Război Rusia - Ucraina, ziua 5. Negocierile s-au încheiat. Cererea Ucrainei de aderare la UE este gata / Pentagon: Forțele ruse încearcă să se apropie de Kiev, dar sunt încă în afara centrului

explozie
explozie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

UPDATE: Franţa: Uniunea Europeană şi aliaţii săi sunt pregătiţi să adopte sancţiuni suplimentare la adresa Rusiei

UPDATE: Norvegia va trimite arme în Ucraina, într-o schimbare de politică

UPDATE: Curtea Penală Internaţională va deschide o anchetă asupra situaţiei din Ucraina

UPDATE: Expulzarea din SUA a 12 diplomaţi ruşi la ONU, legată de activităţi care nu corespund statutului lor(ambasador american)

UPDATE: Canada va interzice toate importurile de ţiţei din Rusia

UPDATE: Forţele ruse, în apropiere de o importantă centrală nucleară (AIEA)

UPDATE: Pentagon: Forțele ruse încearcă să se apropie de Kiev, dar sunt încă în afara centrului orașului

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că forțele ruse încearcă să se apropie de capitala Ucrainei, Kiev, dar încă se află în afara centrului orașului.

UPDATE: Ucraina: Turcia interzice trecerea navelor de război prin Bosfor şi Dardanele

UPDATE: Italia declară stare de urgenţă pentru a face faţă refugiaţilor ucraineni. În caz de penurie de gaze, Italia ar putea să-şi reactiveze centralele sale pe cărbune

UPDATE Ucraina: Polonia va sprijini procesul de aderare a Ucrainei la UE (ministrul de externe polonez)

UPDATE: Rusia voia să captureze oraşele cheie ale Ucrainei în două zile (serviciile secrete ucrainene)

UPDATE:  FIFA şi UEFA suspendă cluburile şi echipele naţionale din Rusia

UPDATE: Washingtonul nu a detectat nicio modificare 'concretă' în postura nucleară a Rusiei

UPDATE: Băncile europene care au legături strânse cu Rusia au intrat în vizorul BCE

UPDATE: Ambasada Franţei: Desfăşurarea de trupe franceze în România - accelerată; luni a început consolidarea acestora

UPDATE: Marea Britanie interzice accesul navelor ruseşti în porturile sale

UPDATE: Rusia le interzice rezidenţilor să transfere valută în străinătate

UPDATE: Războiul din Ucraina ar trebui să încurajeze lumea să accelereze trecerea la energie regenerabilă, a declarat secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Mesajul său vine în timp ce ONU emite cea mai sumbră evaluare de până acum a modului în care schimbările climatice afectează lumea.

„Combustibilii fosili sunt o fundătură”, a spus Guterres.

Șeful ONU a spus că războiul din Ucraina arată că bazarea în continuare pe combustibilii fosili „face economia globală și securitatea energetică vulnerabilă la șocurile și crizele geopolitice”. El a adăugat că „o tranziție promptă și bine gestionată către sursele regenerabile” este singura cale către securitatea energetică și locurile de muncă verzi de care are nevoie lumea, potrivit BBC.

UPDATE: Finlanda, ţară nealiniată, dar membră a Uniunii Europene, a anunţat luni că a luat decizia 'istorică' de a trimite arme şi muniţii Ucrainei ca urmare a invadării acestei ţări de către Rusia, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres (citește AICI).

UPDATE: Mai multe explozii s-au auzit în jurul orei 18:40 în Kiev, la est de centrul orașului. Au fost cele mai puternice explozii din această zi.

UPDATE: Rusia şi Ucraina au finalizat negocierile de pace şi vor organiza o a doua rundă. Biden va găzdui o discuţie prin videoconferinţă cu aliaţii după ce Putin a plasat în alertă armele de descurajare.

UPDATE: Germania a promis să primească toți refugiații ucraineni care fug de invazia rusă din țara lor. „Îi vom primi pe toți ucrainenii care fug", a declarat luni ministrul german de externe Annalena Baerbock, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său sloven Anze Logar: „Ajutăm persoanele care fug din Ucraina. Stăm la granițe pentru a aduce ajutor oamenilor și pentru a aduce oameni în toate țările europene", anunță CNN.

UPDATE: Cererea Ucrainei de aderare la UE este gata și urmează să fie transmisă de Zelenski

UPDATE: Ministrul Finanţelor: România va aplica toate sancţiunile decise la nivel internaţional

UPDATE: Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a vorbit luni, în mod separat, cu omologii săi din Ucraina şi Rusia, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. în contextul eforturilor de oprire a confruntărilor militare ruso-ucrainene.

UPDATE: FIFA va suspenda Rusia din competiţiile internaţionale (surse)

UPDATE: Google Maps a oprit informaţiile în timp real privind traficul rutier din Ucraina

Compania americană de tehnologie Alphabet a oprit serviciile care afişează informaţii de trafic în timp real pentru Ucraina în cadrul software-ului său de navigaţie Google Maps, în contextul în care Rusia îşi continuă invazia în această ţară, informează DPA.

UPDATE ORA 17.23  Negocierile dintre Kiev şi Moscova s-au reluat după o pauză (presă)

UPDATE: Banca Rusiei a decis să menţină bursa închisă cel puţin până marţiBanca Rusiei a decis să menţină bursa închisă cel puţin până marţi

UPDATE: SUA interzic tranzacţiile cu Banca Centrală a Rusiei şi fondul său suveran

UPDATE: Rusia interzice companiile aeriene din 36 de ţări ca represalii la sancţiunile occidentale

Rusia a anunţat luni interzicerea zborurilor companiilor aeriene din 36 de ţări ca răspuns la închiderea spaţiului aerian din numeroase state pentru avioanele ruseşti, după invazia lansată de Moscova în Ucraina, informează AFP.

'Ca răspuns la interzicerea de către statele membre a zborurilor avioanelor civile exploatate de transportatori aerieni ruşi şi/sau înregistraţi în Rusia, a fost introdusă o restricţie de zboruri ale transportatorilor aerieni din 36 de state', a anunţat într-un comunicat agenţia rusă de transport aerian Rosaviatsia.

Printre statele vizate se numără toate ţările din UE, Marea Britanie şi Canada. Conform Rosaviatsia, zborurile companiilor aeriene din aceste ţări pot fi făcute în continuare, cu condiţia să obţină un 'permis special' oferit de autorităţile ruse. Duminică, Uniunea Europeană şi alte ţări, printre care Canada, au anunţat închiderea spaţiului lor aerian pentru toate avioanele ruseşti.

UPDATE: Grănicerii ucraineni care au apărat Insula Şerpilor sunt vii şi se află în captivitatea ruşilor (marina ucraineană)

UPDATE: Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a fost nevoit să îşi anuleze deplasarea la sediul Naţiunilor Unite din oraşul elveţian Geneva, din cauza interdicţiilor de survol impuse avioanelor ruse.

UPDATE: SUA evacuează ambasada din Minsk, Belarus, conform Digi24. Acolo, în aceste momente, au loc negocierile Rusia- Ucraina. În același timp, circulă zvonuri conform cărora Belarus ar urma să se implice cu soldați în invazia Ucrainei, adică să susțină activ Rusia. 

UPDATE: Se pare că zone rezidențiale din Harkov ar fi fost atacate, ar fi zeci de morți și sute de răniți. Oamenii abia ieșiseră din buncăre. Este al doilea oraș ca dimensiune din Ucraina. Totul se întâmplă în timp ce au demarat negocierile Ucraina - Rusia. 

Au început negocierile Rusia - Ucraina. VEZI AICI

Zelenski, către soldații ruși: Salvați-vă viețile și plecați

UPDATE: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, luni, un nou mesaj. El a spus că în ultimele 4 zile au fost uciși 16 copii și au fost răniți alți 45, din cauza invaziei ruse în țara sa. Zelenski a făcut apel și la soldații ruși: ”Salvați-vă viețile și plecați”, scrie Mediafax. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că 16 copii au fost uciși și 45 au fost răniți în ultimele patru zile, potrivit Sky News.

Zelensky a susținut că 4.500 de soldați ruși au fost uciși până acum.

Cine formează delegația Ucrainei, care negociază cu Rusia

UPDATE: Delegația ucraineană este în Belarus, unde, în jurul orei 11 (ora României), vor începe negocierile cu delegația din Rusia.

Delegația ucraineană este formată din David Arakhamia - președintele fracțiunii Servitorul Poporului, Oleksiy Reznikov - ministrul Apărării din Ucraina, Mihail Podolyak - consilier șef al biroului președintelui, Andriy Kostin - prim-adjunctul șefului delegației ucrainene la Grupul de contact trilateral, Rustem Umerov - ajunctul Poporului și Mykola Tochitsky - viceministrul Afacerilor Externe al Ucrainei.

Negocierile care au loc în apropierea graniței dintre Ucraina și Belarus vor începe luni, în jurul orei 11, ora României, potrivit Agenției de stat ruse, TASS, citată de CNN, conform Mediafax. 

Cetățenii letoni, liberi să lupte pentru Ucraina

UPDATE: Parlamentul Letoniei a votat luni în unanimitate pentru a le permite cetăţenilor letoni să lupte în Ucraina, dacă doresc, a anunţat legislativul leton într-un comunicat, informează Reuters.

”Cetăţenii noştri care vor să sprijine Ucraina şi voluntarii care ajută acolo pentru a apăra independenţa Ucrainei şi securitatea noastră comună trebuie să poate face acest lucru” dacă doresc, a spus Juris Rancanis, preşedintele comisiei parlamentare pentru apărare, afaceri interne şi prevenirea corupţiei, care a elaborat legea.

Rusia ar fi interesată de un acord

UPDATE: Rusia este interesată să ajungă la un acord care să fie în interesul ambelor părţi la negocierile cu Ucraina, a declarat luni negociatorul rus Vladimir Medinski, în timp ce oficiali se pregătesc să se întâlnească la frontiera ucraineano-belarusă, transmite Reuters.

Medinski a adăugat că este de aşteptat ca negocierile să înceapă la ora locală 12:00 (09:00 GMT).

Separatiștii din Doneţk suspendă mobilizarea militară

UPDATE: Liderii separatişti ai regiunii Doneţk, din estul Ucrainei, au anunţat luni că suspendă mobilizarea militară, informează DPA.

”A fost ocupat numărul de zone dorit”, a declarat liderul autoproclamatei ”Republici Populare Doneţk”, Denis Puşilin, la postul public de televiziune rus, conform Agerpres. 

Acesta a fost obiectivul apelului la luptă, a precizat el, potrivit căruia, cu sprijinul forţelor ruse, în ultimele zile insurgenţii din Doneţk şi Lugansk au cucerit teritorii controlate de armata ucraineană.

Peste 70.000 de ucraineni au intrat în România

UPDATE: Peste 70.000 de cetățeni ucraineni au intrat în România din 24 februarie până în prezent, a anunțat luni Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Conform acestuia, în ultimele 24 de ore au intrat în țară 16.248 de persoane din Ucraina, din care 10.566 sunt cetățeni ucraineni, iar din Republica Moldova au intrat în România 21.000 de persoane, din care 10.758 sunt ucraineni.

Duminică, 225 de cetățeni ucraineni au făcut solicitări de azil în România, numărul total al celor care au cerut protecția autorităților române ajungând astfel la 373.

În total, în perioada 24 februarie-28 februarie, ora 6.00, prin toate punctele de trecere a frontierei au intrat în țară 70.803 cetățeni ucraineni și au ieșit 37.490 de cetățeni ucraineni.

”Sunt așadar în acest moment în România peste 33.000 de cetățeni ucraineni”, a spus Dan Cărbunaru.

Mercenarii ruși din Kiev l-ar căuta pe Zelensky pentru a-l asasina

UPDATE: Peste 400 de mercenari ruși acționează în Kiev cu ordine de la Kremlin pentru a-l asasina pe președintele Volodimir Zelensky și guvernul său și pentru a pregăti terenul astfel încât Moscova să preia controlul, a aflat The Times, conform Mediafax. 

Potrivit The Times, peste 400 de mercenari ruși acționează în Kiev cu ordine de la Kremlin pentru a-l asasina pe președintele Zelensky și guvernul său și pentru a pregăti terenul astfel încât Moscova să preia controlul.

Grupul Wagner, o miliție privată condusă de unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Putin și care funcționează ca o filială a statului, ar fi adus mercenari din Africa în urmă cu cinci săptămâni, misiunea fiind aceea de a decapita guvernul lui Zelensky în schimbul unei sume de bani considerabile.

Informații despre misiunea lor au ajuns la guvernul ucrainean sâmbătă dimineața și câteva ore mai târziu, Kievul a decretat o stare de asediu „dură” de 36 de ore pentru a căuta sabotorii ruși în oraș.

De asemenea, a fost emisă avertizarea către civilii că vor fi considerați ”agenți ai Kremlinului” și că riscă să fie uciși în cazul în care ies în afara orașului.

Banca Centrală a Rusiei majorează rata de referință de la 9,5% la 20%

UPDATE: Banca centrală a Rusiei a majorat rata de referință de la 9,5 la 20% în încercarea de a opri prăbușirea rublei. De asemenea, a fost și majorat și cursul de schimb.

Banca centrală a Rusiei a majorat brusc dobânda sa cheie într-o încercare disperată de a susține rubla, scrie luni Sky News.

Majorarea s-a realizat și pentru a preveni fuga băncilor, în contextul sancțiunilor occidentale impuse din cauza războiului rusesc din Ucraina.

Astfel, Banca centrală a Rusiei a majorat rata de referință de la 9,5% la 20%.

De asemenea, Rusia a majorat și cursul de schimb, din același motiv, de încercare de a opri prăbușirea rublei.

UPDATE: Arhiepiscopia Tomisului oferă, începând de azi, 27 februarie, 150 de locuri de cazare pentru refugiații din Ucraina.

Detalii de contact se pot obține de la Departamentul Social-Misionar al Arhiepiscopiei Tomisului, preot consilier Jean Ion (tel. 0722826177).

