Guvernul ucrainean a denunțat o ”reducere radicală” a tweet-urilor cu scopul ”ascunderii agresiunii ruse”. Consilierul lui Zelenski l-a învinuit pe Elon Musk.
Publicitate
Noi scântei între Elon Musk și Guvernul ucrainean. Kievul l-a acuzat pe miliardarul american pentru acoperirea de către Twitter a războiului din Ucraina, iar acest lucru se întâmplă de când șeful Tesla a preluat controlul celebrei rețele sociale, potrivit Il Giornale.
Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, a postat pe Twitter un mesaj: ”Războiul din Ucraina a dispărut din tendințele Twitter. O reducere radicală a tweet-urilor care menționează acoperirea agresiunii ruse. Utilizatorii nu au voie să se înregistreze sau să acceseze un cont cu un număr de telefon ucrainean”.
Înaltul oficial a continuat punându-l sub semnul întrebării pe nimeni altul decât pe Elon Musk: ”Elon Musk, mă întreb dacă vom vedea vreodată Fișierele Twitter în toamna/iarna 2022”.
Presa ucraineană a raportat că Twitter va înceta să accepte abonați ai operatorilor de telefonie mobilă din Ucraina, deoarece nu mai este posibil să se aleagă prefixul ”+380” la crearea unui cont. Rețeaua de socializare ar fi închis atunci posibilitatea verificării unui cont din Ucraina și ar fi limitat crearea altora noi. Problema cu selecționarea refixului Ucrainei a fost găsită atât pentru versiunea de browser a Twitter, cât și pentru aplicația mobilă.
"War in Ukraine" disappearance from Twitter trends. Radical curtailment of tweets mentioning ru-aggression coverage. Users aren’t allowed to register or log into accounts with Ukrainian phone number. @elonmusk, I wonder if will we ever see “Twitter Files” about Fall/Winter 2022?
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) December 13, 2022
Din 24 februarie până astăzi, Ucraina a avut o relație complicată cu Musk, unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Miliardarul a fost lăudat în primele zile ale conflictului pentru că a furnizat Kievului acces gratuit la internet prin rețeaua satelit, Starlink (fabricate de SpaceX controlat de Musk).
Cu toate acestea, prietenia a fost testată câteva luni mai târziu, când Musk și-a exprimat sprijinul pentru condițiile de pace respinse de Kiev, cerând ca Crimeea să fie declarată oficial parte a Rusiei.
Anterior, magnatul a cerut Pentagonului bani pentru a continua să furnizeze internet Ucrainei prin sateliții săi Starlink.
Între timp, Washington Post a scris că Twitter și-a desființat Consiliul de încredere și siguranță, sau comitetul de securitate socială. Pentru ziarul american acesta ar fi fost ”cel mai recent semn că Elon Musk distruge ani de muncă și instituții create pentru a face rețeaua de socializare mai sigură și mai civilă”.
Membrii comitetului, a precizat WP, au primit un e-mail, al cărui subiect era ”Vă mulțumesc”, informându-i că structura va înceta să mai existe. E-mailul ar fi sosit cu mai puțin de o oră înainte de o întâlnire a membrilor comitetului cu directorii Twitter, organizată pe Zoom, pentru a discuta despre evoluțiile recente ale platformei sociale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu