În anul 2050, Pământul va avea nouă miliarde de locuitori. Întrebarea care se pune este următoarea în acest caz: Vom putea produce suficientă mâncare astfel încât să poată fi hrănită o populație atât de numeroasă? Agenția SUA pentru Dezvoltarea Internațională (USAID) are unele îndoieli legat de acest aspect.
Peste trei decenii, lipsa hranei ar putea conduce la revolte și războaie ale foamei pentru a putea pune mâna pe resursele alimentare. Și nu este un scenariu de film science-fiction, ci o previziune extrem de serioasă făcută de USAID. În 2050, terenurile arabile, apa și energia nu vor putea furniza hrană pentru 9,6 miliarde de locuitori cât ar trebui să numere populația Terrei, scrie SLATE.FR.
Tehnic vorbind, agricultorii ar putea asigura suficientă mâncare pentru a hrăni populația globală. Cu toate acestea, știm cu toții că circa un milliard de oameni nu au ce pune pe masă - și nu ne referim la perioadă de răboi, ci vorbim despre perioade de pace. Mâncarea este mult prea scumpă pentru unii oameni. Această cifră ar putea crește într-un ritm dramatic în următorii ani.
Dezastru ecologic
Problema producției de hrană nu este una lineară. Pentru a evita foametea, agricultorii ar trebui să dubleze de acum înainte producția lor, chiar dacă populația nu crește direct proporțional. Trebuie spus că odată cu creșterea veniturilor, crește și consumul oamenilor. Cu cât persoanele încep să câștige mai mulți bani, cu atât mănâncă mai multă carne și produse lactate. Și este nevoie de 13 kilograme de cereale pentru a produce un kilogram de carne de vită.
Nu putem să cultivăm pur și simplu mai mult?
Acest lucru este extrem de dificil. Jumătate din terenurile acoperite cu vegetație sunt deja consacrate agriculturii. Să defrieșzi mai mult ar putea constitui o adevărată catastrofă ecologică. Ar fi nevoie să crească producția, dar acest lucru ar dura foarte mult timp și vorbim din nou despre un dezastru pentru planetă.
Dezvoltarea biotehnologiilor și răspândirea tehnicilor industriale nu reprezintă răspunsuri suficiente pentru nevoile de hrană ale oamenilor. Să nu uităm că progresul tehnologic nu ajunge la firmele mici din țările în curs de dezvoltare unde chiar ar fi nevoie de mai multă hrană. O soluție propusă de USAID constă în transferul unei părți a culturii de orez, porumb, grâu către horticultură care este mult mai productivă și răspunde nevoilor populației care este în continuă creștere, încheie sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu