O companie chineză a solicitat autorităților din Argentina aprobarea pentru o variantă de soia modificată genetic. Chinezii vor să cultive această plantă în America de Sud pentru a o exporta înapoi în China. Care să fie strategia acestui joc complicat?
Mișcarea pare a fi un gambit pentru a distruge rezistența consumatorilor chinezi la comercializarea culturilor modificate genetic în China. Demonstrând că oamenii de știință străini consideră semințele modificate genetic drept sigure, guvernul chinez și liderii industriei speră că vor convinge și consumatorii să permită cultivarea plantelor modificate genetic în China.
Orez rezistent la dăunători și crapi cu creștere rapidă, dezvoltări OMG în China
Potrivit Science and Technology Daily, compania Da Bei Nong (cunoscută și sub numele de DBN), o companie de îngrășăminte, semințe și substanțe de protecție a plantelor cu sediul în Beijing, încearcă deja de trei ani să obțină aprobarea Argentinei de a comercializa un soi de soia modificat genetic rezistent la glifosat și glufosinat - două erbicide comune. DBN colaborează cu compania argentină Bioceres pentru a obține aprobarea și, în cele din urmă, a dezvolta canale de marketing pentru semințele din Argentina. Acest lucru a fost raportat, de asemenea, de către organizația internațională ISAAA.
Articolul din cotidianul menționat consideră că aprobarea preconizată va valida proprietatea intelectuală a DBN asupra soiului și va permite companiei să concureze cu "companii multinaționale precum Bayer și Dow-Dupont", ale căror semințe domină producția de soia în America Latină.
Principalul mesaj al acestui articol pare a fi atragerea atenției asupra adoptării în alte țări a culturilor de OMG din China. Se arată astfel că oamenii de știință din multe state cred că aceste culturi sunt sigure, dar și că autoritățile din SUA (FDA și EPA) evaluează siguranța unei tulpini de orez din China rezistentă la dăunători, "Hua Hui nr. 1", dezvoltată de Universitatea Centrală din China. De asemenea, China a fost prima care a dezvoltat un crap cu creștere rapidă, modificat genetic în anii 1980 și un tip de tutun rezistent la boli, modificat genetic în provincia Henan, a fost exportat în Statele Unite în anii 1980 și anii '90.
Publicația subliniază, de asemenea, situația "jenantă" în care agricultorilor chinezi nu li se permite să beneficieze de soiurile de culturi modificate genetic dezvoltate de companiile chineze; în schimb, agricultorii din Argentina vor beneficia de creșterea soiei și vor exporta majoritatea în China, spune articolul. Soiul de soia va trebui să treacă printr-un proces de aprobare chinez înainte ca soia să poată fi importată în China. Până acum, nu s-au aprobat culturi alimentare majore modificate genetic pentru producția comercială în China. Bumbacul este singura cultură genetică majoră cultivată acolo.
Propaganda anti-americană afectează ingineria genetică din China
De ani de zile, consumatorii chinezi au fost bombardați cu propagandă despre pericolele soiei modificate genetic americană - că acestea provoacă cancer și / sau sterilitate, că americanii nu mănâncă alimentele modificate genetic, iar importul de soia modificată genetic elimină producția chineză de soia. "Modificate genetic" și "american" au fost adesea folosite ca sinonime în ultimii ani, dar această retorică a dispărut acum din presa chineză. Situația este similară celei din Europa. Depășită de industria americană producătoare de soluții moderne pentru agricultură, Europa a reacționat pritr-o campanie de respingere a progresului tehnologic și de demonizare a ingineriei genetice. Când comapniile europene Bayer sau Syngenta au reușit să recupereze decalajul față de americani s-au izbit de barierele imagologice ridicate pentru protecție împotriva ”invadatorilor” americani.
Planul cincinal pentru știință și tehnologie al conducerii chineze pentru perioada 2016-2020 a aprobat producția de culturi modificate genetic - inclusiv soia tolerantă la erbicide - drept un proiect major. Xi Jinping a dat o aprobare personală culturilor modificate genetic, chiar insistând ca China să rămână în fruntea unui domeniu important din știință, menținând în același timp politica "cea mai strictă" de testare și evaluare a culturilor.
Articolul original este disponibil pe http://dimsums.blogspot.com/2018/09/china-sells-gmos-overseas-to-open-home.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News