UPDATE: Banca Centrală a Rusiei a făcut apel la calm, pe fondul temerilor că noile sancţiuni financiare vor duce la retrageri masive din bancomate şi din depozitele bancare, transmite BBC, conform Agerpres. 

Instituţia, care are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari, a dat asigurări că "are instrumentele şi resursele necesare pentru a menţine stabilitatea financiară şi a asigura continuitatea operaţională a sectorului financiar".

UPDATE: Ofensiva rusă împotriva capitalei ucrainene Kiev continuă la primele ore ale zilei de luni, a anunţat armata Ucrainei, informează dpa.

În nordul Kievului, armata rusă a încercat să construiască un pod din pontoane pentru a traversa râul Irpin, a scris Statul Major al armatei ucrainene pe Facebook. De asemenea, a existat o altă tentativă eşuată a ruşilor de a cuceri oraşul Irpin, în imediata vecinătate a Kievului, scrie Agerpres. 

Agenţia de presă rusă Interfax a informat că trupele ruseşti au avansat dinspre oraşul Herson din sudul Ucrainei spre Mikolaiv.

De asemenea, serviciul pentru comunicaţii de stat al Ucrainei a informat într-o postare pe Telegram că o rachetă a lovit o locuinţă în oraşul ucrainean Cernigov de lângă frontiera cu Belarus.

Detalii are evoluţiilor militare nu au putut fi verificate din surse independente, menţionează dpa.

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a raportat că 352 de civili au fost ucişi, printre care 14 copii, de când Rusia şi-a început atacul, joia trecută, la primele ore ale dimineţii. Alte 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii, au fost răniţi duminică noaptea, potrivit cifrelor ministerului.

Potrivit armatei ucrainene, pierderile Rusiei se cifrează acum la circa 4.500 de militari şi au fost distruse elicoptere, tancuri şi alte vehicule militare ruse.

Rusia a recunoscut că a înregistrat pierderi printre soldaţii săi în timpul luptelor din Ucraina, însă nu a prezentat cifre.

Negocieri de pace urmează să aibă loc luni între Moscova şi Kiev, la frontiera cu Belarus.

Au existat speculaţii că Belarus s-ar putea implica oficial în război, de partea rusă, în condiţiile în care agenţia de presă UNIAN a raportat, citând organizaţia nonguvernamentală Bysol, că paraşutişti belaruşi au primit ordine să aterizeze în Ucraina.

Puterile occidentale au răspuns cu înăsprirea sancţiunilor, iar preşedintele american Joe Biden urmează să discute luni la telefon cu aliaţii şi partenerii săi asupra ultimelor evoluţii ale crizei.

UPDATE: Președintele SUA Joe Biden va avea astăzi consultări cu aliații despre situația din Ucraina și despre răspunsul lor coordonat.

Duminică, secretarul de stat american Antony Blinken și omologii săi din G7 au subliniat ”răspunsul unificat la invazia Rusiei”, în cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

UPDATE: Controlul orașului Berdyansk a fost preluat de Armata Rusă. Primarul Oleksandr Svidlo a făcut anunțul. El a susținut că au fost întrebați dacă el și administrația sa își continuă activitatea în post, dar au refuzat. Berdyansk este un oraș portuar mic de 100.000 de oameni, dar reprezintă un hub pentru exporturile de cărbune, cereale, ulei de semințe de floarea soarelui, fier și alte mărfuri. 

UPDATE 22: Comandantul forţelor de apărare din Kiev, Alexander Syrsky, a declarat că "situaţia este sub control" în capitala Ucrainei. 

"Toate încercările Federaţiei Ruse de a ocupa capitala au eşuat. Convoaiele cu echipament rusesc au fost distruse. Inamicul a suferit multe pierderi. Trupele ruseşti sunt demoralizate şi epuizate", a transmis acesta. "Am arătat că ştim cum să ne apărăm casa de oaspeţi neinvitaţi", a mai spus, citat de CNBC

UPDATE 21: Bloomberg informează că Banca Centrală a Rusiei a anunţat brokerii imobiliari să sisteze orice tranzacţie cu persoane care nu au cetăţenie rusă. 

De asemenea, pieţele valutare se vor deschide la ora 10:00 dimineaţa în Rusia, cu trei ore întârziere luni, 28 februarie. 

UPDATE 20: Casa Albă a anunţat că preşedintele Joe Biden va organiza luni o conferinţă telefonică cu aliaţii şi partenerii SUA pentru a discuta despre evoluţiile atacului rus în Ucraina şi pentru a coordona un răspuns unit, transmite AFP.

Comunicatul nu menţionează identitatea participanţilor la aceste discuţii care vor avea loc în ziua în care Adunarea Generală a ONU va începe dezbaterea unei rezoluţii de condamnare a invadării Ucrainei de către Rusia. 

UPDATE 19: Explozii au fost auzite luni dimineaţa în capitala ucraineană Kiev şi în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a anunţat serviciul de stat pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiilor, transmite Reuters.

În Kiev a fost linişte timp de câteva ore înaintea acestor explozii, a anunţat sursa ucraineană citată, într-o scurtă comunicare pe Telegram, scrie Agerpres. 

UPDATE 18:   Trupele ruse şi-au oprit înaintarea spre centrul capitalei Kiev dinspre nord-vest, transmite dpa. Armata ucraineană respinge atacurile terestre şi aeriene, a declarat consilierul şefului administraţiei prezidenţiale, Oleksii Arestovici, într-un briefing care a avut loc duminică seara. El a informat că au fost trase trei rachete spre Kiev. Nu a fost posibilă verificarea independentă a acestor informaţii. Arestovici a mai spus că armata rusă a încercat să avanseze spre centrul oraşului Harkov din estul Ucrainei şi că 11 nave ruseşti se află în largul coastei oraşului port Odesa. El a adăugat că nu sunt probleme în oraşul Mariupol din sudul Ucrainei, dar Berdiansk a fost cucerit de ruşi, oraş în care nu se află forţe armate ucrainene. Arestovici a spus că peste 100.000 de rezervişti s-au alăturat armatei ucrainene în acest sfârşit de săptămână, precizează Agerpres.

UPDATE 17: Rubla rusească a scăzut duminică cu aproape 20%, coborând la un nou minim record faţă de dolarul american, potrivit BBC. Scăderea valorii rublei vine după ce naţiunile occidentale au anunţat un set sever de sancţiuni economice în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

UPDATE 16:  Banca Centrală Europeană (BCE) a constatat luni 'falimentul sau falimentul probabil' al filialei europene a băncii ruseşti Sberbank, printre cele mai mari din Rusia, ca urmare a retragerilor 'semnificative' de depozite din cauza conflictului din Ucraina şi a sancţiunilor impuse de ţările occidentale, informează AFP. Sberbank Europe AG, cu sediul în Austria, şi filialele sale din Croaţia şi Slovenia au 'experimentat retrageri semnificative de depozite din cauza impactului tensiunilor geopolitice asupra reputaţiei lor', explică supraveghetorul bancar al BCE într-un comunicat de presă, spunând că 'în în viitorul apropiat, banca s-ar putea să nu îşi poată plăti datoriile sau alte angajamente la scadenţă', precizează Agerpres.

UPDATE 15:  Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat duminică în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, transmite dpa. 'Într-adevăr, de-a lungul timpului, au ţinut de noi. Sunt de-ai noştri şi dorim ca ei să intre' în Uniunea Europeană, a declarat von der Leyen unui reporter Euronews, întrebată despre aderarea Kievului. Preşedinta Comisiei Europene a mai subliniat că există deja mai multe domenii de cooperare între Uniunea Europeană şi Ucraina. Sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat pentru o decizie în această privinţă. 'Este un moment crucial să închidem odată pentru totdeauna discuţia de lungă durată şi să decidem cu privire la apartenenţa Ucrainei la #UE', a postat preşedintele Zelenski pe Twitter. 'Discutat cu (preşedintele Consiliului European Charles Michel) despre asistenţă suplimentară eficace şi lupta eroică a ucrainenilor pentru viitorul lor liber'.

UPDATE 14: Guvernul canadian a anunţat duminică expedierea către armata ucraineană de echipamente militare de protecţie, precum căşti şi veste antiglonţ, dar a exclus din nou orice desfăşurare de trupe, transmite AFP. Soldaţii ucraineni 'au nevoie de căşti, veste antiglonţ, măşti de gaz şi echipamente care să asigure vizibilitate pe timp de noapte', a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ministrul canadian de externe Melanie Joly. Ottawa va furniza armatei ucrainene echipament militar de protecţie în valoare de 25 de milioane de dolari canadieni (17,6 milioane de euro), a spus Joly, care a precizat că a primit o cererea direct din partea vicepremierului ucrainean Olha Stefanishina. 'Vreau să fiu foarte clară: intenţionăm să facem mai mult', a insistat şefa diplomaţiei canadiene, la câteva ore după ce guvernul său a închis spaţiul aerian pentru aeronavele ruseşti. Acest material va fi trimis rapid armatei ucrainene prin intermediul Poloniei, a indicat ministrul canadian al apărării, Anita Anand, potrivit Agerpres.

UPDATE 13: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a comunicat duminică premierului britanic Boris Johnson, într-o convorbire telefonică, că următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina, informează Reuters, care citează un purtător de cuvânt din Downing Street. Premierul Boris Johnson a spus că Regatul Unit şi aliaţii săi vor face tot posibilul pentru a garanta că ajutorul defensiv va ajunge în Ucraina, se arată în comunicatul purtătorului britanic de cuvânt.

UPDATE 12: Negocierile dintre Rusia şi Ucraina vor începe luni dimineaţa devreme la graniţa dintre Ucraina şi Belarus, potrivit informaţiilor furnizate de surse din ambele ţări, citate de presa rusă şi ucraineană, transmite EFE.

'Nu este o amânare, întâlnirea va avea loc dimineaţă din cauza unei probleme logistice de partea ucraineană', a spus o sursă citată de agenţia rusă de presă TASS. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, a declarat duminică pentru portalul nv.ua că din cauza măsurilor logistice complexe şi a necesităţii de a garanta siguranţa delegaţiei ucrainene va mai dura câteva ore pentru ca aceasta să ajungă la locul întâlnirii. Ambele tari au anunţat duminică că vor negocia în Belarus, un aliat ferm al Moscovei.

Ucraina a informat că va face acest lucru necondiţionat la punctul de control Aleksandrovka (Belarus)-Vilcea (Ucraina), iar Minskul va fi responsabil pentru siguranţa delegaţiei ucrainene. Preşedintele Ucrainei a explicat că a fost de acord cu această întâlnire 'pentru ca ulterior niciun cetăţean al Ucrainei să nu aibă nici cea mai mică îndoială că eu, în calitate de preşedinte, nu am încercat să opresc războiul când totuşi exista o şansă, fie ea şi mică'.

Anterior, Kievul a refuzat să se întâlnească cu delegaţia rusă la Minsk din cauza implicării Belarusului în războiul împotriva Ucrainei. 'Am putea vorbi la Minsk dacă nu ar exista acţiuni agresive de pe teritoriul său, dar acum spunem nu Minskului. Alte oraşe pot găzdui (negocierile)' şi-a explicat Zelenski decizia. 

UPDATE 11: Ambasadorul Statelor Unite la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat: ”Consiliul de Securitate al ONU a făcut un pas important în a trage Rusia la răspundere pentru invadarea Ucrainei”.

Thomas-Greenfield a declarat că președintele Vladimir Putin a pus forțele nucleare ale Rusiei în alertă maximă duminică dimineață, „chiar dacă invadează o țară fără arme nucleare și nu se află nici sub amenințare din partea NATO, o alianță defensivă care nu va lupta în Ucraina”.

UPDATE 10: Consiliul Uniunii Europene a decis, duminică seară, excluderea anumitor bănci ruse din sistemul internaţional de tranzacţii interbancare "Swift", anunţă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

”În conformitate cu acordurile pe care preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, deja le anticipa ieri după colaborarea cu membrii Grupului G7, adoptăm un set de măsuri pe care Consiliul le-a aprobat, cu unele întrebări referitoare la scop, dar cu susţinere deplină asupra acestor măsuri, care afectează în mod real şi concret pieţele financiare ruse. Excludem un anumit număr de bănci ruse din Swift (...). Fusese deja discutat acest lucru în Consiliul Uniunii Europene alaltăieri, iar atunci nu s-a întrunit consensul necesar, dar noi am continuat imediat activităţile, deoarece, aşa cum am spus, sunt pe masă toate opţiunile.

Am continuat cu acest plan, prin colaborare cu partenerii, întrucât această măsură trebuie luată în coordonare cu alte ţări, este dificil să luăm o astfel de măsură singuri, şi am ajuns la un acord pentru a exclude anumite bănci ruse din sistemul Swift şi pentru a impune măsuri restrictive care vor paraliza activele Băncii Centrale a Rusiei", a afirmat duminică seară Josep Borrell Fontelles, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS) şi vizualizat de Mediafax.

UPDATE 9: Peste 4.000 de trupe ale armatei americane care au fost dislocate temporar în Europa vor avea acum prelungirea serviciului - probabil pentru câteva săptămâni - ca parte a efortului SUA de a-i liniști pe aliații est-europeni în timpul crizei actuale din Ucraina.

„Nu vreau să speculez cu privire la cât timp vor sta acolo, dar să fiți siguri că vor sta atâta timp cât va fi necesar”, a declarat John Tomassi, purtătorul de cuvânt al Armatei în Europa, pentru CNN.

UPDATE 8: Moment dificil pentru armata Ucrainei! Armata ucraineană tocmai a dat o actualizare despre luptele de duminică.

Pe Facebook, personalul general al forțelor armate ucrainene a descris noaptea de duminică drept „o perioadă dificilă” pentru armată, spunând că trupele ruse „continuă să bombardeze în aproape toate direcțiile”.

Ultimele rapoarte sugerează că trupele ruse au luat Berdiansk, un port sudic, dar mai devreme, Ucraina a declarat că a respins un atac asupra celui de-al doilea oraș ca mărime al țării, Harkiv.

UPDATE 7: Regatul Unit va oferi un ajutor umanitar suplimentar de 53 de milioane de dolari (40 de milioane de lire sterline) Ucrainei pe fondul invaziei ruse a țării, potrivit biroului primului ministru britanic.

Ajutorul suplimentar a fost acordat în urma discuției premierului Boris Johnson cu omologul său ucrainean, președintele Volodymyr Zelensky, și a întâlnirilor cu liderii comunității ucrainene de la Londra în weekend.

UPDATE 6: Statele Unite au îndemnat, duminică seară, cetăţenii americani să părăsească Rusia, în contextul perturbărilor din transporturile aeriene generate de sancţiunile aplicate de numeroase state şi de Uniunea Europeană ca reacţie la intervenţia militară rusă în Ucraina.

"Din ce în ce mai multe companii aeriene anulează cursele spre şi din Rusia, iar numeroase ţări au dispus închiderea spaţiului aerian companiilor ruse. Cetăţenii americani trebuie să analizeze posibilitatea plecării imediate din Rusia, prin opţiunile comerciale încă disponibile", anunţă Ambasada SUA din Moscova, potrivit unui comunicat vizualizat de Mediafax.

Reprezentanţa diplomatică americană aminteşte că alerta stabilită de reprezentanţii Departamentului de Stat de la Washington este la "Nivelul 4: călătoriile nu sunt recomandate".

Cetăţenii americani din Rusia sunt sfătuiţi să le transmită persoanelor apropiate situaţia lor, să fie vigilenţi şi în alertă, să îşi revizuiască planurile personale de securitate şi să aibă opţiuni pentru situaţii de urgenţă fără a se baza pe asistenţa agenţiilor guvernamentale americane. Pentru situaţii extrem de urgente, cetăţenii americani sunt sfătuiţi să ia legătura cu Ambasada SUA din Moscova.

UPDATE 5: Ministerul ucrainean al sănătăţii a anunţat duminică că 352 de civili, dintre care 14 copii, au fost ucişi de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters.

Ministerul de la Kiev a mai informat, de asemenea, că au fost rănite 1.684 de persoane, dintre care 116 copii. Potrivit informaţiilor furnizate, tot duminică, de comisarul parlamentului pentru drepturile omului Ludmila Denisova, cel puţin 210 civili au fost ucişi şi 1.110 au fost răniţi de la începerea războiului, conform dpa. Liudmila Denisova a declarat pentru agenţia Ukrinform că într-unul din incidente a fost atacat un spital de copii, iar într-un altul s-a tras într-o maşină care circula în Kiev şi în care se afla o familie cu un copil, toţi pierzându-şi viaţa.

UPDATE 4: În cadrul programului său din această seară, prezentatorul televiziunii de stat ruse Dmitri Kiselyov a susținut un monolog în care a pus întrebarea: „de ce avem nevoie de o lume dacă Rusia nu este în ea?”

El a vorbit despre anunțul președintelui Putin astăzi că pune forțele nucleare ale Rusiei în alertă maximă.

„Suntem capabili să lansăm 500 de focoase nucleare, ceea ce garantează distrugerea Statelor Unite și a tuturor țărilor NATO”, a spus el în emisiunea Vesti Nedeli.

„Asta conform principiului „de ce avem nevoie de o lume dacă Rusia nu este în ea?”

„În total, capacitatea nucleară a Rusiei este cea mai puternică din lume”, a spus el, citat de CNN.

UPDATE 3: Compania rusă Aeroflot îşi suspendă de luni toate zborurile spre Europa

Compania aeriană Aeroflot a anunţat că va suspenda de luni toate zborurile către Europa, în urma deciziei UE de a închide întreg spaţiul său aerian tuturor avioanelor ruseşti, transmite duminică AFP.

'Ca urmare a restricţiilor privind spaţiul aerian instituite de autorităţile europene, Aeroflot îşi suspendă din 28 februarie 2022 şi până la o nouă notificare zborurile către toate destinaţiile europene', se arată într-un comunicat al companiei ruseşti, emis duminică seara. Uniunea Europeană a anunţat duminică că îşi va închide spaţiul aerian pentru companiile aeriene ruseşti ca măsură de sancţionare a invadării Ucrainei de către Rusia, măsură adoptată de Canada şi de mai multe ţările europene care nu fac parte din UE. Din cauza închiderii spaţiului aerian de către aceste ţări, puse deja în aplicare sau anunţate, traficul aerian rus se confruntă cu o zonă foarte mare de excludere a zborurilor, care obligă avioanele sale la ocoluri foarte mari.

În replică, Rusia a început să interzică survolarea teritoriului său pentru avioane aparţinând unor ţări europene care au anunţat astfel de decizii în ultimele zile, precum Regatul Unit, Letonia, Lituania, Estonia, Slovenia, Bulgaria, Polonia şi Cehia.

UPDATE 2: Elveţia ar putea decide luni să îngheţe activele ruseşti, a sugerat duminică preşedintele Ignazio Cassis, în faţa presiunii tot mai mari ca această ţară, un hub al comerţului cu hidrocarburi ruseşti şi centru financiar popular în rândul oligarhilor ruşi, să adopte sancţiuni puternice, transmite AFP.

'Foarte probabil Consiliul Federal va decide în această direcţie mâine (luni)' în cadrul unei şedinţe extraordinare, a declarat preşedintele Cassis pentru postul public RTS, întrebat dacă Elveţia va îngheţa activele ruseşti în valoare de miliardele pe care le găzduieşte. 'Dar nu pot anticipa decizii care nu au fost încă luate', a adăugat el, precizând că decizia 'va ţine cont şi de neutralitatea Elveţiei'. La Bruxelles, unul din cei şapte membri ai guvernului federal, Karin Keller-Sutter, care deţine portofoliul justiţiei şi al poliţiei, a declarat că, personal, susţine 'o consolidare a măsurilor faţă de Rusia' şi a precizat că administraţia pregăteşte măsuri, subliniind totodată că va rămâne la latitudinea Consiliului Federal să decidă. Acesta din urmă este supus unei presiuni puternice pentru a lua măsuri dure în lumina a ceea ce au decis marile puteri occidentale. Presiunea vine în primul rând din stradă, unde sâmbătă au ieşit, la Berna, între 10.000 şi 20.000 de manifestanţi, alături de alte câteva mii în alte mari oraşe ale ţării, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, dar şi pentru a cere Consiliului Federal să facă mai mult.

Ambasadorul Ucrainei în Elveţia, Artem Ribcenko, a solicitat într-un interviu acordat Sonntags Zeitung îngheţarea activelor membrilor guvernului rus. Potrivit statisticilor Băncii Reglementelor Internaţionale, pasivele băncilor elveţiene faţă de clienţii ruşi erau de 23 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2021, dintre care 21,4 miliarde de dolari sub formă de depozite. Totodată, oligarhii ruşi au participaţii la capitalul unor companii elveţiene importante. În plus, 80% din tranzacţiile cu petrol şi gaze ruseşti se realizează în Elveţia, potrivit estimărilor citate de presa elveţiană.

UPDATE 1: Boris Johnson spune că Vladimir Putin pune forțele de descurajare nucleară ale Rusiei în stare de alertă maximă pentru a distrage atenție de la realitatea a ceea ce se întâmplă în Ucraina”.

Prim-ministrul Marii Britanii i-a lăudat pe ucraineni pentru că „au ripostat... cu mai multă rezistență decât se așteptase Kremlinul”.

„Ceea ce se întâmplă pe continentul european este o catastrofă absolută”, a spus el.

Johnson a pus la îndoială posibilele negocieri între delegațiile ruse și ucrainene pentru a încerca să rezolve criza.

Președintele Volodimir Zelenski a fost de acord că cele două părți se pot întâlni la granița dintre Ucraina și Belarus, respingând inițial o ofertă de discuții în Belarus.

Dar Johnson a spus că nu a văzut nimic care să sugereze că Putin a fost sincer în oferta sa.

----

Știrea inițială:

Imagini din satelit realizate duminică au arătat o mare desfăşurare de forţe terestre ruseşti, inclusiv tancuri, care se deplasează în direcţia capitalei ucrainene Kiev.

Imaginile publicate de Maxar Technologies au arătat o desfăşurare compusă din sute de vehicule militare şi care se întinde pe o colonaă de peste 5 km, a precizat Maxar.

Transportul era situat la nord-est de oraşul ucrainean Ivankiv şi conţinea combustibil, logistică şi vehicule blindate, inclusiv tancuri, vehicule de luptă de infanterie şi artilerie autopropulsată, a precizat compania privată americană.

Imaginile din satelit au arătat, de asemenea, pagubele provocate de recentele lovituri aeriene asupra aeroportului Antonov din Hostomel, precum şi lupte grele în interiorul şi în apropierea aeroportului.

Maxar a urmărit acumularea forţelor ruseşti timp de săptămâni, conform Mediafax.

Bilanţul atacurilor armatei ruse a ajuns la 352 de morţi şi peste 1.600 de răniţi în Ucraina, au anunţat duminică seară autorităţile de la Kiev, în timp ce Moscova a recunoscut duminică, pentru prima dată, că a pierdut militari în confruntări.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel