Războiul cu Hamas va costa scump Israelul. Guvernul trebuie să cheltuie 10% din PIB dacă se va prelungi conflictul

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Potrivit unor surse citate de Reuters, războiul cu Hamas va costa Israelul peste 50 de miliarde de dolari.

Conform ziarului financiar Calcalist, războiul dintre Israel și gruparea Hamas din Fâșia Gaza va implica costuri estimate la până la 200 de miliarde de shekeli (echivalentul a 51 de miliarde de dolari), potrivit datelor preliminare furnizate de Ministerul Finanțelor.

Această cifră reprezintă aproximativ 10% din produsul intern brut al Israelului. Estimarea se bazează pe presupunerea că războiul va dura între opt și 12 luni, va fi limitat la Gaza și nu va implica participarea completă a altor grupări precum Hezbollah din Liban, Iran sau Yemen. De asemenea, se presupune că cei aproximativ 350.000 de israelieni mobilizați ca rezerviști militari se vor întoarce la locurile de muncă în curând.

Totuși, Calcalist descrie Ministerul de Finanțe ca fiind rezervat în privința acestei estimări de 200 de miliarde de shekeli, considerând-o "optimistă". Ministerul a menționat că nu își asumă această cifră ca estimare oficială.

Războiul a început atunci când luptătorii Hamas din Gaza au lansat, pe 7 octombrie, cel mai devastator atac asupra civililor israelieni din istoria țării. În consecință, Israel a bombardat Fâșia Gaza cu scopul de a elimina gruparea.

Calcalist a precizat că aproximativ jumătate din costuri vor fi alocate pentru cheltuieli de apărare, însumând în jur de 1 miliard de shekeli pe zi. Alte 40-60 de miliarde de shekeli vor reprezenta pierderi de venituri, iar aproximativ 17-20 de miliarde de shekeli vor fi alocate pentru compensarea afacerilor afectate, precum și pentru operațiuni de reabilitare.

Ministrul Finanțelor, Bezalel Smotrich, a declarat anterior că guvernul Israelului pregătește un pachet de ajutor economic pentru cei afectați de atacurile palestiniene, care va fi "mai amplu și mai generos" decât ajutorul acordat pe durata pandemiei de COVID-19.

Joi, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a subliniat angajamentul statului de a sprijini toți cei afectați. "Directiva mea este clară: deschideți robinetele și alocați fonduri celor care au nevoie", a declarat el, fără a oferi cifre specifice. "La fel cum am făcut în timpul pandemiei. În ultimul deceniu, am dezvoltat o economie puternică, și chiar dacă războiul ne impune costuri economice, suntem hotărâți să le suportăm fără ezitare."

În urma războiului, agenția de rating S&P a redus perspectiva ratingului Israelului la "negativ", în timp ce Moody's și Fitch au plasat ratingurile Israelului sub revizuire pentru posibile retrogradări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel