontiera cu Libanul

Tensiunile sunt în creştere la graniţa dintre Israel şi Liban după noi tiruri anunţate duminică de grupuri armate, inclusiv Hamas şi Hezbollah, transmite AFP.

Din 7 octombrie, schimburi de foc au avut loc aproape zilnic în sectorul dintre armata israeliană şi grupurile armate pro-palestiniene, inclusiv Hezbollah-ul libanez. Noile violenţe au loc într-un moment în care Hamas afirma duminică că duce 'lupte violente' împotriva armatei israeliene în Fâşia Gaza. Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa militară a Hamas,'au lansat 16 rachete asupra Nahariya' în regiunea Galileea din vestul Israelului, se arată într-un comunicat al grupului armat, 'ca răspuns la crimele ocupaţiei împotriva poporului nostru din Gaza'.

În acest context, aripa armată a Jamaa Islamiya, apropiată de ideologia mişcării islamiste Frăţia Musulmană, a declarat că a tras rachete spre Kiryat Shmona, potrivit agenţiei oficiale de presă libaneze Ani. Hezbollah, un aliat al Hamas, a declarat că a doborât o dronă israeliană deasupra teritoriului israelian cu o rachetă sol-aer şi a vizat mai multe poziţii ale armatei.

 

Prședintele american Joe Biden a transmis un mesaj

„Mai devreme, am vorbit cu prim-ministrul Netanyahu despre evoluțiile din Gaza — am discutat despre eforturile de a asigura eliberarea ostaticilor și de a ajuta americanii din Gaza să plece în siguranță și am subliniat necesitatea de a crește imediat și semnificativ fluxul de asistență umanitară către civilii din Gaza.

Am reiterat că Israelul are tot dreptul de a-și apăra cetățenii de terorism și responsabilitatea de a face acest lucru într-o manieră compatibilă cu dreptul internațional umanitar, care acordă prioritate protecției civililor“, a scris Biden.

Contraamiralul Daniel Hagari, noi declarații

Armata israeliană spune că numărul de ostatici confirmați reținuți în Gaza crește la 239, conform Sky News.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a vorbit la o conferință de presă din această seară și a spus că forțele israeliene „continuă să extindă treptat operațiunile noastre de luptă conform planurilor, pentru a atinge scopul războiului”.

El spune că IDF continuă cu „atacuri aeriene în masă” pentru a-și proteja forțele și pentru a „distruge” țintele Hamas.

„Operațiunea la sol este complexă și include pericole – vom face tot ce ne stă în putință din aer, pe mare și pe uscat, pentru a proteja securitatea forțelor noastre”, a spus el.

Hagari a repetat, de asemenea, apelul Israelului pentru ca civilii din nordul Gazei să se mute spre sud.

„Subliniem din nou, acesta este un apel urgent... mergeți spre sud”, adaugă el.

Împiedicarea livrărilor de ajutor către Gaza poate constitui o infracțiune sub jurisdicția CPI


Împiedicarea furnizării de ajutor pentru populația din Gaza poate constitui o crimă aflată sub jurisdicția Curții Penale Internaționale (CPI), a declarat procurorul superior al curții în timpul unei vizite la punctul de trecere a frontierei Rafah, duminică.

Karim Khan a mai spus într-o conferință de presă în capitala egipteană Cairo că Israelul trebuie să facă „eforturi vizibile” pentru a se asigura că civilii primesc alimente și medicamente de bază.

Joe Biden a avut o nouă discuție cu premierul israelian Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit duminică cu președintele american Joe Biden, a declarat biroul primului-ministru, după ce Israelul a extins incursiunile terestre în războiuln Gaza.

Declarația israeliană nu a oferit detalii suplimentare cu privire la discuție.

Israelul a lovit infrastructura militară Hezbollah

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de luptă au lovit duminică infrastructura Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la bombardamentele către nordul Israelului de la o „celulă teroristă”, conform CNN.

Lovitura a avut loc în zona Har Dov, iar aeronavele israeliene au distrus arme care ar fi putut fi folosite pentru bombardamente suplimentare, au declarat Forțele de Apărare ale Israelului prin Telegram.

Dintre cele trei lansări din acea zonă din sudul Libanului, armata israeliană a spus că a interceptat două, iar a treia a aterizat într-o zonă deschisă.

În plus, au fost lansate mai multe focuri către zona Malkia din nordul Israelului, dar două dintre ele au fost interceptate și nu au fost răniți, potrivit IDF.

Franța cere Israelului să protejeze populația palestiniană din Cisiordania

Ministerul de Externe al Franței a declarat duminică că violențele din Cisiordania ocupată de Israel, care au dus recent la uciderea și strămutarea mai multor civili palestinieni, trebuie să înceteze, scrie Reuters.

„Franța solicită autorităților israeliene să ia măsuri imediate pentru a proteja populația palestiniană”, a spus ministerul într-un comunicat.

Biden, discuții cu liderii din Orientul Mijlociu

Președintele american Joe Biden poartă conversații cu liderii regionali din Orientul Mijlociu, a declarat consilierul pentru securitate națională la Casa Albă, Jake Sullivan, deși nu a precizat care lideri, potrivit Reuters.

„Președintele lucrează astăzi, în conversațiile pe care le are cu liderii regionali, pentru a rezolva această problemă și vom ajunge la orice american care dorește să plece din Gaza”, a declarat Sullivan pentru MSNBC.

Netanyahu și-a cerut iertare că a dat vina pe servicii și armată pentru atacul Hamas asupra Israelului

Premierul Benjamin Netanyahu și-a cerut scuze duminică dimineață pentru o declarație de sâmbătă seara în care a atacat forțele de apărare, în special serviciile de informații, pentru atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023. Continuarea - AICI.

SUA fac apel la Israel să facă distincţie între Hamas şi civilii palestinieni

SUA au afirmat duminică că Israelul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face "distincţie" în operaţiunile sale militare între Hamas şi civilii palestinieni, în contextul în care armata israeliană îşi intensifică bombardamentele şi operaţiunile terestre în Fâşia Gaza, relatează AFP.

"Ceea ce credem noi este că, în fiecare oră, în fiecare zi a acestei operaţiuni militare, guvernul israelian ar trebui să ia toate măsurile posibile la dispoziţia sa pentru a face distincţie între Hamas - teroriştii care sunt ţinte militare legitime - şi civilii care nu sunt", a declarat pe postul CNN consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

"Este sfatul pe care li-l dăm. Este ceea ce comunicăm şi continuăm să o facem la cele mai înalte niveluri", a adăugat el, precizând că preşedintele Joe Biden urma să discute din nou duminică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Cei doi lideri discută aproape zilnic de la începutul războiului declanşat de atacul sângeros fără precedent al Hamas de la 7 octombrie asupra teritoriului Israelului. Acest atac s-a soldat cu 1.400 de morţi, în principal civili, potrivit autorităţilor.

Drept represalii, armata israeliană bombardează fără încetare Fâşia Gaza, controlată de Hamas din 2007, şi asediază acest teritoriu palestinian unde trăiesc circa 2,4 milioane de palestinieni.

Peste 8.000 de palestinieni, "dintre care jumătate sunt copii", au fost ucişi în Fâşia Gaza după 7 octombrie, a declarat în noaptea de sâmbătă spre duminică Ministerul Sănătăţii al Hamas.

Jake Sullivan a mai declarat pe canalul ABC că Hamas face "tot ce îi stă în putere pentru a pune oamenii în pericol, pentru a-i utiliza ca scuturi umane", dar "ţine de Israel să ia măsurile necesare pentru a face distincţie între Hamas, care nu reprezintă poporul palestinian, şi civilii palestinieni nevinovaţi".

El a mai spus că Israelul trebuie să privilegieze "operaţiunile ţintite". SUA sunt primul susţinător al Israelului şi îi furnizează un ajutor militar semnificativ, notează AFP.

Două arestări după un marș pro-Palestini la Londra

Două femei au fost arestate fiind „suspectate că ar incita la ură de rasă în Trafalgar Square” după un marș pro-Palestina, a confirmat Poliția Metropolitană.

„În urma apelului nostru de ieri seară, două femei au fost arestate acum sub suspiciunea de incitare la ură rasială în Trafalgar Square. Am dori să mulțumim publicului pentru asistența acordată în împărtășirea apelului nostru și pentru raportarea incidentului la momentul respectiv. Suspecții rămân în arest”, au precizat autoritățile.

Comisarul poliției metropolitane Sir Mark Rowley a declarat astăzi că aproximativ 100 de persoane au fost arestate la demonstrațiile organizate după atacul Hamas asupra Israelului de acum trei săptămâni.

El a spus pentru Sky News că sunt așteptate mai multe arestări în viitorul apropiat.

Ministrul de Externe al Iranului

Ministrul iranian al Afacerilor Externe a declarat astăzi că Iranul nu-și dorește oextindere a războiului dintre Israel și Hamas, conform Reuters.

5.000 de manifestanți în Grecia, la Atena, pentru oprirea ostilităților

Circa 5.000 de persoane au demonstrat duminică într-o atmosferă de calm la Atena, cerând "încetarea masacrului asupra palestinienilor în Gaza", relatează AFP, citând poliţia greacă.

"Opriţi masacrul asupra palestinienilor în Gaza", au scandat manifestanţii. "Ne luptăm pentru pace. Pentru încheierea ocupaţiei israeliene. Pentru o Palestină liberă în frontierele de la 1967 cu capitala în Ierusalimul de Est", au mai spus manifestanţii, potrivit agenţiei de presă elene ANA, preluată de AFP.

Manifestanţii, care au mărşăluit până la ambasada Israelului la periferia Atenei, au calificat Israelul drept "stat criminal". Ei au denunţat, de asemenea, "abţinerea guvernului grec în cadrul unui vot de la ONU asupra unei rezoluţii a Iordaniei care solicita un armistiţiu umanitar în Gaza".

Sâmbătă, zeci de mii de persoane au manifestat în semn de susţinere faţă de palestinieni la Londra, în Franţa şi la New York.

O primă manifestaţie de solidaritate cu palestinienii a reunit circa 10.000 de persoane la Atena, pe 18 octombrie.

Războiul între Israel şi Hamas, intrat duminică în cea de a 23-a zi, a fost declanşat de atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene pe 7 octombrie pe teritoriul israelian plecând din Fâşia Gaza.

Drept represalii, armata israeliană bombardează fără încetare Fâşia Gaza, controlată de Hamas din 2007, şi asediază acest teritoriu palestinian unde trăiesc circa 2,4 milioane de palestinieni. De mai multe zile, aceasta a recurs şi la operaţiuni terestre. Hamas, aflat la putere din 2007, afirmă că peste 8.000 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi în bombardamentele israeliene, conform Agerpres.

Macron și Sunak vorbesc de „necesitatea unei soluții cu două state”

Israelul a declanșat, vineri seara, operațiuni militare terestre pe teritoriul Fâșiei Gaza, ca răspuns la atacul surpriză al Hamas din dimineața zilei de 7 octombrie 2023. Timp de aproape 3 săptămâni, forțele israeliene au bombardat sistematic Fâșia Gaza, iar acum IDF se află terestru în partea de nord a regiunii.

Prim-ministrul Rishi Sunak a vorbit astăzi alături de francez Emmanuel Macron, reiterând unitatea poziției internaționale față de Israel și Gaza, scrie Sky News.

„Liderii au subliniat importanța obținerii de sprijin umanitar urgent în Gaza. Ei au convenit să lucreze împreună la eforturi atât pentru a furniza alimente, combustibil, apă și medicamente esențiale celor care au nevoie, cât și pentru a scoate cetățenii străini” din zona de război.

„Cei doi și-au exprimat îngrijorarea comună cu privire la riscul de escaladare în regiunea mai largă, în special în Cisiordania”, se mai arată în informare.

Liderii „au fost de acord că este important să nu se piardă din vedere viitorul pe termen lung al regiunii și, în special, necesitatea unei soluții cu două state”.

Cei doi „au subliniat că Hamas nu reprezintă palestinienii obișnuiți și că barbaria lor nu ar trebui să submineze aspirațiile legitime ale poporului palestinian”.

De asemenea, tot astăzi, ministrul iranian de externe a spus că susținerile că Iranul a avut legătură cu atacul Hamas nu au temei, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel