Au trecut 18 zile de când Federația Rusă a invadat Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă, într-o conferință de presă la Kiev, că aproximativ 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși în primele 17 zile ale invaziei rusești. De cealaltă parte, Federația Rusă spune că situaţia umanitară se degradează rapid în Ucraina şi este "catastrofală" în unele oraşe.
UPDATE:
De această dată, informațiile pe surse indică faptul că un tren cu refugiați ar fi fost atacat de ruși, în Ucraina. O persoană ar fi murit, iar o alta ar fi fost rănită, transmite Antena 3.
UPDATE:
Primarul unui oraș din sudul Ucrainei ar fi fost răpit de forțele rusești, potrivit ministrului ucrainean de externe, transmite Mediafax.
Ministrul ucrainean de externe, Dymtro Kuleba, a declarat că primarul Evhen Matveyev din Dniprorudne a fost „răpit" de forțele rusești, anunță The Guardian.
Răpirea vine după o acțiune similară. Și primarul Ivan Fedorov din orașul Melitopol a fost răpit, iar în locul său a fost instalat un primar interimar.
„Astăzi, criminalii de război ruși au răpit un alt primar ucrainean ales în mod democratic, cel al orașului Dniprorudne, Evhen Matveyev. Obținând zero sprijin local, invadatorii trec la teroare", a declarat ministrul afacerilor externe Dmytro Kuleba într-un tweet.
Kuleba a lansat un nou apel către „toate statele și organizațiile internaționale pentru a opri teroarea rusă împotriva Ucrainei și a democrației".
UPDATE:
SUA anunță „consecințe adecvate" Rusiei după uciderea jurnalistului american Brent Renaud.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că SUA vor impune „consecințe adecvate" Rusiei, potrivit BBC. Vestea morții jurnalistului a fost „șocantă și îngrozitoare", a spus el, iar oficialii americani se vor consulta cu oficialii ucraineni pentru a stabili cum s-a produs decesul, scrie Mediafax.
Jurnalistul american Brent Renaud a fost ucis duminică de forțele ruse în Ucraina.
Colegul său, Juan Arredondo, a ajuns la spital în urma incidentului în care Brent Renaud a fost ucis. Juan Arredondo a povestit unui reporter italian că se afla împreună cu Brent Renaud și filmau plecarea unor refugiați din Irpin.
„Au început să tragă în noi. Așa că șoferul s-a întors, iar ei au continuat să tragă”, a spus Juan Arredondo, potrivit BBC.
UPDATE:
Orașul Mariupol, care a fost bombardat de aproape două săptămâni, e în punctul de a rămâne fără provizii esențiale. Consiliul orașului spune că are cunoștință de 2.187 de locuitori care au fost uciși.
De asemenea, oficialii locali au spus că au avut loc cel puțin 22 de lovituri ruse asupra orașului în ultima zi.
"Oamenii se află într-o situație dificilă de 12 zile. Nu există curent, apă sau încălzire în oraș. Aproape că nu există comunicații mobile. Ultimele rezerve de alimente și apă se epuizează", se arată într-un comunicat.
Forțele ruse au capturat periferia de est a orașului. Fotografiile recente din satelit arată daune mari aduse infrastructurii rezidențiale și civile, scrie BBC (citește AICI).
UPDATE:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat răniții din spitale
UPDATE:
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat duminică că este îngrijorat de posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice sau biologice în Ucraina.
„Da, desigur, suntem îngrijorați. Da, desigur, pot folosi. Putin a spus că este doar un război împotriva forțelor militare”, i-a spus Klitschko Danei Bash de la CNN, când a fost întrebat dacă este îngrijorat de posibilitatea că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi astfel de arme.
UPDATE:
Leonid Slutsky, membru al delegației ruse pentru discuțiile dintre Ucraina și Rusia, a declarat că s-au înregistrat „progrese semnificative” în negocierile cu delegația ucraineană de la începutul discuțiilor, transmite agenția de presă de stat rusă RIA.
„Dacă comparăm pozițiile Rusiei și Ucrainei în negocierile de la început și acum, putem observa progrese semnificative”, a spus Slutsky.
„Ma aștept ca progresul să crească într-o poziție unificată a ambelor delegații care să se concretizeze într-un document semnat”, a spus el.
UPDATE:
Aproape 125.000 de persoane au fost evacuate prin coridoare umanitare din zone de conflict din Ucraina, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un videoclip difuzat duminică, relatează Reuters.
Astăzi obiectivul cheie este Mariupol, a spus el, adăugând că un convoi umanitar de aprovizionare se află la doar 80 de kilometri distanţă de oraşul port asediat unde peste 400.000 de oameni sunt prinşi din cauza conflictului, potrivit Agerpres.
UPDATE:
Poliția din regiunea Kiev a declarat că un jurnalist american a fost ucis de forțele ruse în Irpin, Ucraina, potrivit postărilor de pe rețelele de socializare de duminică. Poliția de la Kiev a declarat că un alt jurnalist american a fost rănit de trupele ruse.
UPDATE:
O mulțime de oameni a ieșit pe străzile orașului-port Herson, din sudul Ucrainei, pentru a protesta împotriva ocupației sale de către forțele ruse.
Acțiunea vine pe fondul unor rapoarte conform cărora Rusia intenționează să organizeze un simulacru de referendum în oraș pentru a crea o altă regiune separatistă, precum cele din Donețk și Lugansk, în estul Ucrainei, și pentru a instala o administrație marionetă.
Sute de oameni s-au adunat în Piața Libertății din centrul orașului Herson, fluturând steaguri ucrainene și ținând pancarte pe care scrie: „Herson este Ucraina”.
UPDATE:
Ministrul de externe al Turciei spune că a cerut sprijinul Rusiei pentru evacuarea turcilor din moscheea din Mariupol.
Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe de la Ankara, a declarat că i-a cerut ministrului rus de externe Serghei Lavrov sprijin pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor turci dintr-o moschee din Mariupol, duminică, adăugând că speră să se realizeze progrese în curând (citește continuarea AICI).
UPDATE:
Papa Francisc a condamnat cu fermitate atacul Federației Ruse împotriva Ucrainei.
„În numele lui Dumnezeu, să fie auzit strigătul oamenilor care suferă și să se oprească bombardamentele și atacurile”, a spus Suveranul Pontif în timpul rugăciunii sale săptămânale de duminică, în Piața Sf. Petru din Vatican (citește AICI).
UPDATE:
În cadrul unei interviu acordat BBC, Andrzej Duda a fost întrebat dacă nu crede că președintele Putin s-ar putea pregăti să folosească arme chimice.
"Este ceva ce lumea nu a mai văzut la această scară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace", a spus el.
"Dacă mă întrebați dacă Putin poate folosi arme chimice, cred că Putin poate folosi orice în acest moment, mai ales când se află în această situație dificilă. Din punct de vedere politic, el a pierdut deja acest război, iar din punct de vedere militar, nu îl câștigă."
Întrebat dacă o astfel de utilizare ar putea determina o intervenție a NATO, a spus el: "Bineînțeles, toată lumea speră că nu ar îndrăzni să facă acest lucru. Dar... dacă folosește arme de distrugere în masă, acest lucru ar schimba situația fundamental. Cu siguranță, [NATO]... ar trebui să se așeze la masă și va trebui să se gândească serios la ce să facă, pentru că atunci începe să fie periculos, nu doar pentru Europa..., ci pentru întreaga lume.", scrie Mediafax.
UPDATE:
Un tren de pasageri care se îndrepta să preia refugiații evacuați din estul Ucrainei a fost atacat de forțele ruse, ucigând un conductor, a anunțat compania națională de căi ferate din Ucraina, citată de BBC.
Conductorul a fost ucis, iar un alt angajat a fost transportat la spital cu răni, când trenul a fost atacat în apropierea stației Brusyn din regiunea Donețk, precizează compania.
Trenul urma să preia în stația Lyman locuitorii evacuați din regiunile Donețk și Luhansk, inclusiv 100 de copii.
Compania afirmă că "depune toate eforturile" pentru a evacua toți pasagerii și echipajul trenului, precum și persoanele din stație, scrie Mediafax.
UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a ameninţat pe potenţialii colaboratori sau susţinători ai Rusiei în Ucraina, relatează AFP.
Persoanele care sunt tentate de ofertele ocupanţilor ruşi îşi semnează singure verdictul, a spus el într-un mesaj video.
"Verdictul este de a-i urma pe cei peste 12.000 de ocupanţi care nu au putut înţelege în timp util de ce Ucraina nu ar trebui atacată", a adăugat Zelenski, citat de Agerpres.
Autorităţile ucrainene susţin că peste 12.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în războiul din Ucraina. Informaţia nu a putut fi verificată independent, precizează DPA.
Zelenski a făcut referire şi la evoluţii recent din teritoriile ocupate de forţele ruse în regiunea Herson, în sudul ţării.
Acolo, Rusia încearcă "să repete experienţa tristă a creării unor pseudo-republici", a spus preşedintele ucrainean.
"Şantajează lideri locali, pun presiune asupra unor aleşi, caută oameni pe care să îi corupă", a afirmat Zelenski.
UPDATE:
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că Rusia ar putea folosi arme chimice în urma invaziei sale în Ucraina și că o astfel de acțiune ar fi o crimă de război, potrivit unui interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag, preluat de Reuters.
"În ultimele zile, am auzit afirmații absurde despre laboratoare de arme chimice și biologice", a declarat Stoltenberg, citat de Welt am Sonntag, adăugând că Kremlinul inventează pretexte false pentru a justifica ceea ce nu poate fi justificat.
"Acum că aceste afirmații false au fost făcute, trebuie să rămânem vigilenți, deoarece este posibil ca Rusia însăși să planifice operațiuni cu arme chimice sub această fabricare de minciuni. Aceasta ar fi o crimă de război", a declarat Stoltenberg.
El a adăugat că, deși poporul ucrainean rezistă cu curaj invaziei rusești, zilele următoare vor fi, probabil, mult mai grele, conform Mediafax.
UPDATE:
Agenția de știri UNIAN a citat utilizatori ai rețelelor de socializare care au raportat două explozii puternice în Lviv.
Potrivit presei locale, sirenele de raid aerian au sunat pe tot parcursul nopții în Lviv și în multe alte regiuni din Ucraina.
Publicația Kyiv Independent afirmă că există informații potrivit cărora Lviv ar fi sub atacurile rachetelor rusești.
Cauza exploziilor este încă necunoscută, iar BBC nu poate confirma relatările martorilor oculari.
În Lviv se află în prezent mulți diplomați și mass-media străine, iar prin oraș trec mulți refugiați în drumul lor spre ieșirea din Ucraina.
În Kiev, o dronă a fost doborâtă de forțele de securitate ucrainene sâmbătă după-amiază, potrivit unor oficiali și martorilor.
Se spune că drona conținea trei kilograme de explozibil. Drona s-a prăbușit în cartierul Podil din Kiev, provocând un mic incendiu la o bancă, arată Mediafax.
Geolocalizarea imaginilor a fost verificată de BBC.
UPDATE:
Consiliul regional din orașul ocupat Herson a votat pentru adoptarea unei rezoluții prin care se afirmă că orașul rămâne ucrainean, au declarat oficialii locali, conform BBC.
Votul are loc pe fondul acuzațiilor oficialilor ucraineni potrivit cărora Rusia plănuiește un referendum privind crearea unei "republici populare" separatiste.
Iuriy Sobolevskyi, șeful adjunct al consiliului, a declarat într-o postare pe Instagram că membrii organismului "au acceptat apelul conform căruia regiunea Herson este Ucraina" cu 44 de voturi.
El a scris că deputații nu ar putea "recunoaște niciodată încercările de a crea o "republică populară" în regiunea Herson și de a ocupa o parte din Ucraina".
"Regiunea Herson a fost, este și va fi o parte integrantă a unui singur stat - Ucraina", a adăugat el.
Ministrul de externe Dmytro Kuleba a scris sâmbătă pe Twitter că "rușii [încearcă acum] cu disperare să organizeze un "referendum" fals pentru o falsă "republică populară" în Herson", scrie Mediafax.
"Sancțiuni severe împotriva Rusiei trebuie să urmeze dacă acestea continuă. Herson este și va fi întotdeauna Ucraina", a scris el.
UPDATE 01:41 Trupele ruse și-au extins ofensiva în toată Ucraina, în timp ce continuă încercările de a încercui și izola capitala Ucrainei, Kiev. Capitala se pregătește pentru un asalt, forțele și voluntarii ucraineni construind noi baricade pe rutele majore pentru a încetini orice atac rusesc. Deși trupele ruse obțin acum câștiguri la periferia Kievului, progresul lor în nord a fost mult mai lent decât în sud, scrie BBC.
UPDATE 01:25 Autoritățile ucrainene recunosc că oamenii care au murit într-un convoi atacat de Rusia nu se aflau în coridorul de evacuare.
UPDATE 01:08 Administrația regională Zaporojie spune că un nou primar a fost instalat în orașul ucrainean Melitopol, care se află sub control militar rus, după ce primarul ales a fost reținut vineri.
UPDATE 01:06 Centrala nucleară de la Cernobîl funcționează pe generatoare, iar personalul „locuiește” acolo de când a avut loc invazia.
Reparațiile sistemului electric de la Cernobîl, avariat în timpul unui atac din 9 martie, sunt în desfășurare, deoarece centrala nucleară depinde acum de generatoare externe diesel pentru a-și menține reactoarele în funcțiune, a anunțat sâmbătă Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Alexey Likhachev, directorul general al agenției nucleare a Rusiei Rosatom, a declarat pentru AIEA că, pe 11 martie, a sosit combustibil suplimentar.
UPDATE 00:50 Scriitorul brazilian Paulo Coelho a spus că invazia rusă a Ucrainei a declanșat un climat de „rusofobie”.
UPDATE 00:40 Ucraina a spus că Rusia intenționează să preia controlul deplin și permanent asupra centralei nucleare Zaporizhzhia din sudul Ucrainei.
Într-o declarație emisă sâmbătă seara, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina, Energoatom, a informat-o că Rusia intenționează să opereze instalația sub conducerea companiei sale nucleare de stat, Rosatom.
UPDATE 00:10 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat sâmbătă că a vorbit cu premierul israelian Naftali Bennett despre perspectivele unor discuții de pace pentru a pune capăt conflictului cu Rusia. Zelenski a spus într-o postare pe Twitter că cei doi „au vorbit despre agresiunea Rusiei și despre perspectivele negocierilor de pace”.
El a adăugat că a cerut, de asemenea, ajutorul lui Bennett pentru a asigura „eliberarea primarului captiv din Melitopol” (citește AICI).
UPDATE 00:01 Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a discutat cu preşedintele Vladimir Putin.
UPDATE 00:00 Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky s-a adresat miilor de manifestanți din toată Italia, în timp ce proteste pro-Ucraina au avut loc în mai multe orașe, inclusiv Torino și Florența.
Florența este înfrățită cu Kiev încă din anii 1960, când capitala Ucrainei a trimis ajutoare orașului toscan pentru a-l ajuta să-și revină după o inundație devastatoare.
Manifestanții din oraș au fluturat steaguri ucrainene, iar clopotele emblematicei Basilica di Santa Croce au sunat de 17 ori, câte unul pentru fiecare zi a invaziei.
În discursul său, Zelenski a spus că 79 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului. El a cerut mai multe sancțiuni împotriva Moscovei și a îndemnat liderii occidentali să impună o zonă de excludere aeriană asupra țării.
Ministerul rus al Apărării a estimat sâmbătă că situaţia umanitară se degradează în Ucraina, care se confruntă cu o ofensivă a forţelor Moscovei, şi că aceasta este "catastrofală" în unele oraşe, relatează AFP şi Reuters.
"Situaţia în Ucraina, din nefericire, continuă să se degradeze rapid şi, în unele oraşe, ea a atins proporţii catastrofice", a declarat generalul Mihail Mizinţev, citat de agenţiile de presă ruse.
El i-a acuzat pe "naţionaliştii" ucraineni că minează zone rezidenţiale şi distrug infrastructuri cheie precum drumuri şi poduri, privându-i pe civili de căi de evacuare şi lăsându-i fără electricitate, fără apă, hrană şi medicamente.
Situaţia este în mod special gravă la Mariupol, port cheie din sudul Ucrainei, unde "sute de mii de persoane printre care şi străini" sunt prinşi în capcană, a adăugat Mizinţev, acuzându-i pe "naţionaliştii" ucraineni pentru această situaţie, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News