Război Ucraina - 2 ani. Zelenski: Războiul cu Rusia se va încheia doar în condițiile dorite de Ucraina

Agerpres
Agerpres

Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a organizat o ceremonie de comemorare a victimelor războiului pentru a marca doi ani de la începutul invaziei ruse. Evenimentul a avut loc la aerodromul Hostomel din apropierea Kievului și a fost onorat de prezența oficialilor străini. În cadrul discursului său, Zelenski a subliniat că Ucraina va pune capăt războiului doar în condițiile stabilite de ea, fără să facă concesii teritoriale Rusiei, consemnează agenţiile DPA şi EFE.

"Fiecare om normal doreşte ca războiul să se sfârşească, dar niciunul dintre noi nu va permite sfârşitul Ucrainei", a spus Zelenski în discursul susţinut pe aerodromul Hostomel, având în fundal avioane distruse în bătălia pentru acest obiectiv strategic, potrivit Agerpres

Războiul se va încheia numai "în termenii" noştri şi cu o pace "justă", fără concesii teritoriale făcute Rusiei, a indicat preşedintele ucrainean, în timp ce armata rusă controlează circa o cincime din teritoriul Ucrainei şi a revenit în ofensivă după eşecul contraofensivei ucrainene din vara trecută, fără să se întrevadă perspective pentru negocieri de pace.

Venit la ceremonie împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu premierul belgian Alexander de Croo, cel canadian, Justin Trudeau, şi cu şefa guvernului italian Georgia Meloni, Zelenski a împărţit decoraţii militarilor ucraineni şi a rememorat bătălia de la Hostomel. "Aici este locul unde el (preşedintele rus Vladimir Putin) a suferit înfrângerea sa fundamentală", a susţinut Zelenski, care, la fel precum toţi liderii prezenţi la ceremonie, a prezentat bătălia pentru acest aerodrom drept o înfrângere a armatei ruse la începutul invaziei.

Cu toate acestea, trupele ruse au reușit să ocupe aerodromul în urma acelei bătălii. Cu toate acestea, în aprilie 2022, Rusia și-a retras trupele din periferia Kievului și din întreaga parte de nord a Ucrainei, inclusiv de la aerodrom, fără a întâmpina o contraofensivă ucraineană. Această mișcare a venit în urma deciziei Rusiei de a-și concentra operațiunile militare pe fronturile din estul și sudul Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel