A 8-a zi de conflict în Ucraina a adus o nouă rundă de negocieri între oficialii ucraineni și cei ruși, fără succes.
UPDATE 23 Forţele aeriene britanice monitorizează nave de război ruseşti în Marea Mediterană
O aeronavă de patrulare a forţelor aeriene regale britanice a monitorizat deplasarea mai multor nave de război ruseşti în Marea Mediterană, pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia, informează PA Media/dpa.
UPDATE 23 SUA și Rusia au stabilit un canal de comunicații prin care cele două părți se pot notifica reciproc pentru a evita orice incidente în Ucraina, scrie CNN. Vezi detalii aici!
UPDATE 22:37 Arabia Saudită se oferă să medieze negocierile dintre Rusia și Ucraina. Vezi știrea aici!
UPDATE 22 Discuţie telefonică a ministrului Aurescu cu omologul israelian, în contextul conflictului armat din Ucraina
UPDATE 21:52 Războiul din Ucraina va dura probabil mult timp, afirmă preşedintele german
UPDATE 21:45 UE pregăteşte un plan de contingenţă în eventualitatea unui atac al Rusiei asupra centralelor nucleare ucrainene
UPDATE 21:34 Biden şi aliaţii din Pacific discută despre Ucraina, dar fără o condamnare comună a Moscovei
UPDATE 21:30 Argentina îşi transferă în România ambasada de la Kiev şi îşi întăreşte sediul din Polonia
UPDATE 21:11 Slovacia măreşte ajutorul militar pentru Ucraina
UPDATE 20:40 SUA: Biden cere 32 miliarde de dolari pentru Ucraina şi împotriva COVID
UPDATE 20:15 Ambasadorul UE la Moscova: Utilizarea tactică a armelor nucleare este discutată în Rusia
UPDATE 20:05 Ucraina şi Rusia au convenit crearea de coridoare umanitare şi o încetare temporară a focului
A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurată joi s-a încheiat cu un acord pentru o încetare temporară a focului pentru raţiuni umanitare, a anunţat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, potrivit Reuters şi EFE. Spre marele nostru regret, nu am obţinut rezultatele pe care mizam, a scris acesta pe Telegram.
Totuşi, a adăugat el, părţile au ajuns la o înţelegere asupra creării comune de coridoare umanitare, cu o încetare temporară a focului, scrie Agerpres.
UPDATE 20 Putin acuză Ucraina că foloseşte civilii ca scuturi umane şi susţine că ofensiva rusă decurge conform planului
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi neonaziştii ucraineni că folosesc populaţia ca scuturi umane în faţa ofensivei Rusiei, dar a susţinut că aceasta se desfăşoară conform planului, relatează agenţiile AFP şi EFE. Vezi știrea aici!
UPDATE 19:55 Aproximativ 90% din trupele ruse de la graniţă se află acum în Ucraina, potrivit Washingtonului
UPDATE 19:48 SUA le vor impune noi sancţiuni oligarhilor ruşi
UPDATE 19:41 Şeful spionajului extern al Rusiei spune că Războiul Rece cu Occidentul a devenit fierbinte
UPDATE 19:38 Putin acuză Ucraina că foloseşte civilii ca scuturi umane şi susţine că ofensiva rusă decurge conform planului
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi neonaziştii ucraineni că folosesc populaţia ca scuturi umane în faţa ofensivei Rusiei, dar a susţinut că aceasta se desfăşoară conform planului, relatează agenţiile AFP şi EFE.
Participând la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, Putin a apreciat că soldaţii ruşi dau dovadă de eroism în ofensiva împotriva Ucrainei şi a susţinut că forţele ucrainene împiedică civilii să utilizeze coridoarele umanitare create de armata rusă.
UPDATE 19:33 Acord UE pentru acordarea unei 'protecţii temporare' refugiaţilor
UPDATE 19:23 S-au terminat negocierile, va urma a treia rundă.
Miniştrii de interne ai statelor Uniunii Europene, reuniţi joi la Bruxelles, s-au pus de acord pentru acordarea unei 'protecţii temporare' în UE refugiaţilor care 'fug de războiul' din Ucraina, au anunţat Comisia Europeană şi preşedinţia franceză în exerciţiu a Consiliului UE, transmite AFP.
UPDATE 19:22 Program prelungit pentru cele două linii telefonice gratuite puse la dispoziţia refugiaţilor
UPDATE 19:12 Site-urile Lukoil au fost blocate, după ce compania rusă a cerut încheierea războiului
UPDATE 18:58 Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană
UPDATE 18:55 O coloană de vehicule blindate ruseşti a intrat în Energodar, lupte lângă o baricadă (primarul)
O coloană de aproximativ 100 de vehicule blindate ruseşti a intrat în Energodar, în sud-estul Ucrainei, iar locuitorii încearcă să opună rezistenţă forţelor ruse, în timp ce lângă o baricadă ridicată în oraş se duc lupte, a anunţat joi după-amiază pe Telegram edilul Dmitri Orlov, conform agenţiei oficiale de presă ucrainene Ukrinform.
UPDATE 18:45 Josep Borrell: Criza migranţilor din Ucraina, mai mare decât de cea a migranţilor din Siria
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat, joi, la Iaşi, că migraţia ucraineană este similară celei din Siria sau chiar mai mare, motiv pentru care a lansat un nou apel al comunităţii internaţionale la încetarea imediată a războiului din Ucraina.
UPDATE 18:32 Canada impune taxe de import de 35% pentru produsele din Rusia şi Belarus
UPDATE 18:12 Rusia îi avertizează pe combatanţii străini din Ucraina că nu vor avea statut de prizonieri de război şi vor fi judecaţi
Moscova i-a avertizat pe străinii care intenţionează să lupte împotriva forţelor ruse în Ucraina că nu vor avea statut de prizonieri de război şi vor fi aduşi în faţa justiţiei sub acuzaţii penale dacă sunt capturaţi, relatează joi agenţiile DPA şi TASS.
UPDATE 18:10 Dacă Ucraina cade, Rusia va ataca ţările baltice şi Europa de Est, susţine Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi statelor occidentale să sporească sprijinul militar pentru ţara sa, susţinând că dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia aceasta din urmă va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge până la Zidul Berlinului, relatează AFP.
UPDATE 17:44 Liga Europeană de Nataţie îi suspendă 'până la noi ordine' pe sportivii din Rusia şi Belarus
UPDATE 17:33 Iahtul oligarhului rus Igor Setchin, sechestrat de autorităţile franceze pe Coasta de Azur
UPDATE 17:22 Rusia a întrerupt transportul de gaz către Polonia și Germania prin conducta Yamal. Vezi știrea aici!
UPDATE 17:11 Putin i-a transmis lui Macron că îşi va continua 'fără compromisuri' lupta împotriva 'naţionaliştilor care comit crime de război' în Ucraina Vezi știrea aici!
Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat joi intenţia de a-şi continua 'fără compromisuri' ofensiva împotriva 'naţionaliştilor' în Ucraina, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său francez, Emmanuel Macron, potrivit Kremlinului, informează AFP.
'Rusia intenţionează să continue fără compromisuri lupta împotriva membrilor grupărilor naţionaliste care comit crime de război', i-a spus Putin lui Macron, conform comunicatului de presă al Kremlinului.
De cealaltă parte, Emmanuel Macron a apreciat că 'ceea ce este mai rău abia urmează' în Ucraina, după convorbirea cu Vladimir Putin, care şi-a exprimat 'foarte marea determinare' de a-şi continua ofensiva, al cărei scop este 'să preia controlul' întregii ţări, potrivit Palatului Elysee.
În cadrul acestei convorbiri, calificată drept 'deschisă' de către Kremlin, liderul rus a 'comentat amănunţit discursul pronunţat în ajun de către preşedintele francez cu privire la războiul din Ucraina, exprimându-şi dezacordul cu mai multe dintre tezele sale. În special în ceea ce priveşte declaraţia lui Emmanuel Macron care a calificat drept 'o minciună' faptul că Rusia luptă cu nazismul în Ucraina', potrivit Kremlinului.
UPDATE 17:10 Parlamentul de la Kiev a aprobat un proiect de lege care prevede confiscarea activelor deţinute de Rusia în Ucraina
UPDATE 17:05 Au început negocierile între oficialii ucraineni și cei ruși, scrie CNN.
'Am început discuţiile cu reprezentanţii Rusiei. Punctele cheie de pe agendă sunt o încetare imediată a focului, un armistiţiu şi culoare umanitare pentru evacuarea civililor din oraşele şi satele distruse sau bombardate constant ', a scris consilierul Mihailo Podoliak pe Twitter, postând o fotografie cu membrii celor două delegaţii la masa negocierilor
Start talking to Russian representatives. The key issues on the agenda:
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 3, 2022
1. Immediate ceasefire
2. Armistice
3. Humanitarian corridors for the evacuation of civilians from destroyed or constantly shelled villages/cities. pic.twitter.com/Pv0ISNjsod
UPDATE 16:58 Republica Moldova va înainta la rândul său cerere de aderare la UE, afirmă un înalt oficial european
Republica Moldova va aplica pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat joi un înalt oficial al UE, relatează DPA.
UPDATE 16:50 Georgia îşi oficializează cererea de aderare la Uniunea Europeană Vezi știrea aici!
UPDATE 16:45 Sancţiunile UE vor afecta gradual veniturile Rusiei din petrol (comisarul european pentru Energie)
Sancţiunile impuse de UE Rusiei pentru invadarea Ucrainei vor afecta gradual veniturile Mosocovei din petrol, chiar dacă nu vizează direct exporturile ruseşti de gaze şi petrol, a afirmat joi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmite Reuters.
UPDATE 16:25 'Nu este prea târziu să vă opriţi', mesajul ministrul britanic al apărării către Putin
UPDATE 16:16 Putin a criticat declaraţiile lui Macron
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-ar fi transmis omologului său din Franţa, Emmanuel Macron, că intenţionează să continue „fără compromis" ofensiva contra „naţionaliştilor" din Ucraina. Vezi știrea aici!
UPDATE 16:15 Parchetul rus califică drept 'extremiste' protestele împotriva invaziei Rusiei în Ucraina
UPDATE ora 16 Iahturi aparţinând unor oligarhi ruşi, imobilizate în porturi şi şantiere navale din Franţa şi Germania
UPDATE: Cargo-ul (vapor de marfă) eston Helt s-a scufundat joi în Marea Neagră, în largul portului ucrainean Odesa, după ce a fost lovit de o mină, anunță Daily Mail, conform g4media.
Vaporul fusese capturat de Marina Rusă și folosit ca ”scut ” de apărare în fața apărării anti-navă a armatei ucrainene. Statul Major al Armatei Ucraineni acuzase încă de miercuri Rusia de ”piraterie” pentru acest gest.
Patru membri ai echipajului ar fi murit în urma scufundării vasului.
UPDATE: Delegaţia ucraineană se deplasează spre oraşul Brest, în Belarus, unde se va derula noua rundă de negocieri cu oficiali ruşi pentru un eventual armistiţiu, în timp ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a discutat din nou cu omologii săi din Rusia şi Ucraina, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski.
"În drum spre negocierile cu Federaţia Rusă. Suntem deja în elicopter", a transmis, prin Twitter, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui Volodimir Zelenski. Alături de Mihailo Podoliak este deputatul David Arahamia, informează cotidianul Le Monde.
Delegaţia Rusiei este deja de miercuri seară în oraşul belarus Brest, situat în apropierea frontierei cu Polonia, unde se va derula noua rundă de negocieri, scrie Mediafax.
UPDATE: Rusia își schimbă strategia și trece la atacuri mai directe asupra orașelor ucrainene, a spus un oficial NATO, citat de CNN.
Rusia va adopta tactica atacurilor directe după ce încercarea de a captura orașele ucrainene prin încercuire, precum la Kiev, a stârnit numeroase frustrări, susține un oficial NATO.
”Vedem o schimbare de strategie în partea rusă... Sunt mai puțin concentrați pe înconjurarea orașelor și mai mult concentrați pe încercările directe... Bombardamentele grele sunt o urmare a acestei modificări”, a spus oficialul care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Înaintarea greoaie și pierderile grele suferite în primele zile ale invaziei au forțat această schimbare, a spus oficialul care a mai arătat că forțele ruse se confruntă cu probleme privind aprovizionarea.
”Este un întreg lanț de aprovizionare care nu funcționează. Vedem o strategie proastă, combinată cu pregătiri proaste și moral în scădere. Ei nu au mâncare, le lipsește combustibilul, au nevoie de piese de schimb”, a mai spus oficialul NATO, conform Mesiafax.
Rezistența ucraineană este în special responsabilă pentru problemele privind avansarea trupelor din Rusia. Totuși, oficialul NATO a avertizat că situația pe teren se poate schimba rapid. Ucrainenii vor obosi în timp ce Rusia are rezerve proaspete, susține oficialul care a adăugat că încă există posibilitatea ca armata din Belarus să intre în ofensivă.
”Ne distrug”
UPDATE: Consiliul orăşenesc din Mariupol a anunţat joi că armata rusă bombardează constant şi intenţionat infrastructuri civile de importanţă critică din acest oraş-port din sudul Ucrainei, lăsându-l fără apă, căldură sau electricitate şi împiedicându-l să aducă provizii sau să evacueze oameni, transmite Reuters.
"Ne distrug ca naţiune. Acesta este un genocid împotriva poporului ucrainean", a avertizat consiliul orăşenesc din Mariupol.
"Ne distrug proviziile de alimente, ne prind într-o blocadă, ca în vechiul Leningrad. Intenţionat, timp de şapte zile, au distrus infrastructura de importanţă vitală a oraşului. Nu avem electricitate, apă sau căldură", a anunţat consiliul orăşenesc într-o declaraţie.
Zelenski: "Nu avem nimic de pierdut în afara propriei noastre libertăţi"
UPDATE: Liniile de apărare ale Ucrainei rezistă în faţa atacului rus, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cea mai recentă înregistrare a sa video, joi, informează Reuters, conform Agerpres.
Totodată, Zelenski a adăugat că, de la miezul nopţii, nu a existat niciun moment de respiro în bombardamentul forţelor ruse asupra Ucrainei.
"Nu avem nimic de pierdut în afara propriei noastre libertăţi", a spus Zelenski, adăugând că Ucraina este aprovizionată zilnic cu arme de aliaţii săi internaţionali.
La doi ani după ce Ucraina a înregistrat primul său caz de COVID-19, Zelenski a spus: "S-a scurs deja o săptămână de când un alt virus a atacat", referindu-se la invazia rusă.
Potrivit lui Zelenski, faptul că Rusia îşi schimbă tactica şi bombardează civili în oraşe demonstrează că Ucraina a rezistat cu succes în faţa planului iniţial al Moscovei de a clama o victorie rapidă în urma unui asalt terestru.
De asemenea, Volodimir Zelenski a declarat că Rusia va plăti pentru toate pagubele provocate Ucrainei, promiţând în acelaşi timp "reconstruirea fiecărei clădiri" distruse de loviturile aeriene ruse, potrivit AFP.
"Vom reconstrui fiecare clădire, fiecare stradă, fiecare oraş şi îi spunem Rusiei: învăţaţi cuvântul 'reparaţii'. Ne veţi plăti din plin pentru tot ce aţi făcut împotriva statului nostru, împotriva fiecărui ucrainean", a spus Zelenski.
UPDATE: Orașele Harkov, Cernigău și Mariupol au rămas în mâinile ucrainenilor în ciuda bombardamentelor intense făcute de forțele din Rusia, a spus joi ministrul britanic al Apărării, potrivit CNN, conform Mediafax.
„Câteva forțe din Rusia au intrat în orașul Herson, dar situația militară rămâne neclară”, a mai spus ministrul britanic.
Totuși, primarul Ihor Kolykhaiev a spus că militarii ucraineni nu mai sunt în Herson, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook.
Rezidenții trebuie să respecte instrucțiile venite de „la oamenii înarmați care au ajuns în administrația orașului”, a spus Kolykhaiev, indicând faptul că orașul a căzut în mâinile rușilor.
Potrivit informațiilor actualizate ale ministrului britanic al Apărării, cea mai mare parte a uriașei coloane care avansează către Kiev a rămas la peste 30 de kilometri distanță de centrul orașului.
S-au făcut puține progrese în ultimele trei zile din cauza „rezistenței ucrainene, a problemelor mecanice și a ambuteiajelor”, a mai spus ministrul britanic al Apărării.
„Ministrul rus al Apărării a fost forțat să admită că 498 de soldați ruși au fost deja omorâți și 1.597 au fost răniți în războiul lui Putin... Numărul actual al celor uciși și răniți este probabil mai mare și va continua să crească”, a precizat demnitarul britanic.
Londra anunță că rezistența ucraineană ține coloana rusă departe de Kiev
UPDATE: Avansul forţelor ruse către capitala ucraineană Kiev a înregistrat puţine progrese în ultimele trei zile, iar oraşele Harkov, Cernigău şi Mariupol rămân în mâinile ucrainenilor, potrivit serviciilor de informaţii britanice, relatează joi Reuters.
”Principala parte a coloanei ruse lungi care avansează spre Kiev rămâne la 30 de kilometri de centrul oraşului, fiind ţinută în loc de rezistenţa ucraineană înverşunată, de defecţiuni mecanice şi de blocaje”, a anunţat Ministerul Apărării britanic într-o actualizare a datelor primite de la serviciile de informaţii, conform Agerpres.
”Coloana a făcut puţine progrese vizibile în ultimele trei zile. În pofida bombardamentului rus dur, oraşele Harkov, Cernigău şi Mariupol rămân în mâinile ucrainenilor. Unele forţe ruse au intrat în oraşul Herson, dar situaţia militară rămâne neclară”, adaugă ministerul.
”Ministerul Apărării rus a fost nevoit să recunoască faptul că 498 de soldaţi ruşi au fost deja ucişi şi 1.597 răniţi în războiul lui Putin. Numărul real al celor ucişi sau răniţi aproape sigur va fi considerabil mai mare şi va continua să crească”, a mai menţionat Ministerul Apărării de la Londra.
Avertismentul ministrului francez de Externe
UPDATE: În timp ce armata rusă a înconjurat şi bombardează mai multe oraşe din Ucraina, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a apreciat joi că "se poate ca partea cea mai rea abia să urmeze", transmite AFP.
"Este de temut o logică a asediului", cu care "ruşii sunt obişnuiţi", a avertizat şeful diplomaţiei franceze la televiziunea publică France 2. "Amintiţi-vă de Alep, Groznîi", a spus el, referindu-se la distrugerea cu bombe ruseşti a oraşelor respective din Siria, respectiv Cecenia, în istoria recentă.
UPDATE: O a doua rundă de negocieri între Moscova şi Kiev în vederea încheierii unui armistiţiu este aşteptată să aibă loc joi, la opt zile de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, informează dpa, conform Agerpres.
Ambele părţi au convenit asupra regiunii Brest din vestul Republicii Belarus ca loc pentru negocieri, iar armata rusă plănuieşte crearea unui "coridor de securitate" pentru a permite trecerea delegaţiei ucrainene.
Partea ucraineană a confirmat că s-a convenit asupra organizării unei noi runde de negocieri, însă fără a oferi alte detalii.
Între timp, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei i-a cerut Rusiei să declare armistiţiu în regiunile Harkiv şi Sumî, atacate puternic, pentru a le permite civililor să ajungă într-un loc sigur.
Primele negocieri care au avut loc luni la frontiera belaruso-ucraineană nu au adus rezultate tangibile.
Atacurile ruse au continuat să lovească Ucraina miercuri şi mai multe explozii au fost înregistrate la Kiev joi dimineaţa, declanşând sirenele aeriene.
Opt oameni, printre care doi copii, au fost ucişi într-un raid aerian în oraşul estic Izium de la lângă Harkov, au anunţat autorităţi locale, citate de Unimedia.
În al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Harkov, două rachete au lovi o clădire administrativă şi o catedrală, provocând pagube materiale. Nu există informaţii despre persoane rănite.
În Korosten, la nord de oraşul Jitomir, autorităţile au anunţat că doi oameni au murit în urma unei lovituri aeriene asupra unui punct de control, iar alţi cinci au fost răniţi.
Citește ce s-a întâmplat în primele 7 zile ale războiului între Federația Rusă și Ucraina:
• ZIUA 7 • ZIUA 6 • ZIUA 5 • ZIUA 4 • ZIUA 3 • ZIUA 2 • ZIUA 1 •
UPDATE 7:40: Banca Rusiei impune un comision de 30% celor care vor să cumpere dolari, euro sau lire. Scopul este de "a echilibra competiţia între brokeri şi bănci, care au rate diferite la cumpărarea şi vânzarea de valută", scrie Moscow Times
UPDATE 6:35: La bancomatele din Rusia nu mai pot fi retraşi bani în valută străină, anunţă Moscow Times. Măsura vine la scurt timp după ce preşedintele Vladimir Putin a interzis retragerea sumelor mai mari de 10.000 dolari.
UPDATE 05:50: Autoritatea britanică de reglementare audiovizuală a anunţat miercuri deschiderea a 12 anchete suplimentare privind lipsa de imparţialitate în programele canalului de stat rus în engleză RT pentru reflectarea invaziei ruse a Ucrainei, notează AFP. Aceastea ridică la 27 numărul de anchete deschise de organismul de reglementare. 'Suntem foarte îngrijoraţi de volumul programelor la RT care ridică potenţiale probleme în baza Codului radiodifuzării şi, pe măsură ce anchete noastre progresează, examinăm dacă RT ar urma să mai păstreze o licenţă britanică', a explicat autoritatea de reglementare, Ofcom, într-uncomunicat.
Autoritatea de reglementare a anunţat luni că a deschis 15 anchete privind RT. Organismul de reglementare a spus că a constatat 'o creştere importantă a numărului de programe' care ar putea face obiectul procedurilor. El a precizat că pentru subiecte la fel de importante precum criza din Ucraina, toate media dispunând de licenţe de difuzare trebuiau 'să respecte cerinţe speciale în materie de imparţialitate', cu 'măsuri suplimentare (...) precum acordarea de pondere necesară unei game largi de opinii'. Canalele reţelei internaţionale RT (fostă Russia Today) se află în colimator în ţările occidentale, fiind acuzate de 'minciuni' asupra războiului din Ucraina de către Uniunea Europeană care doreşte să le interzică, precizează Agerpres.
UPDATE 05:00: Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, notează AFP. 'În doar şapte zile, am asistat la exodul a un milion de refugiaţi din Ucraina către ţările vecine', a scris Filippo Grandi pe Twitter.
'Pentru alte milioane, în interiorul Ucrainei, este timpul ca armele să fie reduse la tăcere, astfel încât asistenţa umanitară să poată ajunge şi să salveze vieţi', a pledat el. Filippo Grandi intenţionează să viziteze în următoarele zile România, Moldova şi Polonia, trei ţări care găzduiesc un număr mare de refugiaţi ucraineni pe teritoriul lor. Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie care 'cere ca Rusia să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei'. Pe teren, forţele ruse şi-au continuat înaintarea, cucerind, printre altele, Herson, un mare oraş din sudul ţării, potrivitAgerpres.
UPDATE 04:05: Cel puțin patru explozii au avut loc în Kiev după ora 2.00, în dimineața zilei de joi. S-a tras și lângă metrou, unde sunt 15.000 de oameni.
UPDATE 03:30: „În urma invaziei ruse a Ucrainei și a ostilităților împotriva poporului ucrainean, Grupul Băncii Mondiale și-a oprit toate programele în Rusia și Belarus cu efect imediat”, a declarat instituția de la Washington într-un comunicat.
UPDATE 03:20: Iahtul Dilbar în valoare de 600 de milioane de dolari aparţinându-i oligarhului rus Alişer Usmanov a fost confiscat de autorităţile germane în portul Hamburg, unde se afla în şantierul companiei de construcţii navale Blohm+Voss pentru lucrări de reamenajare, anunţă Reuters şi Forbes.
Iahtul de 15.917 tone are în mod normal un echipaj de 96 de persoane.
UPDATE 02:30: Un membru al misiunii de monitorizare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a fost ucis în atacurile cu obuze lansate de armata rusă asupra oraşului Harvik, situat în nord-estul Ucrainei, informează Sky News.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a comis crime de război. Conform martorilor, oraşul este devastat de atacurile armatei ruse.
UPDATE 02:20: Procurorul Curţii Penale Internaţionale a anunţat miercuri seară 'deschiderea imediată' a unei anchete asupra situaţiei din Ucraina, unde ar fi comise crime de război, după ce a primit undă verde de la 39 de state părţi ale CPI, printre care şi România, transmite AFP. 'Tocmai am informat preşedinţia CPI despre decizia mea de a deschide imediat o anchetă privind situaţia' din Ucraina, a indicat procurorul general, britanicul Karim Khan, într-un comunicat.
'Munca noastră de strângere de dovezi a început', a adăugat procurorul general. Statele care au sesizat CPI sunt Albania, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cipru, Columbia, Costa Rica, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Noua Zeelandă, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ţările de Jos, Ungaria, Regatul Unit, precizează agerpres.
UPDATE 01:40: Emmanuel Macron a transmis, pe Twitter, un mesaj în limba rusă pentru poporul rus:
„Astăzi, stăm cot la cot cu toți rușii care nu doresc ca acest război nedemn să fie purtat în numele lor, apărăm cu curaj pacea în spiritul responsabilității și declarăm acest lucru atât în Rusia, cât și în străinătate. Aplaud curajul poporului ucrainean care rezistă sub foc. În numele francezilor, îi adresez președintelui Zelenski sprijinul fratern al Franței. El este acum fața onoarei, libertății și curajului.“, a scris Macron, în rusă, pe Twitter.
UPDATE 01:34: Primarul orașului ucrainean Herson, Ihor Kolykhaiev, a spus că armata ucraineană nu se mai află în oraș și că locuitorii săi trebuie acum să îndeplinească instrucțiunile „oamenilor înarmați care au venit la administrația orașului” – indicând că orașul a căzut sub controlul Rusiei. Anunțul de pe pagina sa de Facebook vine după câteva zile de presiuni asupra orașului de către forțele ruse care au înconjurat orașul.
Primarul a mai spus într-un interviu pentru New York Times că un grup de aproximativ 10 ofițeri ruși înarmați, inclusiv comandantul forțelor care ataca orașul, a intrat miercuri în clădirea primăriei. El a spus că a fost informat de ofițerii ruși că plănuiesc să înființeze o nouă administrație similară celor din zonele separatiste susținute de ruși din estul Ucrainei, potrivit interviului NY Times.
UPDATE 01:31: Un membru al misiunii speciale de monitorizare a Ucrainei a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a fost ucis marți în timpul bombardamentului de la Harkov, a anunțat OSCE.
Într-o declarație, OSCE a spus că victima este Maryna Fenina și a spus că a murit „în timp ce își făcea provizii pentru familia ei într-un oraș care a devenit zonă de război”, potrivit AlJazeera.
UPDATE 01:25: Până la 15.000 de oameni se adăpostesc acum în stațiile de metrou Kiev, potrivit oficialului responsabil cu metroul orașului. Viktor Brahinsky a declarat presei ucrainene că subteranul poate găzdui până la 100.000 de oameni. El a adăugat că sistemul are în prezent apă și băi, precum și alimente și medicamente.
UPDATE 01:16: Joe Biden, mesaj pe Twitter: „Putin a crezut că Occidentul și NATO nu vor răspunde - și a crezut că ne poate diviza. A greșit. Am petrecut nenumărate ore unificând aliații noștri europeni. Am contracarat minciunile Rusiei cu adevăr. Și acum, lumea liberă îl trage la răspundere.“ (citește AICI).
UPDATE 01:13 Volodymyr Zelenski: „Fiecare ocupant ar trebui să știe că va fi primit cu furie de ucraineni. Astfel încât ei să-și amintească pentru totdeauna că noi nu renunțăm la ale noastre!“
UPDATE 01:12 Străinii, în special studenții africani și asiatici din Ucraina, și-au exprimat îngrijorarea în ultimele zile că sunt discriminați și întoarși înapoi la graniță. Acum, Ministerul de Externe al Ucrainei spune că a lansat o linie telefonică de urgență pentru acei studenți care doresc să plece.
We have established an emergency hotline for African, Asian and other students wishing to leave Ukraine because of Russia’s invasion.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 2, 2022
+380934185684
We are working intensively to ensure their safety & speed up their passage. Russia must stop its aggression which affects us all. pic.twitter.com/HRJPoOI0pg
UPDATE 01:10 Yelena Osipova, o artistă și activistă în vârstă de 77 de ani, a fost luată de poliție în timp ce protesta împotriva războiului din Ucraina, la Sankt Petersburg.
UPDATE 01:04 Banca Mondială a anunţat miercuri suspendarea imediată a tuturor programelor sale de ajutor din Rusia şi Belarus, ca măsură de retorsiune la invazia Ucrainei, transmite AFP.
"În urma invaziei ruse a Ucrainei şi a ostilităţilor împotriva poporului ucrainean, grupul Băncii Mondiale şi-a încetat toate programele în Rusia şi Belarus cu efect imediat", a anunţat instituţia de la Washington într-un comunicat.
UPDATE 00:37 Curtea Penală Internațională a confirmat că deschide o anchetă cu privire la situația din Ucraina.
UPDATE 00:31 Statele Unite au denunţat miercuri "retorica provocatoare" a preşedintelui rus Vladimir Putin legată de armele nucleare şi au anunţat, din simţ de "responsabilitate", amânarea unui tir cu rachete balistice prevăzut săptămâna aceasta, notează AFP (citește AICI).
UPDATE 00:26 Biroul ONU pentru drepturile omului spune că 227 de civili au fost uciși în primele cinci zile ale invaziei ruse a Ucrainei.
„Cele mai multe dintre aceste victime au fost ucise de utilizarea armelor explozive cu o arie largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă și lovituri aeriene”, se arată într-un comunicat emis la Geneva.
UPDATE 00:10 Uniunea Europeană a sancționat 22 de oficiali și militari din Belarus pentru implicarea lor în sprijinirea invadării Ucrainei de către Rusia.
UPDATE 00:06 Șapte bănci rusești au fost eliminate din Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), un serviciu de mesagerie care conectează instituțiile financiare din întreaga lume.
Știre inițială:
Un atac aerian rusesc a lovit, miercuri, o zonă din apropierea gării de sud a Kievului, unde mii de femei și copii sunt evacuați, a anunțat compania de căi ferate de stat din Ucraina, Ukrzaliznytsya, într-un comunicat. Clădirea gării a suferit daune minore și numărul victimelor nu a fost încă cunoscut, a spus acesta, adăugând că trenurile încă funcționează.
Într-o postare, consilierul Ministerului de Interne Anton Herașcenko a spus că un serviciu mare de furnizare de încălzire ar fi fost distrus de racheta care a lovit în apropierea gării din Kiev, existând posibilitatea ca părți din oraș să rămână fără căldură, scrie TheGuardian (vezi imaginile AICI).
Primarul Kievului spune că rapoartele preliminare indică că nimeni nu a fost rănit în explozia din apropierea gării orașului.
China a cerut Rusiei să nu invadeze Ucraina decât după ce Olimpiada de iarnă din 2022 s-ar fi încheiat, o informație care confirmă că oficialii chinezi au avut cunoștințe despre planurile lui Putin pentru o invazie a Ucrainei, au raportat Edward Wong și Julian E. Barnes de la New York Times.
Un raport al serviciilor secrete occidentale spune că înalți oficiali chinezi le-au spus înalților oficiali ruși, la începutul lunii februarie, să nu invadeze Ucraina înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, potrivit unor înalți oficiali ai administrației Biden și a unui oficial european.
Raportul indică faptul că înalți oficiali chinezi aveau un anumit nivel de cunoștințe despre planurile sau intențiile de război ale Rusiei înainte de începerea invaziei. Președintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping la Beijing, pe 4 februarie, înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Moscova și Beijingul au emis la acea vreme o declarație comună în care declarau că parteneriatul lor nu are „limită”, denunțând extinderea NATO și afirmând că vor stabili o nouă ordine globală cu o adevărată „democrație”.
Informațiile privind schimbul dintre oficialii chinezi și cei ruși au fost clasificate. A fost colectat de un serviciu de informații occidental și considerat credibil de oficialii care îl revizuiau, potrivit TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News