Ziua a XI-a în războiul Rusia-Ucraina începe sub semnul negocierilor, cu toate că bombardamentele armatei lui Putin continuă. Premierul Israelului, Naftalli Bennett, a făcut sâmbătă o vizită la Kremlin, acolo unde a discutat cu Vladimir Putin pentru mai bine de trei ore. Ulterior l-a sunat pe președintele Zelenski, iar duminică va fi la Berlin, pentru discuții cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Un sucevean, băut și certat cu soția, a vrut să plece la război în Ucraina.
Citește ce s-a întâmplat în primele 10 zile ale războiului între Federația Rusă și Ucraina:
• ZIUA 10 • ZIUA 9 • ZIUA 8 • ZIUA 7 • ZIUA 6 • ZIUA 5 • ZIUA 4 • ZIUA 3 • ZIUA 2 • ZIUA 1 •
UPDATE: Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că Ucraina a informat-o că personalul de serviciu operează în continuare centrala din Zaporizhzhya, dar că acum se află sub ordinele comandantului forțelor rusești de acolo.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis duminică faptul că Ucraina a informat-o că personalul operează în continuare centrala, dar că acum se află sub ordinele comandantului forțelor rusești de acolo, scrie CNN, conform Mediafax.
UPDATE: Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a permis unor refugiaţi să doarmă în reşedinţele sale oficiale, în timp ce mii de oameni care fug de războiul din Ucraina trec zilnic în Polonia, iar populaţia se mobilizează pentru a-i ajuta, relatează DPA duminică.
La iniţiativa primei doamne a Poloniei, Agata Kornhauser-Duda, în două dintre vilele oficiale ale preşedintelui au fost deja cazaţi refugiaţi pentru câteva zile, a declarat şeful cancelariei lui Duda, Adam Kwiatkowski, pentru agenţia de presă PAP.
Soţia preşedintelui intenţionează să le facă o vizită refugiaţilor în curând, a adăugat el, conform Agerpres.
În afară de palatul prezidenţial şi Palatul Belvedere din Varşovia, preşedintele polonez are la dispoziţie alte patru vile oficiale, inclusiv în Peninsula Hel, la Marea Baltică, şi în staţiunea de sporturi de iarnă Wisla.
UPDATE: Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a afirmat că state vecine cu Ucraina, în special România, au permis staţionarea unor avioane de vânătoare ucrainene. Igor Konaşenkov a făcut referire la România şi la alte state vecine cu Ucraina, dar pe acestea din urmă nu le-a menţionat, conform agenţiei Associated Press şi cotidianului Le Monde, conform Mediafax.
"Utilizarea reţelei de aeroporturi militare ale acestor ţări pentru a servi ca baze pentru avioane militare ucrainene şi utilizarea ulterioară a acestora contra forţelor armate ruse ar putea fi considerate ca fiind implicări ale acestor ţări într-un conflict armat", a avertizat Igor Konaşenkov.
"Practic, întreaga aviaţie aptă de luptă a regimului de la Kiev a fost distrusă. Dar ştim dintr-o sursă sigură că avioane ucrainene s-au deplasat spre România şi spre alte state vecine", a subliniat Igor Konaşenkov.
Putin i-a spus lui Macron că-și va atinge scopurile în Ucraina
UPDATE 18:44: Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis duminică şefului statului francez Emmanuel Macron că-şi "va atinge obiectivele" în Ucraina, "fie prin negocieri, fie prin război", a anunţat Palatul Elysee, la încheierea unei convorbiri telefonice de o oră şi 45 de minute între cei doi şefi de stat, transmite AFP, conform Agerpres.
Conform sursei citate, Emmanuel Macron l-a găsit pe Putin "foarte hotărât să-şi atingă obiectivele", printre care "ceea ce preşedintele rus numeşte 'denazificarea' şi neutralizarea Ucrainei", dar şi recunoaşterea independenţei peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi a provinciei Donbas (din estul Ucrainei), cerinţe care sunt - potrivit Parisului - ”inacceptabile pentru ucraineni".
În același timp, Putin i-a mai spus lui Macron că n-a vizat centralele nucleare din Ucraina. În plus, susține că armata sa nu vizează să omoare civili.
UPDATE 18:06: Orice ţară care îşi pune la dispoziţia Ucrainei aerodromurile pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, relatează Reuters.
"Folosirea reţelelor de aerodromuri ale acestor ţări pentru a primi avioane militare ucrainene şi utilizarea lor ulterioară împotriva forţelor armate ruse pot fi considerate o implicare a acestor stare în conflictul armat", a subliniat Konaşenkov, citat de agenţia de presă Interfax, conform Agerpres.
Putin acuză Ucraina pentru eșecul coridorului umanitar
UPDATE 17:35: Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat duminică "extremiştii ucraineni" de incidentul care a avut loc la 3 martie la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, a anunţat Kremlinul, transmite Reuters.
Într-o conversaţie telefonică pe care a avut-o cu Putin, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a întrebat pe şeful de la Kremlin despre incendiul izbucnit la cea mai mare centrală nucleară din Europa.
"Vladimir Putin a informat despre provocarea extremiştilor ucraineni în zona centralei nucleare de la Zaporojie", a transmis Kremlinul, care a adăugat că "nivelurile radiaţiilor sunt normale".
Putin a mai acuzat Ucraina şi de faptul că ar împiedica evacuarea civililor din oraşul Mariupol (sudul Ucrainei), încercuit de forţele ruse.
În timpul discuţiei cu Macron, Putin "a atras atenţia asupra faptului că Kievul continuă să nu respecte acordurile convenite asupra aspectelor umanitare", adăugând că sâmbătă "naţionaliştii ucraineni au împiedicat evacuarea" oraşelor Mariupol şi Volnovaha, situat în apropiere, a mai relatat Kremlinul.
Sute de militari ruși, capturați de ucraineni, spune Zelenski
UPDATE 17:17: Sute de militari ruşi au fost capturaţi de forţele ucrainene, a anunţat duminică preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmite dpa.
"Sute, sute de prizonieri. Printre ei se află piloţii avioanelor care ne-au bombardat oraşele. (I-au bombardat) pe civilii noştri", a declarat Zelenski într-un mesaj video publicat pe aplicaţia Telegram duminică.
Informaţia nu a putut fi verificată din alte surse, potrivit dpa.
UPDATE 17:15: Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunţat duminica aceasta că a văzut "relatări foarte credibile" privind atacuri deliberate asupra civililor comise de forţele ruse în Ucraina, iar Washingtonul documentează aceste relatări pentru a se asigura că organizaţii relevante pot ancheta dacă s-au comis crime de război, transmite Reuters.
"Am văzut relatări foarte credibile privind atacuri deliberate asupra civililor care ar constitui o crimă de război. Am văzut relatări foarte credibile privind folosirea anumitor arme", a declarat Blinken la emisiunea "State of the Union" de la CNN.
Aeroportul din Vinnița, bombardat
UPDATE 16:29: Aeroportul din oraşul Vinniţa, din centrul Ucrainei, a fost bombardat, duminică, de avioane militare ruseşti, a declarat, pentru Agerpres, primarul localităţii Kordelivka, aflată la mică distanţă de aeroport.
Potrivit acestuia, asupra aeroportului, în imediata apropiere a unei unităţi militare, au fost lansate opt bombe.
"Undeva pe la 13,30, a fost lovit aeroportul. Au căzut opt bombe. Nu se ştie până acum dacă sunt victime", a spus primarul.
Vinniţa se află la aproximativ 260 de kilometri de Kiev şi la aproximativ 280 kilometri de graniţa cu Belarus.
Putin zice că se oprește când va pica Kiev-ul
UPDATE 16:04: Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat duminică Ucraina că operaţiunea militară a Rusiei va fi oprită doar dacă Kievul va înceta să mai opună rezistenţă şi va îndeplini toate cererile Kremlinului, relatează Reuters, conform Agerpres.
În timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele turc, RecepTayyip Erdogan, Putin a spus că negociatorii ucraineni ar trebui să adopte o abordare mai "constructivă" la discuţiile cu Moscova pentru a ţine cont de realitatea de pe teren.
Preşedintele rus, ale cărui comentarii au fost publicate de Kremlin într-o stenogramă a convorbirii, a declarat că operaţiunea sa specială în Ucraina se desfăşoară conform planului şi programului stabilit.
A fost subliniat faptul că suspendarea operaţiunii speciale este posibilă doar dacă Kievul opreşte operaţiunile militare şi îndeplineşte cererile bine-cunoscute ale Rusiei, a precizat Kremlinul.
Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, numeşte acţiunile sale în ţara vecină fostă sovietică drept o operaţiune specială care urmăreşte să distrugă capacităţile militare ale Ucrainei, să epureze ţara de ceea ce ea consideră a fi naţionalişti şi să o transforme într-un stat neutru.
Liderul de la Kremlin i-a spus lui Erdogan că Moscova este deschisă la dialog cu autorităţile ucrainene, dar că speră ca negociatorii ucraineni să adopte o abordare mai constructivă la următoarea rundă de discuţii.
S-a atras atenţia asupra inutilităţii oricăror încercări de a prelungi procesul de negociere, care este folosit de forţele de securitate ucrainene pentru a-şi regrupa forţele şi resursele. Se speră că, în timpul următoarei runde de negocieri planificate, reprezentanţii Ucrainei vor da dovadă de o abordare mai constructivă, luând pe deplin în considerare noile realităţi, a comunicat Kremlinul.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a îndemnat pe omologul său rus Vladimir Putin să declare o încetare a focului în Ucraina, să deschidă coridoare umanitare şi să semneze un acord de pace, a anunţat biroul său.
UPDATE 15:38 Atacuri ruseşti au distrus duminică aeroportul din oraşul Viniţa, situat la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Kiev, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Tocmai am fost informat despre lovituri cu rachete împotriva Viniţa, un oraş cu o populaţie de aproape 370.000 de locuitori, a declarat Zelenski într-o înregistrare video pe Telegram. Aeroportul a fost complet distrus, a adăugat el, citat de AFP.
UPDATE 15:34 Rusia lovește obiective civile din Ucraina, inclusiv spitale, grădinițe și școli, acuză vicepremierul ucrainean, Olha Stefanishyna. Aceasta a declarat pentru BBC că, după o „rezistență puternică” din partea armatei ucrainene, a avut loc o „operațiune" a Rusiei împotriva civililor. Ea a acuzat Rusia de un „plan terorist”, cu atacuri venite din aer, dar și de pe uscat.
UPDATE 14:52 Un punct de control pentru evacuarea civililor care încercau să scape din districtul Irpin, la vest de Kiev, a fost atacat duminică. Potrivit CNN, presa internațională filma la fața locului când a căzut ceea ce pare a fi un obuz de artilerie. În acel moment, un grup de civili trecea prin punctul de control. Martorii spun că cel puțin trei civili au fost uciși, inclusiv doi copii.
UPDATE 13:09 Forţele ruse se pregătesc să bombardeze oraşul Odesa, a declarat duminică preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, transmie Agerpres, citând Reuters şi AFP. Declaraţia şefului statului ucrainean vine după ce Serviciul de stat pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiilor a informat că forţele ruse au continuat duminică atacurile asupra localităţilor Irpin, Hostomel, Makariv, în regiunea Kiev.
În regiunea Jitomir, care rămâne cel mai fierbinte punct, un atac aerian în Korosten a distrus zece case, a ucis o persoană şi a rănit cinci, inclusiv un copil. Cinci copii au fost salvaţi din subsolul unui garaj în flăcări, potrivit serviciului citat, preluat de EFE.
La nord de regiunea Kiev, la Cernobîl, au avut loc lupte la periferie, unde trupele ruseşti încearcă să avanseze în direcţia capitalei.
În sud-est, Mariupol rămâne "sub asediu", la fel ca şi Volnovaha, unde aproximativ 400 de persoane au putut fi evacuate sâmbătă, în pofida zădărnicirii operaţiunilor de evacuare în ambele localităţi de atacuri pe care ambele părţi se acuză reciproc că le-ar fi comis. Încercările de evacuare vor continua şi astăzi', a precizat aceeaşi sursă.
Sâmbătă, separatiştii au afirmat că au eliminat câteva zeci de civili. În regiunea Mikolaiv (Nikolaiev), în sud, au avut loc bombardamente în timpul nopţii. Trei obuze au fost trase în curţile unor case particulare. În urma atacurilor asupra satului Radisni Sad au existat victime. De asemenea, au fost bombardate cu rachete şi alte sate din zonă, dar, în general, situaţia este sub control, potrivit sursei.
Update 13:00. Câteva sute de persoane au fost reținute duminică în timpul unor manifestații împotriva războiului în Rusia, potrivit unui grup de monitorizare citat de BBC. Peste 600 de manifestanți au fost arestați în 21 de orașe din Rusia, potrivit grupului de monitorizare OVD-Info, după ce opozantul Alexei Navalny, încarcerat, a făcut apel la ruși să protesteze față de războiul din Ucraina.
UPDATE 10:59 Rusia a bombardat şi a avariat baza aeriană a armatei ucrainene de la Starokosteantîniv, cu arme cu rază lungă de acţiune de mare precizie, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus, relatează Agerpres, citând Reuters.
"Forţele armate ale Rusiei continuă să lovească infrastructura militară a Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov. "În dimineaţa zilei de 6 martie, au fost realizate lovituri cu armament de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune. Baza aeriană a forţelor armate ucrainene de la Starokosteantîniv a fost avariată", a adăugat el.
Konaşenkov a mai declarat că un sistem antirachetă de tip S-300 controlat de armata ucraineană a fost distrus de rachetele ruseşti. Oficialul rus a mai susţinut că Rusia a doborât 10 avioane şi elicoptere ucrainene în ultimele 24 de ore.
UPDATE 10:25 Armata ucraineană a avertizat că forţele ruse vor să ia controlul asupra barajului de la o centrală hidroelectrică importantă, la sud de capitala Kiev, transmite Agerpres, citând dpa şi EFE.
Într-o informare făcută duminică dimineaţa devreme, Statul Major al forţelor armate ucrainene a anunţat că Rusia intenţionează să cucerească barajul de la centrala hidroelectrică Kaniv, situată la circa 150 de kilometri sud de Kiev, pe Nipru.
Pe parcursul invaziei ruse a Ucrainei, forţele ruse au distrus, atacat sau capturat mai multe facilităţi de infrastructură energetică, inclusiv cea mai mare centrală nucleară din Europa, din Zaporojie.
Unităţi ruse încercau să penetreze dinspre periferia sud-vestică a capitalei Kiev, a mai anunţat Statul Major ucrainean. Sirenele antiaeriene au început să sune în Kiev în mai multe rânduri, sâmbătă noaptea. Trupele ruse au încercat totodată să se apropie de autostrada de lângă Aeroportul Internaţional din Kiev, potrivit Statului Major ucrainean.
Pe direcţia Kozeleţ, la circa 70 de kilometri nord-est de Kiev, au fost observate manevre de echipament militar şi mai ales de lansatoare de rachete. Principalul obiectiv al trupelor ruse continuă să fie încercuirea oraşelor Kiev, Harkov, la est, şi Mikolaiv, la sud.
Agenţia de presă ucraineană UNIAN a relatat sâmbătă că 194 de persoane au fost ucise în regiunea Harkov de la începerea războiului, între care 126 de civili. Această informaţie nu a putut fi verificată din altă sursă, notează dpa.
Totodată, potrivit Reuters, Statul Major al armatei ucrainene a mai anunţat că, de la lansarea de către Rusia a invaziei în Ucraina, peste 11.000 de militari ruşi au fost ucişi. Cu o zi în urmă, sâmbătă, Statul Major al armatei ucrainene menţionase că peste 10.000 de militari ruşi şi-au pierdut viaţa în conflict. Structura de comandă a armatei ucrainene nu a raportat despre pierderile suferite în rândul forţelor sale.
UPDATE 10:15 Coreea de Sud va impune controale la export împotriva Belarusului pentru sprijinirea invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat duminică Ministerul de Externe al țării, transmite CNN.
Controlul exporturilor se va aplica într-un mod similar cu cel pe care l-a impus anterior Moscovei, a spus ministerul într-un comunicat de presă. În februarie, Coreea de Sud a blocat exporturile de bunuri strategice către Rusia.
„Guvernul nostru... a decis astăzi să implementeze controlul exporturilor împotriva Belarusului, considerând că Belarus sprijină practic invadarea Ucrainei de către Rusia”, a spus ministerul.
UPDATE 09:19 O operațiune de apărare este în desfășurare în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a anunțat duminică personalul general al forțelor armate ale țării în cea mai recentă actualizare operațională.
„Eforturile principale sunt concentrate pe apărarea orașului Mariupol și provocarea de pagube asupra forțelor copleșitoare ale inamicului”, a spus armata ucraineană.
Forțele armate ucrainene „au oprit, de asemenea, coloanele inamice care încercau să avanseze spre regiunea Dnipropetrovsk din Balakliya”, potrivit comunicatului.
O operațiune de apărare a orașului Cernihiv, din nordul țării, este în desfășurare în regiunea Siverskyi, a declarat armata ucraineană.
Și în zona de sud a Mykolayiv, „a fost planificată și realizată capturarea unei cantități considerabile de echipamente blindate și auto ale inamicului”.
UPDATE 08:20 Oraşele Sumî şi Lebedin din nord-estul Ucrainei au continuat să se afle sub atacurile ruseşti sâmbătă, a declarat şeful administraţiei regionale din Sumî, Dmitro Jiviţki, pe contul său de Telegram, transmite dpa.
Avioane ruseşti au distrus sâmbătă un depozit pentru alimente, materiale de construcţii şi o parcare, a relatat el. O termocentrală care furniza şi energie electrică a fost distrusă vineri, relatează Agerpres.
Forţele ruse încearcă să preia controlul capitalei ucrainene Kiev şi a oraşului Harkov, dar şi al altor teritorii-cheie în întreaga ţară, notează dpa. Sistemul de încălzire nu mai funcţionează în întregul oraş Ohtîrka, situat între cele două oraşe, iar în unele locuri apa şi electricitatea au fost oprite.
"Ce pot spune, Ohtîrka este parţial distrusă", a scris Jiviţki. Şaptezeci de militari ucraineni au fost ucişi aici marţi într-un atac cu rachetă. Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.
UPDATE 06:26 Ambasada Germaniei în Africa de Sud a răspuns la afirmația Rusiei conform căreia invazia Ucrainei are ca scop „deznazificarea” țării.
„Ne pare rău, dar nu putem să rămânem tăcuți în privința asta”, a scris sâmbătă pe Twitter, Ambasada Germaniei din Pretoria, ca răspuns la o postare a Ambasadei Ruse conform căreia forțele lui Putin luptă împotriva naziștilor.
„Stimați abonați, am primit un număr mare de scrisori de solidaritate de la sud-africani, atât persoane fizice, cât și organizații. Apreciem sprijinul dumneavoastră și ne bucurăm că ați decis să ne fiți alături astăzi, când Rusia, ca acum 80 de ani, luptă împotriva nazismului în Ucraina!”
Ambasada Germaniei a răspuns la tweetul rusesc spunând: „Ceea ce face Rusia în Ucraina este să măcelărească copii, femei și bărbați nevinovați pentru propriul câștig. Cu siguranță nu este „lupta împotriva nazismului”. Să fie rușine oricui se îndrăgostește de asta. (Din păcate, suntem oarecum experți în nazism.)”
UPDATE 05:05 Comandantul unui batalion rus din Donbas a fost ucis de ucraineni. Acesta este al doilea ofițer superior rus ucis în luptele din Ucraina. Presa ucraineană a relatat că general-maiorul Andrei Sukhovetsky, comandant adjunct al Armatei 41 din cadrul Districtului Militar Central al Rusiei, a fost ucis miercuri de forțele armate ucrainene care respingeau ofensiva rusă.
UPDATE 05:00 Alisher Usmanov, unul dintre oligarhul rus și a cărui avere este supusă sancțiunilor Occidentului, ar fi fugit în palatul său luxos din Uzbekistan, țara sa natală, informează Antena 3.
Usmanov, în vârstă de 68 de ani, are un palat de lux în Tașkent, unde se poate relaxa, știind că este o casă care nu poate fi pusă niciodată sub sancțiuni de guvernele occidentale.
UPDATE 04:53 Secretarul de stat american, Antony Blinken, a sosit sâmbătă în Moldova pentru a arăta sprijinul Statelor Unite pentru această ţară copleşită de un val de refugiaţi din Ucraina şi care se teme să nu cadă sub ameninţarea Moscovei, notează AFP. Antony Blinken ar urma să liniştească mica ţară, fracturată de o regiune disidentă pro-rusă, Transnistria, la frontiera de vest a Ucrainei. Unii analişti cred că teritoriul ar putea fi folosit ca bază din spate în invazia Ucrainei de către armata rusă.
De la invazia rusă a Ucrainei, zeci de mii de refugiaţi s-au revărsat în Moldova, una dintre cele mai sărace ţări ale Europei, punând presiune asupra serviciilor sociale. Cu câteva ore înainte de sosirea sa, Antony Blinken a vizitat frontiera Ucrainei în Polonia, ţară membră a UE şi NATO care a primit 700.000 de ucraineni fugind de război.
Secretarul de stat american le-a spus polonezilor că Washingtonul doreşte să mobilizeze 2,75 miliarde de dolari pentru a ajuta la rezolvarea acestei crize umanitare. Războiul a dat un nou elan speranţelor Moldovei de aderare la Uniunea Europeană. Guvernul a prezentat oficial joi o cerere de aderare la blocul celor 27, în acelaşi timp cu Georgia, o altă fostă republică sovietică. Antony Blinken urmează să aibă întâlniri duminică cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliţă şi ministrul de externe, Nicu Popescu, potrivit Agerpres.
UPDATE 04:45 Certat la cuțite cu soția și după ce a consumat mai multe sticle cu alcool, un bărbat din Suceava a ajuns la concluzia că trebuie să plece la război, în Ucraina. Astfel, el s-a urcat în maşină şi a pornit către Ucraina, fiind oprit la Vama Siret de poliţişti, cărora le-a spus că vrea să se înroleze în armata ucraineană.În urma unor cercetări, poliţiştii au descoperit că bărbatul din Suceava nu avea permis de conducere şi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, notează aloiasi.ro.
Planul suceveanului de a lupta în războiul din Ucraina s-a năruit atunci când poliţiştii l-au anunţat că nu îl pot lăsa să treacă graniţa şi că trebuie să îi însoţească la primul spital pentru recoltarea de probe biologice.
După ce l-au testat cu aparatul etilotest, poliţiştii au descoperit că acesta avea o alcoolemie de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Pe numele lui, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru conducere fără permis şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.
UPDATE 04:15 Un pilot rus de bombardier, lăudat de Vladimir Putin pentru bombardarea unor oraşe din Siria, s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială a oraşului Cernihiv din Ucraina şi a fost capturat.
Pilotul rus capturat astăzi de ucraineni a fost lăudat de preşedintele Vladimir Putin după ce a participat cu succes la o misiune de bombardare a unor zone din Siria, potrivit Antena 3.
Sursa foto: Twitter
Într-o fotografie, pilotul apare alături de Vladimir Putin, dar şi de preşedintele sirian Bashar al-Assad.
UPDATE 02:40 Gruparea de hackeri Anonymous a anunțat sâmbătă seara că a atacat site-ul FSB, serviciul de informații al Rusiei.
„Anonymous” a revendicat un atac cibernetic asupra site-ului Serviciului Federal de Securitate din Rusia, în timp ce site-ul nu putea fi accesat, afișând în schimb un mesaj de eroare.
UPDATE 02:10 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o nouă discuție telefonică cu președintele Joe Biden, despre suportul pe care SUA îl va oferi în continuare Ucrainei.
UPDATE 02:05 Călătoria refugiaţilor care pleacă din România spre Ungaria este gratuită, începând de sâmbătă seara, în urma discuţiilor dintre CFR Călători şi MAV Start, informează transportatorul feroviar român de călători. Potrivit unui comunicat al CFR Călători, operatorul feroviar român va emite biletul gratuit până în frontieră, iar conductorul MAV mai departe, pe teritoriul Ungariei, până la Budapesta sau până la următoarea frontieră.
'De asemenea, ca urmare a cererii ridicate în traficul internaţional, CFR Călători a luat măsuri pentru deschiderea a şapte case de bilete în trafic intern şi două internaţional în Gara de Nord. Biletele acordate cu titlu gratuit vor permite circulaţia pe teritoriul naţional pentru persoanele refugiate, dar şi continuarea călătoriei dincolo de frontieră, după ce vor primi de la operatorul feroviar ungar, în tren, alte bilete cu titlu gratuit', se menţionează în comunicat.
Pentru cetăţenii care nu au statut de refugiat şi care doresc să achiziţioneze bilet pentru cursele feroviare internaţionale rămân deschise cele două puncte de vânzare dedicate. 'Pentru deplasările interne, cetăţenii care nu beneficiază de gratuitate pot achiziţiona bilete de la toate celelalte ghişee. Cetăţenii străini care provin din Ucraina călătoresc gratuit pe teritoriul României cu CFR Călători', se mai spune în documentul citat, potrivit Agerpres.
UPDATE 01:16 Premierul britanic, Boris Johnson, va prezenta un "plan de acţiune" internaţional pentru a face "să eşueze" invazia rusă a Ucrainei şi îşi va intensifica întâlnirile diplomatice în acest scop săptămâna viitoare la Londra, au indicat sâmbătă serviciile sale, notează AFP.
După un val "fără precedent" de sancţiuni occidentale împotriva intereselor Rusiei ca răspuns la ofensiva armată în Ucraina, Boris Johnson va lansa un apel comunităţii internaţionale la reînnoirea "efortului său concertat" împotriva Moscovei prin intermediul acestui "plan de acţiune în şase puncte", pe care urmează să-l detalieze duminică, a precizat Downing Street într-un comunicat.
Preşedintele rus Vladimir "Putin trebuie să eşueze şi trebuie să ne asigurăm că eşuează în acest act de agresiune", a declarat prim-ministrul în comunicat.
"Nu este suficient să ne exprimăm sprijinul pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, trebuie să o apărăm împotriva unei tentative durabile de a rescrie regulile prin forţa militară", a adăugat el.
În acest scop, Boris Johnson va avea o întrevedere luni la Downing Street, separat, apoi în cadrul unei întâlniri trilaterale, cu omologii săi canadieni, Justin Trudeau, şi cu olandez, Mark Rutte.
Marţi, îi va primi la Londra pe liderii grupului de la Visegrad (V4) din care fac parte Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia.
Planul de acţiune prevede mobilizarea unei coaliţii umanitare internaţionale pentru Ucraina, susţinerea capacităţii acestei ţări de a se apăra, "maximizarea" presiunii economice împotriva regimului rus, prevenirea "normalizării insidioase" a ceea ce Rusia face Ucrainei, continuarea căii diplomatice pentru a obţine dezescaladarea şi lansarea unei "campanii rapide" pentru a consolida securitatea în zona euro-atlantică.
Se fac eforturi diplomatice intense pentru a negocia pacea dintre Ucraina și Rusia. În centrul acestor negocieri se pare a fi premierul Israelului, agreat atât de Ucraina, cât și de Rusia.
Vizita lui Bennett la Moscova este prima vizită a unui lider străin legată de invazia rusă în Ucraina, lansată la 24 februarie. Premierul pakistanez Imran Khan s-a aflat în Rusia a doua zi după lansarea invaziei, dar vizita sa era planificată de mult timp.
După Moscova, Naftali Bennett se îndreaptă spre Berlin pentru discuţii pe tema conflictului din Ucraina cu cancelarul Olaf Scholz, a declarat purtătorul său de cuvânt.
Premierul israelian, un evreu ortodox, a luat decizia neobişnuită de a călători în mijlocul Şabatului, sărbătoarea săptămânală evreiască în care activitatea oficială se opreşte în Israel cu excepţia unor circumstanţe extraordinare.
Israelul nu a condamnat invazia rusă, Bennett insistând asupra faptului că poziţia Israelului este "măsurată şi responsabilă", deoarece este una dintre puţinele ţări din lume care menţine o relaţie bună şi o comunicare directă atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu