La 17 zile de la startul invaziei în Ucraina, Vladimir Putin a decis să îi pună pe şefii FSB, serviciul secret al Rusiei, în arest la domiciliu.
UPDATE:
Banca centrală a Rusiei a anunțat sâmbătă că a decis să nu redeschidă tranzacțiile bursiere la Bursa de la Moscova în perioada 14-18 martie, cu excepția unor tranzacții care nu se desfășoară pe piața liberă și a tranzacțiilor care utilizează sistemul de plăți SPFI, anunță Reuters.
Instituția a precizat că piața valutară, piața monetară și piața repo se vor deschide la ora 0700 GMT în acele zile. Banca a precizat că va anunța ulterior modul de funcționare pentru săptămâna următoare, scrie Mediafax.
UPDATE:
Un oficial ucrainean de rang înalt din regiunea sudică Kherson, care se află acum sub ocupație rusă, a declarat că rușii fac presiuni asupra consiliului regional pentru a fi de acord cu un referendum privind "independența" zonei față de Ucraina, anunță CNN.
Serhiy Khlan, un deputat al consiliului regional din Kherson, a declarat că "ocupanții pregătesc un referendum privind crearea Republicii Populare Kherson".
El a spus că deputații locali au fost chemați pentru a fi întrebați dacă sunt pregătiți pentru "cooperare".
"Am refuzat categoric să cooperez cu ei", a spus Khlan. "Crearea Republicii Populare din Kherson va transforma regiunea noastră într-o gaură fără speranță, fără viață și fără viitor".
El i-a îndemnat pe deputați să refuze să coopereze.
După ce separatiștii susținuți de Rusia au preluat în 2014 controlul asupra unor părți din regiunile Luhansk și Donețk, ambele zone au fost declarate republici populare, scrie Mediafax.
UPDATE:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, că aproximativ 500-600 de soldați ruși s-au predat vineri forțelor ucrainene, anunță BBC.
BBC precizează că nu a putut verifica informația în mod independent.
Anterior, Zelenski a avertizat trupele rusești că "nu pot să ocupe capetele și mințile" oamenilor și că ocuparea orașelor și localităților va fi doar "temporară, nu pentru totdeauna. Sunt convins de acest lucru".
Volodimir Zelenski s-a referit și la răpirea primarului din Melitopol, Ivan Fedorov. Trupele rusești l-au răpit vineri după-amiază pe Federov dintr-un centru de criză din orașul ocupat din sud-estul țării. Răpirea sa a fost surprinsă de camerele de supraveghere, imaginile fiind distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare.
"Reținerea primarului din Melitopol este o crimă împotriva democrației", afirmă Zelensky.
"Au ucis un primar și acum îl capturează pe altul. Ceea ce înseamnă că toți primarii, indiferent în ce orașe intră forțele ruse, dacă nu confirmă colaborarea lor, sunt uciși", adaugă Zelensky. "Acesta este pur și simplu terorism".
"O ființă umană capturată. Nu le este rușine de acest videoclip. Îl iau și îl duc într-o pivniță, îl torturează și apoi îl ucid", susține Zelensky.
El spune că liderii germani și francezi ar trebui "să ia legătura cu Putin pentru eliberarea primarului", scrie Mediafax.
UPDATE: "Rusia poate câştiga Kievul doar dacă îl rade de pe faţa pământului", a transmis Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, conform Antena 3.
UPDATE:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă, într-o conferință de presă la Kiev, că aproximativ 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși în primele 17 zile ale invaziei rusești, scrie BBC.
Surse occidentale au estimat vineri că aproximativ 6.000 de soldați ruși au fost de asemenea uciși în această perioadă.
Președintele ucrainean a declarat reporterilor că orice negocieri cu Rusia nu pot începe înainte de convenirea unui acord de încetare a focului între Kiev și forțele Moscovei.
"Diplomații noștri lucrează și au discutat despre unele puncte ale unei posibile agende între noi și Federația Rusă. Vreau ca acest lucru să se materializeze și procesul de încheiere a războiului, procesul de pace 100% ar trebui să înceapă cu încetarea focului", spune Zelenski.
Liderul ucrainean se declară deschis discuțiilor cu președintele rus Vladimir Putin și adaugă că a discutat cu premierul israelian Naftali Bennett despre posibilitatea ca negocierile să aibă loc la Ierusalim.
Referindu-se la comentariile lui Putin potrivit cărora negociatorii ruși și ucraineni au înregistrat unele progrese pozitive, Zelensky spune că este "bucuros să vadă semnalele din partea Federației Ruse". În ultimii 12 ani, nu am auzit niciodată cuvinte despre posibilitatea unui dialog", scrie Mediafax.
UPDATE: Viceministrul de externe rus a ameninţat sâmbătă Statele Unite, declarând că Rusia ar putea lua la ţintă transporturile de arme către Ucraina, unde armata rusă avansează de două săptămâni, notează France Presse.
"Am avertizat Statele Unite că livrarea de arme pe care o orchestrează din mai multe ţări nu este doar un gest periculos, dar şi un act ce face din convoaiele menţionate ţinte legitime", a subliniat Serghei Riabkov într-un interviu acordat postului de televiziune Pervâi Kanal, citat de AFP.
El a citat în special sistemele portabile de apărare aeriană şi sistemele de rachete antitanc, scrie Agerpres. Riabkov a precizat că "garanţiile de securitate" cerute de Rusia Occidentului, inclusiv asigurarea că Ucraina nu va adera niciodată la NATO, nu mai sunt valabile.
"Situaţia s-a schimbat complet. Chestiunea este acum să obţinem implementarea obiectivelor liderilor noştri", a spus el, făcând referire la "demilitarizarea" Ucrainei cerută de Kremlin.
Dar el a adăugat că "dacă americanii sunt dispuşi să facă acest lucru, putem desigur să reluăm dialogul", precizând că Moscova este pregătită în special în ceea ce priveşte acordurile Start pentru limitarea arsenalelor nucleare. "Totul depinde de Washington", a insistat el.
Rusia a pregătit o listă de sancţiuni de represalii împotriva Occidentului
Rusia a pregătit o listă de sancţiuni de represalii împotriva Occidentului, a mai anunţat Riabkov în interviul la primul canal al televiziunii de stat ruse, citat de news.ru.
Moscova a pregătit şi va publica în curând o listă de sancţiuni personale împotriva Occidentului, a spus viceministrul de externe rus. El a subliniat că politicieni, antreprenori şi alte personalităţi vor fi supuse restricţiilor.
"Listele sunt gata, lucrăm la asta", a declarat Riabkov, subliniind că în elaborarea unui răspuns, Moscova "va da dovadă de calm". În acelaşi timp, potrivit lui Riabkov, autorităţile ruse au capacitatea de a minimiza daunele din restricţiile introduse.
"Ştiam că de la americani te poţi aştepta la orice truc în orice moment. Ne pregăteam pentru această situaţie la care asistăm acum. Este irelevant pentru operaţiunea specială, nu are legătură cu aceasta", a mai declarat viceministrul de externe rus.
UPDATE:
Antena 3 transmite că un loc de joacă din orașul sudic Nikolaev, aflat în apropierea Odesei, a fost bombardat.
UPDATE:
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut elogiul polonezilor vineri într-un lung mesaj video, salutând "uniunea extrem de puternică" creată între cele două ţări în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, relatează France Presse.
"Când inamicul pune piciorul în casa ta, cineva îţi întinde mâna. În dimineaţa zilei de 24 februarie, nu mă îndoiam cine mi-ar spune: +Frate, nu te vei găsi singur împotriva inamicului+", a declarat preşedintele ucrainean în acest mesaj adresat preşedintelui Andrzej Duda, Parlamentului şi poporului polonez.
"Şi exact asta s-a întâmplat. Şi sunt recunoscător pentru aceasta. Fraţii şi surorile poloneze sunt alături de noi", a subliniat el, amintind că în prezent Polonia găzduieşte "peste un milion şi jumătate de cetăţeni ucraineni, dintre care majoritatea absolută sunt femei şi copii".
Aceşti refugiaţi "nu se simt ca nişte vizitatori. I-aţi primit în familiile voastre cu tandreţe, bunătate frăţească", a mai subliniat el.
O "pace între fraţi" uneşte cele două ţări, a spus el, exprimându-şi "dorinţa ca aceste cuvinte să fie auzite de vecinii noştri, poporul Belarusului", un aliat al Rusiei.
"Împreună suntem 90 de milioane de locuitori (...). Este o misiune istorică pentru Polonia şi Ucraina să fie liderii care mâine vor scoate Europa din acest abis, o vor salva de această ameninţare, vor preveni transformarea Europei într-o victimă", a concluzionat el.
Polonia s-a oferit la începutul acestei săptămâni să livreze avioanele sale Mig-29 armatei americane şi apoi să le predea Ucrainei, o ofertă respinsă de Washington, care a considerat că ar putea provoca o escaladare rusă, aminteşte AFP.
UPDATE:
Imaginile din satelit obţinute au arătat că unităţile militare ruse continuă să se desfăşoare mai aproape de capitala Kiev şi să tragă focuri de artilerie spre zone rezidenţiale, transmite sâmbătă dimineața Reuters.
Compania privată americană Maxar Technologies a spus că mai multe case şi clădiri erau în flăcări şi că sunt vizibile pagube pe scară largă şi cratere în localitatea Moschun, situată la nord-vest de Kiev. Reuters nu a putut verifica în mod independent imaginile.
Maxar a informat că o imagine arăta elemente ale unui batalion de artilerie rusesc trăgând activ în direcţia sud-est, dar nu a putut confirma ţintele batalionului. A precizat însă că pagubele observate în Moschun erau la aproximativ 7 km sud-est de locul unde era amplasată artileria.
Într-o altă imagine se puteau vedea şiruri lungi de maşini ce transportau persoane care au fugit din Kiev, iar o altă imagine arăta incendiile încă active pe aeroportul Antonov.
Forţele ruse au bombardat vineri oraşe din toată ţara şi păreau să se regrupeze pentru un posibil atac asupra Kievului. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a ajuns la un punct de cotitură strategic în conflict.
UPDATE:
Franţa va primi 2.500 de refugiaţi ucraineni ajunşi în Republica Moldova, în cadrul unei operaţiuni coordonate de Comisia Europeană, a anunţat vineri seară Gerald Darmanin, ministrul de Interne de la Paris, citat de cotidianul Le Figaro.
"Comisia Europeană coordonează o operaţiune de transferare a ucrainenilor refugiaţi în R.Moldova spre ţări care vor să îi primească", a declarat Gerland Darmanin, prin Twitter.
"La solicitarea preşedintelui Republicii, Franţa anunţă că 2.500 de ucraineni care vin din R.Moldova vor fi primiţi pe teritoriul francez. Este prima operaţiune majoră de acest tip", a subliniat ministrul francez de Interne, conform Mediafax.
UPDATE: Statele Unite nu au constatat niciun semn care să indice prezenţa soldaţilor belaruşi în Ucraina, în pofida sprijinului pe care Minsk îl acordă Moscovei, a asigurat vineri Pentagonul, transmite AFP.
"Nu am văzut niciun element care ar demonstra că militarii sau forţele belaruse au intrat în Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby.
"Asta nu înseamnă că nu s-ar putea întâmpla", a avertizat însă Kirby, adăugând că a luat notă de declaraţiile recente ale preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, care a menţionat posibilitatea ca armata sa să vină în ajutorul forţelor ruse.
Pentru a-şi desfăşura ofensiva în Ucraina, forţele ruse au intrat din propriul teritoriu, din Crimeea anexată, dar şi din Belarus, unde soldaţii ruşi au fost desfăşuraţi, oficial, pentru "exerciţii".
Preşedintele Lukaşenko, care conduce Belarusul cu o mână de fier din 1994, a anunţat pe 1 martie că a ordonat desfăşurarea de forţe suplimentare în sud, la graniţa cu Ucraina.
Chiar dacă Belarus serveşte drept bază din spatele frontului pentru armata rusă, militari din Belarus nu participă la ofensiva Moscovei, afirmă regimul de la Minsk, scrie Agerpres.
UPDATE: Serviciul de grăniceri de stat al Ucrainei a anunţat că Varşovia şi Cracovia, două dintre cele mai importante oraşe poloneze, nu mai primesc refugiaţi ucraineni. În cele două oraşe au ajuns până acum 300.000 de refugiaţi, scrie Adevărul.
Update: Obuzele forţelor ruse au împiedicat vineri din nou evacuarea oraşului-port Mariupol, în timp ce în alte părţi forţele ruse au oprit unele autobuze cu persoane care încercau să fugă din regiunea Kiev, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, transmite Reuters.
Într-o înregistrare video, Vereşciuk a mai informat că unele evacuări planificate au avut succes, inclusiv 1.000 de persoane care au fost evacuate din satul Vorzel din regiunea Kiev.
În Mariupol au murit 1.582 de civili după 12 zile de la invazia forţelor ruse.
Tot vineri, Ucraina a acuzat forţele ruse că au încălcat legea internaţională prin răpirea primarului oraşului Melitopol din sud-estul ţării.
Partea rusă nu a făcut comentarii despre soarta primarului Ivan Fedorov.
Ucraina susţine că forţele ruse l-au răpit pe primar după ce l-au acuzat în mod fals de terorism.
"Răpirea primarului din Melitopol este clasificată drept crimă de război în conformitate cu Convenţiile de la Geneva şi Protocolul adiţional, care interzic luarea de ostatici civili în timpul războiul", a declarat ministerul de externe al Ucrainei într-un comunicat citat de Agerpres.
Update: Un nou atac, de mare amploare, are loc în aceste momente la Nikolaev, în sudul Ucrainei, port important la Marea Neagră, înainte de Odesa. De peste o oră, exploziile răsună acolo neîncetat, iar luate la țință sunt clădirile de locuințe. Primarul orașului spune că „Nikolaev este atacat mai puternic ca niciodată, rachete cad din toate direcțiile peste case” și completează cu amărăciune: „Aceasta este 'infrastructura militară' distrusă de ruși”, scrie digi24.ro.
Doi şefi FSB au fost puşi sub arest la domiciliu. Putin este extrem de nemulţumit de activitatea acestui serviciu în Ucraina.
Vladimir Putin ar fi dezamăgit de rezultatele obținute de armata rusă în invazia Ucrainei. Furios, acesta i-ar fi plasat în arest la domiciliu pe șeful filialei Externe a FSB (Serviciul Federal de Securitate din Rusia) și pe adjunctul acestuia. Acesta lucru a fost anunțat inițial de jurnalistul rus de investigații Andrei Soldatov, pe contul său de Twitter.
”Putin pare să fie cu adevărat nemulțumit de FSB în Ucraina. (...) Serghei Beseda, șeful Serviciului, și adjunctul său Bolukh, au fost plasați în arest la domiciliu, potrivit surselor mele din interior”, notează Andrei Soldatov. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Apărătorii ucraineni au ucis un al treilea general rus de vârf în timp ce războiul care durează de peste două săptămâni al Rusiei cu Ucraina începe să capete noi proporții, au anunțat vineri Forțele Armate ale Ucrainei.
Armata ucraineană a declarat într-un tweet că l-a ucis pe generalul-maior rus Andrei Kolesnikov, despre care se crede că ar fi comandantul Armatei a 29-a Combinată.
„Invadatorii ruși continuă să-și piardă ofițerii în războiul împotriva Ucrainei”, au transmis forțele armate ucrainene pe Twitter în timp ce anunțau presupusa moarte a generalului. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Președintele Joe Biden a cerut SUA, împreună cu aliații săi G7 și europeni, să revoce statutul comercial al Rusiei de "cea mai favorizată națiune”, în timpul declarațiilor de vineri dimineață. De asemenea, SUA și aliații săi adaugă noi sancțiuni pentru Rusia, în contextul invaziei din Ucraina.
Eliminarea acestui statut al Rusiei, care necesită acțiuni din partea Congresului, ar permite SUA și altor țări să impună tarife mai mari pentru anumite importuri rusești. Canada a fost primul aliat important al SUA care a eliminat statutul Rusiei de "ca mai favorizată națiune” săptămâna trecută.
SUA interzic importurile de alcool rusesc, fructe de mare și diamante. Americanii au importat fructe de mare din Rusia în valoare de aproximativ 4,6 miliarde de dolari anul trecut, conform datelor comerciale federale, ceea ce a determinat unii comercianți naționali de produse alimentare să se opună unei potențiale interdicții la începutul acestei luni, potrivit Forbes. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News