EXCLUSIV  Război pornit de Rusia. Tudor Curtifan: O să fiu eu cel care fluieră în biserică. Mulți abia așteptau să se întoarcă după război la ”business as usual” /video

FOTO: Freepik @user4836439
FOTO: Freepik @user4836439

În prima ediție a emisiunii #Rezist, Oana Stănciulescu a discutat cu expertul în politică externă Tudor Curtifan despre războiul din Ucraina și despre consecințele sale globale.

Jurnaliștii Oana Stănciulescu și Tudor Curtifan au dezbătut mai multe subiecte de actualitate, în apropierea aniversării de doi ani a războiului din Ucraina. Nu au lipsit de pe agenda discuției victimele lui Vladimir Putin, în contextul decesului subit și controversat al lui Aleksei Navalnîi, dar și cât de pregătiți suntem pentru ce urmează, amintind că tot mai mulți lideri europeni vorbesc despre o armată a Europei, separată de NATO. 

„Această criză (n. războiul din Ucraina) ne-a demonstrat că Europa e dependentă de Statele Unite, cea mai mare putere. Și uite ce se întâmplă când Statele Unite au această problemă în congresul American cu privire la ajutorul pentru Ucraina, doar o frână de mână trasă poate să aibă consecințe dezastruoase. Inclusiv căderea Avdiivka are legătură cu lipsa de echipament militar. Totuși Europa putea să reacționeze mult mai prompt, adică a fost un ajutor pentru Ucraina dar a fost etapizat, sprijinul Europei a venit abia după ce Ucraina a rezistat câteva luni. O să fiu eu cel care fluieră în biserică, eu cred că foarte mulți lideri europeni din vest abia așteptau să se întoarcă după război la ”business as usual” cu Federația Rusă. Europa trebuie să se trezească măcar acum în al 12-lea ceas” a declarat Tudor Curtifan.

Oana Stănciulescu a adăugat: ”În timp ce Putin creiona invazia și crea o bază pentru invazia din Ucraina și își umplea stocurile, europenii erau fericiți că au unde să își exporte produsele. Rusia era o piață importantă pentru Europa dar și pentru companiile europene care făceau profit și o duceau bine. În schimb noi primeam gaze ieftine.”

”S-a crezut că o relație ”win-win” putea duce la democratizarea Rusiei, când nu e așa, s-a creat un mic monstru care a explodat in 2022, chiar dacă războiul începuse din 2014. La anexarea Crimeei s-a creat acea stare de ”dolce far niete” a occidentului” a adăugat Tudor Curtifan.”

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel