Război Rusia - Ucraina. Liga Studenților din Iași solicită măsuri urgente din partea Guvernului: Suntem alături de colegii noștri!

Sursă foto: Facebook Silvian Emanuel Man
Sursă foto: Facebook Silvian Emanuel Man

Liga Studenților din Iași solicită Guvernului să adopte o serie de măsuri urgente în contextul războiului din Ucraina.
 

În contextul invaziei ruse din Ucraina, Liga Studenților (LS IAȘI) solicită Guvernului să adopte o serie de măsuri urgente precum eliminarea restricțiilor și a obligativității completării formularului PLF, în special la frontiera cu Republica Moldova, deschiderea urgentă a unor noi puncte de frontieră cu Ucraina, facilitarea redobândirii rapide a cetățeniei române de către etnicii români și măsuri eficiente care să îi ajute pe refugiați. Totodată, organizația solicită executivului să elimine toate restricțiile interne de utilizarea certificatului verde, să anuleze amenzile emise în baza OUG 192/2020 și cele legate de formularul PLF deoarece supraîncarcă activitatea instanțelor și să adopte o serie de măsuri fiscale esențiale și eficiente pentru a ușura povara fiscală și situația economică a românilor: eliminarea TVA-ului la gaze naturale, îngrășăminte agricole și alimente după modelul Poloniei, precum și scăderea TVA-ului la carburanți auto și energie electrică la 5%.

1. Eliminarea tuturor restricţiilor de la frontiera cu toate statele vecine și eliminarea obligativității completării formularului PLF. Excepția adoptată de CNSU vineri, scutește de la măsurile de carantinare și intrare în țară pe baza certificatului verde doar „persoanele care călătoresc în România din Ucraina pe căile terestre”. Or, în momentul de față cele mai mari fluxuri de persoane sunt la frontiera cu Republica Moldova, menținerea restricțiilor afectând în mod grav eforturile românilor de acordare a ajutorului umanitar, trecerea refugiaților ucraineni din Republica Moldova în România, dar și traficul comercial și cel uzual care a crescut inclusiv pe fondul închiderii spațiului aerian pruto-nistrean. Se impune ca măcar Republica Moldova să fie inclusă ca excepție, alături de Ucraina. De pe urma acestor măsuri ar beneficia foarte mult studenții și elevii etnici români, care din păcate sunt în continuare discriminați și nu constituie o excepție de la completarea formularului PLF sau de la restricțiile aplicabile.

2. Deschiderea urgentă a unor noi puncte de frontieră cu Ucraina precum PTF Racovăț-Probotești (jud. Botoșani) și PTF Vicov-Crasna (jud. Suceava) care pot fi organizate în containere modulare prin colaborarea dintre autoritățile române și cele ucrainene. Cozile la vama Siret sunt foarte mari, iar fluxul de refugiați va continua să crească și în lipsa unei bune organizări bilaterale situația riscă să se transforme într-o catastrofă umanitară.

3. Menținerea la un loc a familiilor de refugiați prin organizarea unor birouri în containere modulare la frontieră pentru Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil – Rădăuți sau schimbarea de urgență a procedurilor de triere. În momentul de față, trauma și suferința refugiaților ucraineni este amplificată de procedurile autorităților române care despart familiile între membrii care dețin cetățenie română sau au pașaport biometric și cei care trec frontiera doar pe baza buletinului ucrainean care sunt obligați să ceară azil și să fie transportați la Rădăuți, separat de ceilalți membri ai familiei lor. Totodată, se impune creșterea capacității administrative de procesare a cererilor de azil de către Inspectoratul General pentru Imigrări.

4. Deschiderea unor puncte de schimb valutar la frontieră unde refugiații să poată schimba grivna ucraineană în lei și valută, precum și a unor ATM-uri mobile fără comisionare la extragere ca să își poată retrage banii de pe carduri și să poată dispune de lichidități pe timpul șederii lor în România sau al tranzitării țării.

5. Oferirea în regim de urgență a protecției juridice a Statului Român către etnicii români prin simplificarea prin OUG a procedurii de redobândire a cetățeniei române de către etnicii români, în special de către cei care locuiesc pe teritoriul actual al Ucrainei și Republicii Moldova, precum și triplarea capacității de procesare a dosarelor de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) împreună cu scurtarea radicală a termenelor de procesare a dosarelor. Prin durata și complexitatea procedurilor, dar și a anumitor condiții absurde, mai ales în ultimii ani, prin corupția din cadrul ANC Statul Român a descurajat de fapt etnicii români să își redobândească cetățenia. De exemplu, se impune a fi eliminată „sancțiunea” pe care o suferă studenții etnici români din partea universităților la dobândirea cetățeniei, anume trecerea la școlarizarea în regim cu taxă, precum și oferirea studenților etnici români fără cetățenie română a posibilității de a lucra în program full-time în baza permisului de ședere pentru studii. Lipsa unui sprijin real, efectiv, într-un termen rezonabil oferit din partea statului român către românii din teritoriile istorice a ridicat suspiciunea acestora cu privire la adevăratele scopuri ale unor funcționari publici români, mai ales că mii de etnici ruși sau ucraineni or persoane influente politic au devenit cetățeni români foarte rapid, fără să treacă prin supliciile și așteptarea interminabilă pe care le suferă etnicii români.

6. Deschiderea în regim de urgență prin colaborare cu marile universități a unor programe de învățare a limbii române pentru refugiații care au solicitat drept de azil, astfel încât să se poată integra în societatea românească și să li se poată facilita dreptul la muncă.

Adoptarea unor măsuri fiscale care să ușureze situația economică

Totodată, pe fondul situației curente, se impune și adoptarea următoarelor măsuri de natură să întărească respectarea regimului constituțional de drepturi și libertăți, pe de o parte, și să faciliteze atât refacerea economică a românilor după starea de urgență și de alertă, cât și să prevină efectele economice nefaste ale conflictului din Ucraina:

7. Anularea stării de alertă şi a tuturor restricţiilor interne legate de utilizarea certificatului verde, în contextul în care o serie de state europene precum Marea Britanie, Norvegia, Danemarca și Suedia au renunțat la restricții, iar coaliția de guvernare de la București a promis ridicarea restricțiilor care au ajus să sufoce economia și să cauzeze pierderi mari cetățenilor români și în special IMM-urilor: utilizarea certificatului verde în instituțiile publice, centrele comerciale și restaurante. Mai mult, autoritățile române ignoră în momentul de față recomandarea recentă a Organizației Mondiale a Sănătății, care propune „ridicarea sau relaxarea interdicției internaționale de călătorie, deoarece aceasta continuă să contribuie la stresul economic și social cu care se confruntă statele” și nu mai prezintă, în momentul de față, niciun beneficiu epidemiologic în combaterea răspândirii covid-19.

8. Anularea amenzilor pentru nepurtarea măștii întemeiate pe OUG 192/2020 declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României (CCR), precum și a amenzilor pentru necompletarea sau neînregistrarea din motive tehnice a formularului PLF. Aceste amenzi riscă în momentul de față să crească în mod nejustificat volumul de dosare la nivelul Judecătoriilor, afectând în mod grav activitatea instanțelor de judecată.

9. Adoptarea unui Ordin al ministrului Educației prin care să se clarifice faptul că, pe fondul trecerii în format fizic al cursurilor la anumite universități, acestea nu au dreptul să condiționeze accesul la activitatea didactică de certificatul verde. De asemenea, Ministerul Educației trebuie să elimine limitările impuse la cazarea în căminele studențești care datează de la începutul stării de alertă, astfel încât să rezolve în mod eficient problema locurilor de cazare ieftine pentru studenții care sunt obligați să reia în mod fizic activitatea didactică și ca să poată permite universităților să își crească capacitatea de a ajuta studenții și profesorii refugiați, precum și familiile acestora.

10. Adoptarea unor măsuri fiscale esențiale și eficiente pentru a ușura povara fiscală și situația economică a românilor în momentul de față, pe fondul creșterii ratei inflației, a facturilor la energie, a prețului carburanților, situație care se înrăutățește pe fondul creșterii prețului barilului de petrol și pe fondul războiului din Ucraina, precum: eliminarea TVA-ului la gaze naturale, îngrășăminte agricole și alimente după modelul Poloniei, precum și scăderea TVA-ului la carburanți auto și energie electrică la 5%. Concomitent, Guvernul trebuie să urmărească cu celeritate reducerea cheltuielilor guvernamentale prin creșterea eficienței administrației publice și reducerea aparatului birocratic, precum și prin implementarea recomandărilor Curții de Conturi și adoptarea altor măsuri care să ducă la reducerea inflației și la risipa banului public.

Silvian Man, mesaj față de agresiunea Federației Ruse

„Condamnăm agresiunea rusă din Ucraina și suntem alături de colegii noștri ucraineni și de românii năpăstuiți de acest cumplit război. Tocmai în acest sens, solicităm Guvernului să adopte aceste măsuri urgente și necesare atât pentru refugiații ucraineni, cât și pentru protejarea etnicilor români și a intereselor economice și geopolitice ale românilor și ale României. Statul român nu trebuie să îngreuneze viața românilor și a ucrainenilor care vin la noi în țară în aceste momente, ci trebuie să ne asigure libertatea de a trăi în prosperitate și siguranță. În acest sens, solicităm autorităților române să își îndrepte atenția inclusiv spre situația din Republica Moldova pentru a putea preîntâmpina activarea de către Federația Rusă a unui scenariu similar cu cel din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul regiunii transnistrene și al Găgăuziei. Totodată, considerăm că reprezentanții autorităților ar trebui să fie mai prezenți în spațiul public și să se implice activ în criza refugiaților și să ofere ajutor real Ucrainei, cu atenție deosebită față de etnicii români pe care statul român s-a prefăcut doar că îi susține în ultimii 30 de ani, singura instituție le-a luat apărarea în contextul actual fiind Biserica Ortodoxă Română. Concomitent, facem apel la rugăciune pentru restabilirea păcii și nădăjduim ca Bunul Dumnezeu să ne întărească în aceste vremuri și să ne ierte pentru păcatele și neputințele noastre.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare Liga Studenților (LS IAȘI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel